PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 19. péntek

Nyilvánosságra került az Uber önvezető autójának videója a halálos balesetről

elektromos autó

Március 19-én hétfőn kora hajnalban megtörtént a legelső halálos baleset, melyet egy teljesen önvezető üzemmódban működő autó is érintett volt. Az Uber gépkocsija éppen az arizonai Tempe városának utcáit rótta tesztüzemben, a volán mögött egy biztonsági felügyelővel, amikor egy hölgy addig ismeretlen körülmények között a kocsi elé lépett biciklijével, s olyan súlyos sérüléseket szenvedett a gázolástól, hogy később a kórházban életét vesztette. Mindeddig csak találgattunk, hogy ki volt a hibás az incidensben, és elkerülhető lett-e volna a baleset egy élő ember irányítása alatt. A helyszínre érkező rendőrség az előzetes információk alapján arra következtetett, hogy a biciklis jobb oldalról, hirtelen, árnyékból érkezett az autó elé, így a csúcstechnológiás kamerákkal és radarokkal felszerelt járműnek esélye sem lett volna érzékelni a közelgő veszélyt, a volán mögött ülő illetőnek pedig pláne nem. A hatóságok viszont most közzétették az önvezető Volvo XC90 fedélzeti kamerájának felvételét, melyen a baleset körülményei láthatók egészen az ütközést megelőző pillanatig.

A videóból kiderül, hogy a hölgy gyalogosan, a biciklijét tolva akart áthaladni az úton gyalogosátkelő híján szabálytalanul, és a korábbi feltételezéssel ellentétben balról érkezett. Az is kivehető, hogy egészen a gázolás előtti pillanatig nem is volt látható, ugyanis egy teljesen megvilágítatlan szakaszon, sötét ruhában lépett az útra. Nyilvánvaló, hogy ebben a helyzetben nincs olyan villámgyors reflexszel bíró ember, aki képes lett volna beletaposni a fékbe olyan hamar, hogy elkerülhető legyen a halálos baleset. Bár a volán mögött ülő alkalmazott abszolút nem foglalkozott azzal, hogy mi történik az autó előtt, ő sem lett volna képes időben reagálni teljes éberség esetén sem. Más kérdés viszont, hogy az autó érzékelői, melyek sokkal többet hivatottak látni, mint az emberi szem, miért nem vették észre, hogy valaki sétál az út közepén. A balesetért tehát egyértelműen felelős a biciklis, ám az önvezető autónak meg kellett volna előznie a szerencsétlenséget, ám valami oknál fogva ezt nem tette meg.

A tragédia után elárasztották az internetet az önvezető technológia ellen uszító cikkek, s bár az emberi tényező kivonása a vezetés alól eddig is nagyban megosztotta a társadalmat, a fejlesztés ellen szólók most még többen lettek, és még magabiztosabban szólalnak fel igazuk bizonyítására. Aki viszont kételkedik abban, hogy a mesterséges intelligencia megbízhatóbb és ügyesebb a kormány mögött, mint egy lélegző személy, az még nem bosszankodott eleget amiatt, hogy hány olyan ember kocsikázik érvényes jogosítvánnyal az utakon, akiket nemhogy a volán mögé, de még emberek közé sem szabadna engedni. És sajnos ugyanez nem csak az autósokra érvényes, de a biciklisekre, és a gyalogosokra is. Az önvezető technológia jóllehet még nem teljesen kiforrott, és a tesztelés során jelentkező hiba most egy emberi életbe került, a további fejlesztések viszont végül mindenképpen egy biztonságosabb közlekedést eredményeznek.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.