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
auto
2024. 04. 16. kedd

A VW is be akart szállni a Teslába?

elektromos autó

Mint mi is beszámoltunk róla, a Tesla vezetőségének múlt csütörtöki találkozóján Elon Musk visszavonta a javaslatát a cég kivásárlására. Most a The Wall Street Journal jóvoltából érdekes részletek szivárogtak ki a meetingről, de kétség kívül a legbombasztikusabb az, hogy a VW is jelezte, szeretne beszállni a kaliforniai gyártóba. A beszámolók szerint Musk mögött 30 milliárd dollár sorakozott fel, ami a becsült 24 milliárd körüli lehetséges végösszeg mellé még kellemes tartalékot szolgáltatott, ha esetleg licitálni kellett volna a 420 dolláros ajánlatra.

Források biztosítva

A történet talán legvitatottabb pontja, hogy valóban megvolt-e a pénz az ötlet mellé, vagy Musk nagyot mondott / hazudott (ki-ki vérmérséklete szerint válasszon). Nos, a WSJ információi szerint a szaúdi állam feje Mohammed bin Salman herceg valóban jelezte, hogy érdeklené a tranzakció. A hercegnek nagyra törő tervei vannak a megújuló energiaforrások és a villanyautózás terén, azonban amikor Musk megszellőztette, hogy ő állhat a háttérben, ez felszínre hozta az ország vezetésében lévő megosztottságot a témában. Többen úgy gondolják ugyanis, hogy a Teslában már olyan 3 milliárd dollárért megszerzett 5% körüli részesedés, illetve a Lucid Motorsnak ígért 500 millió – 1 milliárd közötti forrás már éppen elég erre célra.

Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg. Forrás: Reuters

Hogy minden eshetőségre felkészüljenek, a Musk által felkért pénzügyi tanácsadók mint a Goldman Sachs és a Silver Lake alap további befektetőket vont be és múlt hét hétfőre 30 milliárd dollárt sorakoztattak fel. Ez már  bőven elég lett volna – szakértők 24 milliárd dollár körülire becsülték a szükséges pénzt, de annak függvényében, hány befektető maradt volna a cégben, a végösszeg változhatott volna. A legmeglepőbb fordulat azonban talán az egyik szakmai befektető kiélte: WSJ szerint ugyanis bejelentkezett a német Volkswagen AG is és  Musk ennek nem örült.

Túl nagy ár

Ha bár elsőre szentimentálisnak hangozhat, a lap informátorai szerint Muskot komolyan foglalkoztatta az is, hogy úgy tűnt nem fogják tudni megoldani, hogy a cég több ezer amerikai és nemzetközi kisbefektetője részvényes maradhasson. Már egészen „egzotikus” pénzügyi megoldásokat fontolgattak, hogy lehetővé tegyék a maradást, de sok kérdőjel volt akörül, vajon a megannyi ország pénzügyi hatóságai belekötnének-e a megoldásba. Ezek a kisbefektetők egyébként, még ha súlyban kisebbségben vannak is, fontosak a cégnek egy praktikus okból is. Ez a lelkes kemény mag ugyanis rendkívül aktív és hangos a közösségi médiában és a cég küldetése és termékei mellett kampányol. Sokuk Tesla termék tulajdonos is.

A WSJ szerint azonban a nagy részvényesek egy része – bár továbbra is biztosította Muskot a támogatásáról – aggodalmát fejezete ki, hogy alapjainak belső szabályai vagy külső szabályozások miatt megtarthatja-e jelenlegi részesedését egy privát Teslában, vagy ha nem, mekkora százaléktól kell megválnia?

A fenti két csoport részvényeit sokkal tradicionálisabb befektetők vehették volna át, akik rövidebb „pórázon” tartották volna Muskot.

Elon Musk pár hónapja a Tesla 2018-as éves közgyűlésén. Forrás: Tesla

Az informátorok szerint Augusztus 18-án szombaton a vezetőség rendkívüli telekonferenciája után még úgy volt, hogy mennek előre a kijelölt úton és kivásárolják a Teslát. A pénzügyi tanácsadók és jogászok beszámolói után Musk még kitartott álláspontja mellett. Az újság információi szerint Musk a következő két napban több közeli tanácsadójával, ügyvédekkel és az igazgatóság tagjaival is tanácskozott, de nyugtalanították a lehetséges következmények. Mint kiderült a befektetők túl sok beleszólást kértek a cég ügyeibe és különösen a VW megjelenése aggasztotta. Nem így képzelte el a cég magánosítását. Beszélt azzal a Michael Dell-el is aki a Dell Computer alapítójaként hasonló utat járt be: tőzsdei cégét kivásárolta, majd később újra tőzsdére vitte.

A következő hétfőn és kedden azután letették elé a végleges befektetői listát, de végül úgy érezte, túl nagy árat kellene fizetni és egy hosszan tartó bizonytalan folyamaton vinné végig a céget, miközben potenciálisan meg kellene szegnie a kisbefektetőknek tett ígéretét is és át kellene engednie az irányítás egy részét a VW-hez hasonló befektetőknek. Így múlt csütörtökön, az igazgatótanács ülésén, miután meghallgatták a pénzügyi és jogi tanácsadók végleges javaslatát – amely szerint készen állnak a kivásárlásra -, szót kért és visszavonta javaslatát. A tanács pedig egyetértett a döntéssel is fel is oszlatta a Különleges Bizottságot.

Musk egyébként állítólag ígéretet tett az igazgatóságnak, hogy a jövőben megfontoltabban fogja a közösségi médiát használni. Ennek azt hiszem mindannyian örülni tudunk.

VW-Tesla? Azért ez kicsit erős lett volna.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.