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
auto
2024. 04. 24. szerda

Európába tart a Tesla Model 3

elektromos autó

Bár érdekes nyomon követni, hogy halad a Tesla Model 3 gyártásának felfuttatása és az autók kiszállítása a tengeren túl, minket itt Európában mégiscsak az érdekelne, hogy mikor lesz elérhető az autó itt, az öreg kontinensen. Egyelőre hivatalosan csak annyit ígértek, hogy 2019-ben megkezdődnek a kiszállítások. Hmm, sovány vigasz. Most azonban némi fény van az alagút végén.

Felkészül Európa?

Bár nem annyira köztudott, de már ma is van pár Model 3 az Óperencián innen, azonban ezek vagy privát importból származnak, vagy a versenytársak laborjaiban kötöttek ki. Már többször felmerült, hogy esetleg a Tesla saját maga is rója az utakat egy két  autóval, hogy leteszteljék az európai töltőhálózattal a kompatibilitást és elkezdjék a szervizek és boltok stábjának tréningjét. Bizonyíték azonban eddig legfeljebb közvetett volt. Legalább ekkora talány, hogy megkapja-e a CCS Combo töltőt az európai változat, de eddig ezen a téren is csak találgatások vannak. Igen a Tesla tagja a CCS konzorciumnak és igen, Kína kedvéért például az ottani autókra rákerült a helyi töltőcsatlakozó is és igen, alapvetően az Európai CCS (AC) csatlakozóval már most is kompatibilisek az itteni Teslák, a Combóhoz pedig „csak” 2 extra csatlakozó kellene alulra (meg ismernie kellene a protokollt). De biztosat senki nem tud, csak találgat.

Az első fecskék? Forrás: Twitter/Model 3 VINs

Most viszont a Model 3 VINs Twitter fiók üzemeltetői felfigyeltek rá, hogy a vállalat beregisztrált 7 darab európai konfigurációjú 3-ast. Ezt az alvázszám betűkódjának visszafejtéséből olvasták ki. Ez elméletben azt jelentené, hogy hamarosan gyártásba kerül 7 autó amit az európai piacra szánnak – tesztelni vagy oktatási célra -, ami elérhető közelségbe hozza az európai bevezetést. A képet kicsit árnyalja, hogy a Közel Keletre és Ausztráliába is ez a konfiguráció megy, de feltételezhető hogy Európa és Kína lesz a következő két régió, ahol elindul az autó forgalmazása.

36 ezer négyzetméter

Ami különösen hitelt ad a fenti gondolatmenetnek, az az, hogy a napokban más közvetett bizonyítékok is napvilágot láttak. Egy 36 ezer négyzetméteres komplexumot nehéz ugyanis elrejteni, pláne egy olyan kis országban mint Hollandia.

A jelenlegi tilburgi üzem. Igen, a tetején az ott mind napelem. Forrás: Dronestragam / Perception

A Tesal tilburgi központja sokak számára ismerős lehet, ugyanis itt zajlik az európai autók végszerelése. Annak érdekében, hogy ne kelljen vámot fizetni a Tesla nekünk szánt autóira, a gyártás valamekkora részének az EU-n belül kell történnie. Itt lép a képbe Tillburg, ahova az Európának szánt Model S-ek és X-ek akkumulátor csomag és kerekek nélkül érkeznek. Pontosabban a kaliforniai gyártás után lightosan szétszerelik a kocsit, hogy aztán itt újra összeszereljék. Teljesen logikus… Jó, mondjuk az EUs homologizációt is megcsinálják a hollandoknál.

Az új Tesla komplexum. Forrás: Teslarati / Twitter/ Hans Noordsij

Az eddig is tiszta sor volt, hogy a jelenlegi tilburgi üzem nem lesz képes a Model 3 fogadására, egyszerűen ez már nem fér bele. A napokban azonban egy szemfüles helyi Tesla fan, egy bizonyos Hans Noordsij, arra lett figyelmes, hogy kinőtt a semmiből egy új, 36 ezer négyzetméteres épületkomplexum, ami a táblák tanúsága szerint a Tesla használatában van. A cég természetesen nem kommentálta a felfedezést, így csak találgatni lehet, hogy alkatrész raktár, vagy összeszerelő üzem lesz. Egy biztos, mérget vehetünk rá, hogy a Model 3 áll a háttérben, hiszen a két idősebb testvér gyártása nem indokolja  a bővítést.

Még legalább 6 hónap

Bár új hivatalos információ továbbra sincs, szinte biztos, hogy még legalább 6 hónap mire megkezdődik a kis Tesla szállítása Európába. Persze akár az is megeshet, hogy már év elején elindul az export, amikor is a drágább verziókra éhes amerikai előrendelések nagy része már ki lett elégítve és megkezdődik a 35 ezer dolláros alapmodell forgalmazása az USA-ban. Ekkor ugyanis kifejezetten jót tenne a vállalat pénzügyi mutatóinak, ha újabb piacokra lépne be a drágább verzió, ezzel maximalizálva a nyereséget.

Nem, nem egy börtön udvara. Ez is a Tesla új tilburgi épülete. Forrás: Teslarati/ Twitter / Hans Noordsij

Persze sajnos pontosan ennyire benne van a pakliban, hogy az év közepéig kell várni az autó megjelenésére. Addig is, ahogy közeleg a forgalmazás megkezdése, remélhetőleg megtudjuk majd, hogy pontosan hány Euró lesz az autó itteni alapára és, hogy a tilburgi gyártással ki tudják-e kerülni az új keletű kereskedelmi háborúk okozta vámok kedvezőtlen hatását. A holland telephely ekkora fejlesztése viszont mindenképpen pozitív jel.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.