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
auto
2024. 04. 20. szombat

Viszlát Mid Range Model 3!

elektromos autó

Alig fél évvel azután, hogy bemutatták és 1 nappal a Tesla beígért átlagosan 3%-os áremelése előtt, frissült a cég amerikai konfigurációs oldala és eltűnt a Mid Range Model 3 verzió. Kár érte.

A lemurok korán halnak

Amikor 2016 márciusában bejelentették, majd 2017 júliusában árusítani kezdték A Tesla Model 3-at, eredetileg csak a 35 ezer dolláros Standard Range alapmodellről és a nagyobbik aksis Long Range verzióról volt szó. Azt mindig is tudtuk, hogy úgyis kapunk majd az autóból egy Performance kiadást, de egy harmadik aksiméretről nem volt szó.

Teltek múltak a hónapok, a Model 3 mennyiségi gyártása, pedig nagyjából egy 6-9 hónapos csúszást szenvedett el, illetve, egészen pontosan a gyorsított ütemezés nem jött össze. Így az is nyilvánvalóvá vált, hogy a legolcsóbb Standard Range változat premierje még odébb lesz  – egészen pontosan 2019 február 28-ig kellett rá várnunk. Ezért, miután több mint 100.000 nagyobb aksis verziót már eladtak, áthidaló megoldásként 2018 októberében Musk csapata előrántott egy nyuszit, akarom mondani, egy lemurt a cilinderből. Ez lett a Mid Range – ami igazából egy Long Range, hátsókerék meghajtású 3-as, amibe valamivel kevesebb cellát tettek és ennek megfelelően leszabályozták a teljesítményét is.

A lemur becenév nem véletlen, de eredete máig talány. Az autó meglepetésszerű bejelentése előtt egy nappal, Musk a cuki kis állat képét twittelte ki egy kriptikus üzenettel: a holnap egy lemurt hoz.

A legnépszerűbb elmélet szerint a lemur nem más mint egy mozaikszó, mégpedig a Limited Edition Medium Range azaz limitált kiadású közepes hatótávú változat kódja. Mások szerint egy belsős vicc és a franciás Le MR megnevezésre utal. (A Tesla gyártásért felelős kulcsembere, Jerome Gullien francia akcentusa jut az ember eszébe).

A megfejtés talán közelebb lehet az első változathoz és egyben arra is magyarázat miért nem kaptunk soha hivatalos megfejtést a szóviccre. A „Limited Edition” azaz limitált, korlátozott darabszámú kiadás ugyanis elővetítette volna azt ami most történt. Két héttel azután ugyanis, hogy végre gyártásba került a Standard Range, minden különösebb bejelentés nélkül egyszerűen eltűnt az online boltból a közepes aksis Tesla.

A legjobb vétel

Pedig sokak szerint ez a változat volt a legjobb vétel.  Ez a verzió ugyanis 425 kilométeres (EPA) hatótávja mellé 5 másodperc körüli gyorsulást, 220 feletti végsebességet és teljes Prémium Csomagot kapott – benne a 14 hangszórós rendszerrel, Spotify-jal, internettel, és forgalmi adatokat tartalmazó navigációval, hogy csak pár dolgot emeljünk ki. Mindehhez mi 16 millió forint körüli árat jósoltunk, ami remek vétellé tette a két legkisebb aksis verzióhoz képest.

Így most már a jövőben 2,5 millió forint körüli lépcsőt kell majd  megmásznunk az SR+ és a hátsókerekes LR között – ezért mondjuk nem csak jobb felszereltséget de közel 140 kilométer extra hatótávot is kapunk.

Baljós előjelek

Hogy az árak pontosan hogyan alakulnak, azt majd csak a hétfői emelés után tudjuk megmondani – az európai árcédulát pedig továbbra is csak becsülni tudjuk, hiszen még 3-6 hónap mire ideér az SR/SR+ páros és a sima hátsókerék meghajtású LR egyelőre csak Amerikában és Kínában rendelhető.

Apropó. Így utólag belegondolva várható volt az MR nyugdíjazása. Az SR-t mindenki várta, de az SR+ kiadás megjelenése és a hátsókerék meghajtású LR újbóli gyártása meglepetés volt és szűkítette az MR mozgásterét. Ugyanígy, a péntek hajnali Model Y premier kapcsán is feltűnt, hogy az autó konfigurátora illetve Musk prezentációja sem tett említést a közepes aksiról. Márpedig testvérmodellek révén talán ez volt a legegyértelműbb előjel.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.