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
auto
2024. 04. 16. kedd

Több, mint két napon keresztül nem termeltek elektromos áramot Nagy-Britannia széntüzelésű erőművei. A figyelemre méltó teljesítményről először az Egyesült Királyság villamos energia- és gázhálózatának tulajdonosa, a National Grid számolt be egy Twitter-bejegyzésben, melyben ugyan csupán 48 feletti óraszámról írnak, a Bloomberg elemzéseiből később kiderült, hogy helyi idő szerint hétfő este 10:25-től csütörtök reggel 5:10-ig, azaz 55 órán át nem égett kőszén egyetlen brit erőműben sem, és mégis elegendő áram volt a hálózatban a szükségletek biztosításához. Mindez nagyban köszönhető a szigetország szélturbináinak, melyek a szokásosnál több áramot termeltek ez idő alatt, helyettesítve a füstölgő erőművek működését.

Forrás: Bloomberg

Nem ez az első eset, hogy Nagy-Britannia villamos energia-hálózatából hosszabb-rövidebb ideig hiányzik a szénerőművek által generált áram. 2017 áprilisában 24 órán keresztül nem volt szükség a szén égetésére, amelyre az ipari forradalom óta nem volt példa az ország történetében. Tavaly októberben ez a rekord is megdőlt: 40 órányi pihenőt kapott a légkör, mielőtt a brit szénerőművek ismét füstölni kezdek.

A Drax erőmű Selby mellett, Forrás: The Independent

A kőszén valaha az emberiség legfontosabb energiaforrásának számított, amely alapjaiban véve alakította át a technológiai ismereteket, és alapozta meg a világ legnagyobb gazdaságainak működését. A mára a „legpiszkosabbnak” tekintett fosszilis ásványkincs elégetése azonban mérhetetlen környezetszennyezéssel is járt, ami rávilágított a más – lehetőleg megújuló – erőforrások alkalmazásának szükségességére a kőszén helyett. Nagy-Britanniában az évszázados széntüzelés következtében halmozottan jelentkeztek a környezeti problémák, melyek legfőképpen a levegő minőségében fejtették ki hatásukat, ami az ország vezetését arra késztette az elmúlt években, hogy csökkentsék a széntüzelésű erőművek szerepét az áramtermelésben. A Carbon Brief éghajlattal kapcsolatos elemzéseiben felhasznált adatok szerint az energetikai célú szénfelhasználás 2014 és 2017 között 75%-ot zuhant, így tavaly már történelmi mélypontot ért el az 5,3%-os részesedésével az energiafogyasztásban. E nagyfokú csökkenés oka egyrészt az, hogy számos régi szénerőmű bezárt az országban, hiszen a kőszén egyre növekvő ára miatt már nem érné meg egy ilyen létesítménybe pénzt fektetni, másrészt pedig az egyre szigorodó szén-dioxid kibocsátási kritériumoknak való megfelelés. A brit kormány ennek tetejében pedig nemrég azt is elhatározta, hogy 2025-re megszabadulnak az összes szenes erőműtől, azaz mind a 8-tól, amely jelenleg még az ország (ez esetben az Egyesült Királyágról van szó, azaz Nagy-Britannia és Észak-Írország együtteséről) területén működik összesen 14 GW teljesítménnyel.

„Az elemzések azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság már jóval 2025 előtt is teljesen maga mögött hagyhatja a szenet anélkül, hogy veszélyeztetné az energiaellátás biztonságát, szóval egy kissé érthetetlen, hogy a miniszterek miért nem lépték meg ezt a lépést egy kicsit hamarabb” – vélekedett egy brit klímakutató.

Az Egyesült Királyság rendelkezik a világ legnagyobb offshore szélfarmjával, amely fontos szolgálatot tesz a szén kivonása érdekében, Forrás: Geographical

A National Grid munkatársai hozzátették, hogy habár a cél a szén teljes kivonása a villamos energia-termelésből, a kőszén még mindig egy fontos energiaforrás. Ezt támasztatja alá a 27%-os részesedése a globális energiatermelésben, mely ugyan egyértelműen csökkenő tendenciát mutat, e folyamat igencsak lassan megy végbe. Nagy-Britannia esete viszont rávilágít arra, hogy miközben a fosszilis tüzelőanyagok ára növekszik, a megújuló energiaforrások egyre olcsóbbak lesznek, így nem csak a környezetvédelmi szabályozás nyomására miatt célszerű átállni a megújulókra, hanem pusztán gazdasági érdekből adódóan is.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.