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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Újabb autók átalakításával foglalkozó vállalat készült el egy Tesla Model S kombivá formálásával azon cégek közül, melyek vásárlói kérésre az elmúlt években bejelentették, hogy az ebbe a szegmensbe érkező villanyautók hiányában a Tesla szedánjának átépítésével alakítanak ki több helyet a jármű belsejében. A legelső Model S Shooting Brake a brit Qwest csapatának kezei közül került ki még a tavalyi év legvégén azzal a céllal, hogy a megrendelő nagyméretű kutyái a lehető legkényelmesebben tudjanak utazni az egyébként erre a célra nem a legalkalmasabb Teslában. Az első Tesla kombi megépítéséért azonban kiélezett verseny folyt két vállalat között, ugyanis a Qwest mellett egy hollandiai társaság, a RemetzCar is bejelentette, hogy már javában dolgozik az átalakításon. Ez a csapat már nem ismeretlen a média számára:  2016-ban az eddigi legmegosztóbb alkotásukat mutatták be, amikor is halottaskocsivá változtattak egy Model S-t. Ugyan az első helyről lemaradtak, a RemetzCar munkatársai most teljesen elkészültek az átalakítással, aminek eredménye egy tetőtől talpig másmilyen Shooting Brake lett, mint amit korábban láthattunk. A különbségek abból adódnak, hogy a járműveket megrendelő vásárlók, s ezáltal a két tuningcég is teljesen más megközelítésből állt neki a munkának, más célokat szem előtt tartva: míg a briteknél az elsődleges szempont a lehető legnagyobb csomagtér kialakítása volt a kutyusok kényelme érdekében, a hollandok az autó vonzó megjelenését részesítették előnyben. A praktikusság azért is kerülhetett egy kicsit hátrébb a fontossági sorrendben a látvány javára a RemetzCar esetében, mert a megrendelő egy járműgyűjtő, akinek nem a nagyobb helyre, hanem egy olyan egyedi megjelenésű autóra van szüksége, amilyen senki másnak nincs. Mindezt a férfi így foglalta össze:

„Az ötlet az volt, hogy a Tesla Model S-emet egy dinamikus és sportos, de mégis elegáns Shooting Brake-ké alakíttassam, ahelyett, hogy egy lehető legnagyobb csomagterű autót készíttessek. A Niels van Roij Design több lehetőséget is megalkotott az átalakításra, a prémium dizájn és a limitált munkaköltségek kombinálására fókuszálva, ezzel több gyűjtő számára is lehetőség nyílik az ilyesfajta transzformációkra. A kedvencünk a Bold Chrome elnevezésű opció volt, mely egy lenyűgözően fényes króm szegélyt varázsol az ablakok köré, kihangsúlyozva az autó dinamikus vonásait. Az eredmény tényleg elképesztő!”

A vállalat a Model S hajtásláncát és az alapstruktúrát, beleértve a gyűrődési zónát is teljesen érintetlenül hagyta, ám a hátsó rész átalakításán kívül a beltér is átesett egy kevés stílusváltáson. A csomagtartó-ajtó teljesen új az eredeti Model S-hez képest, amit egy hátsó spoiler díszít, valamint új féklámpák, és egy rejtett ablaktörlő is helyet kapott rajta. Az A-oszloptól kezdődően egy szemből is látható krómszegély fut végig a tetővonal mentén a panorámaablakok körül. A különleges látványt végezetül egy zöld és egy csipetnyi aranyszín keverékéből született metálborítás koronázza meg. Az újfajta színek a Shooting Brake utasterét is meghódították, ahol nyomokban szintén megjelenik az aranyozott zöld és a fényes szegélyezés. A villanyautó Tesla-múltjára azonban egyedül a kormánykerék utal – ez ugyanis az egyetlen rész a képek alapján, ahol a RemetzCar nem cserélte le a Tesla emblémáit a sajátjára.

Az átalakult járgány június 29 és július 1-je között a hollandiai Concours d’Elegance rendezvényen lesz kiállítva, utána pedig a tulajdonos egy európai körútra indul vele, így több helyszínen is megtekinthetik majd az érdeklődők. Aki viszont rajong az átépített Tesla Model S-ekért, annak jó hír, hogy a hollandok nem állnak meg egyetlen kombi-Teslánál, hanem egy 20 darabos sorozat készül belőle, valamint idén februárban egy harmadik vállalat is nekiállt egy Shooting Brake megalkotásának, ami a tervek szerint már nyáron megvásárolható lenne. A RemetzCar egyébként nem hozta nyilvánosságra az átalakítás költségeit, a Qwest szerint viszont nagyjából 70 000 fontnál, azaz 27 millió forintnál kezdődik egy ilyen munka.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.