PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 18. csütörtök

Felrobbant az internet: elindult a Tesla Model 3 konfigurálása

elektromos autó

Úgy tűnik Elon Musk eltökélt szándéka, hogy a Tesla a hét minden napján a szalagcímekben szerepeljen – és, a változatosság kedvéért, jó hírekkel. A mai nap folyamán a kaliforniai vállalat elkezdte kiküldeni a konfigurációs emaileket az első „mezei” Model 3 vásárlóknak, ami mindenképpen jó hír és tovább erősíti a Model 3 gyártásával kapcsolatos pozitív pletykákat. Ezzel párhuzamosan, szemfüles Reddit poszterek azt is megerősítették, hogy a Tesla újabb 1201 alvázszámot regisztrált be a modellnek, így már, úgy tűnik, 3840 Model 3 gyártása van tervben, folyamatban vagy zárult le.

Forrás: Reddit, You You Xue felhasználó

De lépjünk egyet vissza, mi is ez a konfigurálás?

Mint ismeretes, a  Tesla kb. fél millió foglalással rendelkezik a Model 3-ra és a sor elején a Tesla és a SpaceX alkalmazottai vannak (voltak?). A közhiedelemmel ellentétben ők is teljes árat fizettek az autóért, tehát nem kedvezményes, vagy „ajándék” autók ezek, csupán csak Musk cégeinek alkalmazottai kaptak egy pár óra előnyt a foglalási roham elején. A cégnek ez amolyan win-win szituáció volt, hiszen a morál javításán túl, az is biztosított így, hogy a korai gyártási hibák hamar kiderülnek, gyorsan javításra kerülnek és a cég alkalmazottai nem fogják ezeket nagy dobra verni.

A következő fázis a tágabb publikumon belül a már Tesla tulajdonos Model 3 vásárlók köre, akik szintén, köszönet képpen, előnyt élveznek, főleg ha kaliforniaiak. Igen, a Tesla, nagyon előrelátóan a következő pár ezres kört is még az anyahajóhoz közel jelölte ki és majd csak ezután jön az USA többi része, valószínűleg még az év végén, vagy a jövő év elején. Mindez az eredeti terveknek megfelelően, csak a tervezettnél kicsit lassabban zajlik és a sok előrendelés feldolgozásának utolsó fázisával, az Amerikán kívüli vevőkkel zárul majd valamikor 2018 közepén.

De nézzük, mit is talált ma reggel a postaládájában az aki szerencsés csillagzat alatt születve, Los Angeles-i házában rendelt az S és az X mellé egy 3-ast a gyereknek.

Először is kapott egy emailt a Teslától, hogy lépjen be a fiókjába és minden készen áll arra, hogy összeállítsa és megrendelje az autóját.

Forrás: Reddit, You You Xue felhasználó

Az konfigurációs oldalra érve az első képernyőn az dönthetjük el, hogy megvárjuk-e a jövő év elejére ígért alap, 35.000 dolláros „fapados” modellt, vagy esetleg a tavasszal érkező összkerékmeghajtásúra gyúrunk. Musk egy régebbi Twitter üzenete szerint, egyébként  majd ez utóbbiban lesz elérhető az S-ből és az X-ből már ismert adaptív légrugózás is.

Ha nem tudunk, vagy nem akarunk várni, akkor a 49.000 dolláros Long Range modell érhető el jelenleg, 500 km-es hatótávval és a prémium extra csomaggal megfűszerezve. Természetesen levonásra kerül a befizetett 1000 dolláros foglaló és így 48.000-ről indulunk.

Forrás: Reddit, You You Xue felhasználó

A következő képernyőn részletesen fel van sorolva, mi minden tartozik a felszereltségbe. Számos biztonsági felszerelés, mint az Autopilot 2.5 biztonsági funkciói, a 8 légzsák és az EPS minden Model 3 része, csakúgy, mint a nagy érintőképernyő, a WiFi/LTE kapcsolat, a kártyás  és telefonos indítás, a hangvezérlés, vagy a dönthető hátsó ülések és a szokásos Tesla garancia.

A Long Range opcióval megkapjuk a nagyobb aksit és hatótávot, a jobb menetdinamikát, nagyobb végsebességet és az akkumulátor méretének köszönhető gyorsabb töltést is. A Prémium Csomag része az 5 fűtött ülés, a fa berakás a műszerfalon, a nemesebb belső anyagok, az üvegtető és az extra USB portok hátra. Ide tartoznak még a 12 felé állítható első ülések, az állítható kormány és visszapillantó és a high-end audio rendszer.

Forrás: Reddit, You You Xue felhasználó

A következő oldalon kiválaszthatjuk az autó színét és felnijét. A spártai színpalettán mindössze 6 opció van, a kék, a piros, meg a szürke 50 (na jó, 4 ) árnyalata. Ja igen és a feketén kívül minden 1000 dollárba fáj.

A felniknél van a standard 18 colos aero wheel, amiről egyszerűen lepattintható a speciális formájú dísztárcsa, ha hajlandóak vagyunk lemondani a  10%-os hatótáv megtakarításról. Plusz 1500 dollárért viszont megkaphatjuk a szexi 19 colos felniket is, bár ezzel biztosan jobban ráz majd a villanyverda.

Forrás: Reddit, You You Xue felhasználó

Végül az utolsó képernyőn megrendelhetjük az autopilot funkciót és a későbbi Teljes Önvezetés rendszert is. Mind a kettő elérhető még később, akár évek múlva is, hiszen a  hardver minden autó része, csak egy combos hitelkártya meg pár kattintás kell hozzá a képernyőn. Ha viszont most fizetjük ki a szolgáltatások díját, spórolunk 1,000 dollárt mind a kettőn.

Nos mi az Ön véleménye? Megéri az árát a sok extra? Ön várna az olcsóbb fapadosra, vagy épp ellenkezőleg jöjjön a Model 3 P75D? Megy a Tesla a lecsóba, inkább járna Zsigulival?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.