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
auto
2024. 04. 24. szerda

Az Infiniti azon autógyártók egyike, akik már többször is bekukucskáltak az elektromos meghajtás világába, de a küszöböt sosem merték átlépni, így a villanyautó koncepciók soha sem jutottak el a gyártási fázisig. Az Infiniti története az elektromos meghajtással ráadásul nem is az utóbbi egy-két évben kezdődött el, 2012-ben például már hallhattunk tőle egy ígéretet az LE típusjelzésű luxusautó piacra kerüléséről, akkor azonban félt meghozni a végső döntést a gyártó, és a beígért modell csak egy gyönyörű tanulmányautó maradt, melyet boldogan lehet mutogatni a sajtónak mindenféle kötelezettség nélkül. Tavaly szeptemberben viszont ismét felcsillanhatott a márkát kedvelő villanyautósok szeme, ugyanis egy újabb bejelentés érkezett egy közelgő elektromos meghajtású modellről. Az Infiniti egész pontosan azt állította, hogy az idén megrendezett Detroit Motor Show rivaldafényében egy tisztán elektromos Infiniti is kiállításra kerül, ami aztán tényleg eljut a gyártásig is. Aki még nem csalódott eleget az autógyártók elektromos közlekedésre vonatkozó ígéreteiben, az könnyen elhihette, hogy újabb gyártó kínál majd kibocsátásmentes autókat, ráadásul nem is akármilyet, mert valljuk be, az Infiniti formatervezői abszolút tisztában vannak vele, hogy hogyan kell egy szemet gyönyörködtető felső kategóriás autót megalkotni. Ráadásul az anyavállalat, a Nissan hátterének ismerete a villanyautó gyártásban még hihetőbbé tette, hogy 2018-ban az Infiniti is ráfordul a jövőbe vezető útra. A detroiti autókiállításra készített Q Inspiration névre keresztelt modellről január elején már fotókat is kaptunk, így ha esetleg kételkedtünk abban hogy az új Infiniti jól fog-e kinézni, többé már nem kellett. Közeledett a megnyitó, és mindenki várta a nagy leleplezést. Azóta is várjuk.

Az Infiniti LE, a gyártó első komolyabb próbálkozása a villanyautók terén

Aki nem követi a Detroitból érkező híreket, annak most eláruljuk, hogy a Q Inspiration bizony ott van az egyik szőnyegen kiállítva, egy apró módosítással: VC-Turbó belső égésű motort kapott a kocsi. Az ígéretek ellenére tehát továbbra sem érkezett meg az első tisztán elektromos Infiniti, melyet eladásra szán a gyártó. Hogy mi lehetett az oka a meghajtás hirtelen cseréjének, arra nem adott magyarázatot egyik munkatárs sem a kiállításon, a kocsi tervezője azonban állította, hogy az autó könnyen átalakítható teljesen elektromos meghajtásra.

A Q Inspiration a detroiti kiállításon, Forrás: TheVerge

Ha villanymotoros Infinitit nem is, de kaptunk valami mást a Nissan luxusmárkájától: még több ígéretet. A gyártó ugyanis meglépte azt, amit mindenki meglép, amikor a sajtó kamerái előtt akar jó színben feltűnni: bejelentette a márka elektromos mobilitás stratégiáját a jövőre nézve, természetesen kellően távoli dátummal. Az Infiniti azt ígéri, hogy 2021-től minden új modell kapni fog elektromos meghajtású változatot, ami persze jelenthet kizárólag plug-in hibrideket is. A tervek szerint 2025-re az összes értékesítés legalább felét ezek a modellek fogják kitenni. A legelső tisztán elektromos autó érkezése 2021-ben várható, de nem a Q Inspiration formájában, hanem a „Q Inspiration koncepcióhoz hasonló gyönyörűen megtervezett járművekre számíthatnak a vásárlók” a gyártó elmondása szerint.

Forrás: GTSpirit

A luxusautó gyártó tehát rendesen kitolta az elektromos átállás dátumát, és ha minden kételyünket félretéve elhisszük, hogy 2021-től az Infiniti is beszáll az elektromos luxusautók versenyébe, akkor is felmerül a kérdés, hogy mennyire lesz versenyképes egy ilyen késői csatlakozással. Arról nem is beszélve, hogy igencsak elképzelhető, hogy sok másik gyártóhoz hasonlóan az Infiniti figyelme a hibridekre fog összpontosulni, ami pedig még tovább növelné a már így is óriási lemaradást.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.