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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Személyes történet: A villanyautóval a város zajszennyezése is csökkenthető

villanyautózás a gyakorlatban

Réka még egyetemista, nem is feltétlen a saját döntése volt a villanyautó, de a használat az ő gondolkodását is teljesen átalakította. Személyes történet rovatunkban ezúttal egy friss Fiat 500e tulajdonost kérdeztünk.

Mióta jársz villanyautóval? Miért döntöttél úgy, hogy elektromos autóra váltasz?

Még csak augusztus óta, így mondhatni még nem tapasztaltam túl sokat. Az ötlet aputól jött, ő látta meg az autót egy külföldi licit oldalon, minden tájékozódás nélkül és úgy volt vele, hogy egy próbát megér.

Mi volt az a pont, amikor rájöttél, hogy ez a jövő?

Vásárlás előtt egyáltalán nem foglalkoztam a témával. Viszont amióta használom, azóta vettem észre igazán, hogy mennyire szennyezi a többi autó a környezetet egy elektromoshoz képest. Másrészt nagy előnynek mondanám azt is, hogy alig van hangja (azt is hangszóró generálja) és ezáltal a fővárosi zajszennyezést is csökkenti. Ha valaki lakott már egy hat sávos út mellett, akkor tudja miről beszélek.

Mi jellemző a mindennapi közlekedésedre? Hány km-t mégy egy nap általában?

Mivel 5 perc sétára lakok az egyetemtől és a munkahelyemtől, így nem mondhatnám, hogy napi szinten használom. De, ha a kötelezettségek után bármi programom van, akkor természetesen mindenhova autóval járok. Már csak a vezetési élmény miatt is. Nagyon szeretem, hogy nem kell azzal foglalkoznom, hogy mennyivel fog többet fogyasztani az autóm a dugó miatt. Továbbá, hogy nem kell parkoló automatákat keresnem és azon stresszelni, hogy lejárt-e már a jegyem.

A hétvégi, családi programokat is meg tudjátok oldani villanyautóval?

Hétvégente hazajárok Esztergomba (50 km). Itt szerencsére van lehetőségem otthoni konnektoros töltésre, mert jelenleg nincs hivatalos töltő még a városban.

Mi volt a leghosszabb út, amit villanyautóval tettél meg?

Nem tudnék még különösen hosszút mondani. Nyáron tervezek majd lemenni vele a Balatonra.

Milyen autót használsz? Miért erre a típusra esett a választásod?

Fiat 500e. Kicsi, praktikus. Ár-érték arányban kiváló.

Hol és mikor töltöd leggyakrabban a villanyautód? Tudod-e otthon tölteni az autód?

Általában az Allee-ban vagy a Bartók Béla úti oszlopon szoktam. Az Allee-ban Gilda Max bérlettel napi két óra ingyenes parkolás van és vasárnap is egész nap ingyenes a parkolás. Esztergomban van lehetőségem csak otthoni töltésre, de ott is csak sima konnektorral.

A vásárlás előtt készítettél-e gazdaságossági/megterülési számítást, mi volt annak az eredménye, s az mennyire igazolódott be a valóságban?

Nem.

Ha egy dolgot kellene kiemelni a villanyautózással kapcsolatban, akkor mi lenne az?

Nehéz egy dolgot kiemelni. Amit napi szinten kiélvezek, az az autó gyorsulása.

A következő autód is elektromos lesz?

Igen.

További személyes történetek

Villanyautósok