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
auto
2024. 04. 19. péntek

A Tesla is egyike azon vállalatoknak, melyek javaslatot nyújtottak be a görög energiaügyi minisztériumnak az országhoz tartozó szigetcsoport villamosenergia-hálózatának modernizációját illetően. Az Égei-, és a Jón-tengeren körülbelül 230, ember által lakott sziget sorolható görög fennhatóság alá, melyek között számos olyan van, amit nem lehet, vagy nem kívánatos a fő hálózatra csatlakoztatni. Ezek a kontinenstől távol eső szigetek erőteljesen függnek a fosszilis üzemanyagokkal működő generátoroktól, ami nem csupán jelentős környezeti terhelést jelent az energiatermelés során, hanem az előállítás költségeit is az egekbe repíti. Az ország vezetői ezért elfogadtak egy stratégiát, amelyet követve a kőolaj fokozatosan lecserélhető megújuló energiaforrásokra. A National Energy and Climate Plan mögött álló kutatók azonban tisztában vannak vele, hogy ez kizárólag energiatároló berendezések telepítése mellett lehetséges. George Stathakis környezetvédelmi és energiaügyi miniszter a múlt héten megerősítette, hogy megkezdődtek az egyeztetések a Teslával a tiszta energia eltárolásához szükséges akkumulátorok felállításáról. Az egyelőre még nem végleges, hogy Elon Musk csapata fogja megoldani a fenntartható és olcsó energiaellátást a görög szigeteken, de jelenleg egyetlen vállalat sem rendelkezik akkora tapasztalattal ezen a téren, mint a Tesla energetikai részlege. Az elmúlt több mint két évben számtalan nehezen megközelíthető szigeten állított fel mikrogrid rendszereket a kaliforniai cég, többek között Hawaiin, Amerikai Szamoában, és Puerto Ricon, melyek mind egy önellátó, tiszta, és alacsony költségű energiarendszer szűkében voltak. A Tesla és a döntéshozók között már fel is merült a mikrogrid rendszer működésének demonstrációjának lehetősége egy pilot projekt keretein belül Limnosz szigetén.

Szinte állandóan hangoztatott kifogás a megújuló energiaforrások ellen, hogy a megtermelt áram tárolása elengedhetetlen, ami viszont borzasztóan drága és soha meg nem térülő beruházásokat jelent az ország számára. A Capital.gr hírportál szerint azonban egy kiemelkedően fontos dologra világított rá a Tesla és a politikusok közötti találkozó: a technológiai fejlődés jelentős mértékben csökkentette az akkumulátoros energiatárolás költségeit. Ezzel egy időben pedig a megújuló energiákba történő beruházások lehetővé tették az olcsóbb energiatermelést Görögországban, aminek eredményeképp a megújulók (különösképpen a mediterrán országban bőven rendelkezésre álló napsugárzás) és az akkumulátorok párosítása már nem csupán környezetileg hasznos, hanem gazdasági szempontból is életképes.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.