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
auto
2024. 04. 20. szombat

Pálfordulás vagy pozíciószerzés? Nekiment a VW a német autóiparnak.

elektromos autó

Elképesztő két héten van túl a német autóipar – bár az alább taglalt fejleményekről a magyar sajtó csak alig számolt be. A VW konszern új feje, Herbert Diess, dupla stoplis cipővel szállt bele a megkövesedett status quo-ba és bár naiv dolog lenne altruizmussal vádolni, ha évek múlva azt a pillanatot keressük majd, amikor a német autóipar ténylegesen a villanyautózás élére állt, akkor 2019 márciusáig kell majd csak visszamennünk.

Alábbi összeállításunk a német sajtóban az elmúlt hetekben megjelent tényfeltáró írásokra épül. Ha valakit a téma mélyebben érdekel és beszéli a nyelvet, akkor melegen ajánljuk a hivatkozott eredeti cikkeket.

A VW háború

A VW csoport belső élete mindig is remek táptalaját adhatta volna egy a Dallashoz hasonló tévésorozatnak. Évek óta hatalmas harcok folytak az irányításért a részvények többségét tulajdonló Porsche család és az ellenérdekeltek, például a vérrokon és szintén tulajdonos Piëch család között. A politikai játszmák egyik közismert mellékterméke az a 2008 októberi pár nap volt, amikor is a VW árfolyama rövid idő alatt 1000 Euró fölé ugrott.

De a családi harcok nem az egyetlen töréspont a cég belső életében. Németország legnagyobb gazdasági lapja, a Handelsblatt március 8-án egy hosszú de rendkívül érdekes cikkben mutatta be a konszern belső harcait, amelyek fényében már árnyaltabban tudunk gondolkodni a vállalat döntéseiről a villanyautózás terén is.

Itthon talán kevéssé ismert tény, hogy a kapitalista mintaállam Németországban, Európa legerősebb gazdaságában, mekkora szerepet játszanak a szakszervezetek. Súlyukat többek között a törvények is garantálják, mivel vezetőiknek helyet kell biztosítani a cégek igazgatótanácsában. Ráadásul a VW csoportban Alsó-Szászország szövetségi tartománynak is 20%-os részesedése van, ezért a politika is közrejátszik a döntésekben. Így a vállalat döntéseit nekik is támogatni kell – nem lehet például csak úgy Kínába vinni az egész termelést. Vagy mondjuk kirúgni a dolgozók felét, mert a villanyautók gyártásához annyi is elég.

Herbert Diess. Forrás: Wikimedia/Matti Blume

A Handelsblatt írása Herbert Diess útját és küzdelmeit mutatja be a cég vezetése felé és a villanyautós paradigmaváltással kapcsolatban. Diess, aki korábban a VW márka feje volt, tavaly áprilisban lett az egész konszern vezetője. Viszonya régen sem volt felhőtlen a szakszervezettel, mégis megválasztásához szükség volt nagyhatalmú vezetőjük Bernd Osterloh támogatására is. A belső játszmáknak köszönhetően ezt meg is kapta, amikor a dízelbotrány kapcsán távozott Martin Winterkorn, majd 3 évvel később az őt követő Mathias Müller is a cég éléről.

A cég jövője a tét

A cikk az év elején, vagy ahogy fogalmaznak, a közelmúltban veszi fel a fonalat, amikor is a  Wolfsburgtól mintegy 200 kilométerre lévő Fleesensee kastélyszállóban gyűlt össze a vállalat 50 legfelsőbb vezetője.

A vezérigazgató, Diess hívta össze őket a téma pedig drámai volt: úgy fogalmazott, hogy a VW csoport jövője a tét.

Ez elsőre meglepheti azokat, akik a vállalat jelenlegi eladásait és pénzügyi eredményét figyelik csak, azonban Diess távolabbra tekint. A kiszivárgott információk szerint felhívta a vezetők figyelmét, hogy a jó eredmények csalókák, mert elfedik a problémát: ahhoz, hogy a vállalat 15 év múlva is sikeres legyen, már most váltaniuk kell a villanyautózásra. Nemtetszésének adott hangot, hogy az igazgatóságból csak a VW márka vezetője Arno Antlitz szorgalmazza a ezt a váltást.  És nem csak a menedzsmenttel volt ezen a téren baja, a szakszervezeti vezetők is a változás útjába álltak. Egy a neve elhallgatását kérő felső vezető szerint, Diess egy harcos alkat, de az utóbbi időben egyre kétségbeesettebb az ellenállás láttán.

Mosoly, vagy vicsor? Balra Bernd Osterloh, jobbra Herbert Diess. Forrás: Volkswagen

Hogy a szakszervezet és különösen vezetője, Osterloh hatalma mekkora is a valóságban, azt mi sem mutatja jobban, mint, hogy miatta bukott el Diess jelöltje az Audi élére. A VW AG. első embere nem volt képes a szakszervezeti óriás ellenében kinevezni a csoport luxusmárkájának élére azt, akit a legalkalmasabbak lát, hanem Osterloh támogatásával Bram Schot kapta a pozíciót. A két ember közötti ellentétet mi sem mutatja jobban, hogy miközben Diess kizárólag a villanyautózást támogatja és minden egyéb technológia fejlesztését felesleges pazarlásnak tartja, a Handelsblatt fenti nagy cikkének napján jelent meg egy írás a Stuttgarter Nachrichtenben, miszerint az Audi vezér ismét hitet tett az üzemanyagcella és a hidrogén mellett. Csak, hogy tiszta legyen, Diess Schot főnöke, de utóbbi nyíltan arcul köpi egy másik lapban, mivel ő élvezi a szakszervezet támogatását.

Visszatérve a Handelsblatt tényfeltáró cikkéhez, a szakszervezet legnagyobb baja, hogy a villanyautókhoz kevesebb munkaerő kell. Sőt. Diess szerint, mivel az elektromos autók előállítási költsége magasabb mint a belsőégésű motorral szerelteké, ugyanakkor a vásárlók nem hajlandóak többet fizetni értük, lerakott egy programot, amivel 2023-tól évi 5,9 milliárd Euró megtakarítást remél. Csakhogy ez sem elég, mert nagyjából évi 7 milliárdra lenne szükség. A gond az, hogy a fenti megtakarításhoz például 5-7000 alkalmazottat kellene elbocsátaniuk csak a wolfsburgi irodákból. És akkor még a munkásokról nem is beszéltünk. Ezért a szakszervezeti vezető Osterloh megvétózta a csomagot.

Persze – és ezt már csak mi tesszük hozzá – ha a VW nem különböző ázsiai beszállítóktól tenné függővé akkumulátor ellátását, lehet, nem lenne ekkora bajban a költségek miatt. Emlékezzünk rá, nemrég látott napvilágot egy másik belsős információ a VW háza tájáról, miszerint újra kell gondolniuk a PPE platformot, mivel az nagyjából 3000 Euróval drágább mint a Tesla megoldása.

60 Eurós kávé

A cikk több érdekes sztorit közöl a VW mindennapjaiból, amelyek jól szemléltetik, milyen megcsontosodott hierarchiákkal és szent tehenekkel kell Diessnek megküzdenie.

Az egyik kedvencem a 60 Eurós kávé. Ugyanis a VW saját házi beszállítója pontosan ennyit számláz ki egy kanna kávéért amit az értekezleteken szolgálnak fel. Diess megpróbált a 20.000 forintos pazarlásnak véget vetni, de egy szent belső szabályzat szerint tilos máshonnan rendelni, nem lehet versenyeztetni. Ezért a vezérigazgató úgy döntött, akkor inkább teljesen betiltja az ételrendelést a meetingekre.

A VW wolfsburgi központja madártávlatból. Állam az államban. Forrás: Volkswagen

A másik jó példa a szakmunkások kapcsán kötött szerződés. A német ipari modell egyik alappillére, hogy az erős szakmunkásképzés során a nebulók a német ipari vállalatoknál gyakornokoskodnak és kvázi már a suli alatt beletanulnak a cég munkarendszerébe. Csakhogy a Handlesblatt információi szerint a VW esetében ez is abszurd formát öltött. A konszern évente 1400 tanulót foglalkoztat, csakhogy a szakszervezeti szerződés értelmiében a tanulmányok végén mindegyiket fel is kell venniük. Tehát nem a legjobbakat válogatják ki, hanem évente kötelezően felveszik mind az 1400-at. Szerintem ennek hallatán Kádár elvtársnak is könny csordulna ki a szeme sarkából.

Ugyan így érinthetetlen a cég saját biztonsági szolgálata. A Porsche család feje panaszkodott arra a lap szerint, hogy míg a többi német autógyártónál külső beszállító van erre, addig a VW esetében saját alkalmazottakat foglalkoztatnak, mégpedig felesleges mennyiségben. Így aztán külön ember van a fiókos szekrényhez és külön az ajtók nyitására kirendelve.

Értéktelen ígéretek

Sajnos azonban már nem csak a fenti pazarlással, de Diess hitelével is gond van házon belül. A német gazdasági lap a 2020-ra ígért új kisbusz, a T7-es példáját hozza fel erre. A VW csoport feje tavaly ősszel megállapodott a szakszervezettel, miszerint a teljesen elektromos buszt a hannoveri üzemben fogják gyártani és ezzel párhuzamosan 2028-ig garantálják a munkavégzést.

Csakhogy időközben megállapodtak a Forddal és így a gyártás egy része az amerikai vállalat egyik török üzemébe kerül át. Ráadásul a T7-es villanyos verziója le is került a napirendről – csak belsőégésű és hibrid változat lesz. Ez meglepő fordulat a villanyautó-elkötelezett vezértől, de indoklása szerint a cég fejlesztőmérnökeinek most a nagyobb darabszámú villanyautókra kell koncentrálniuk. A helyi szakszervezet pedig nyilván dühös és már nem ad Diess szavára.

VW Transporter T7. Forás: Patrick Bücker/AUTO ZEITUNG

Ráadásul – így a Handlesblatt – a VW felső vezetőinek egy része egyszerűen nem mer a szakszervezeti erős ember Osterbloh ellenében semmit lépni. Így például 10 éve működik a gazdaságtalanul apró, az egykori IG Metal-tól átvett üzem Osnabrückben. Ennek kapacitását Wolfsburg simán átvehetné, de nem lehet elbocsátani az ott dolgozó 2300 embert, mert ezt mind a szakszervezet, mind Alsó-Szászország kormánya blokkolja.

És nem csak ezt a lépést nehezítik. A közelmúltban a Forddal  aláírt együttműködés is egyelőre a kisteherautók világában merül ki. Bár terveztek közös fejlesztést és gyártást a villanymotorok és az önvezetés terén is, ezeket a tárgyalásokat egy éve nem képesek lezárni, mert, ahogy belsősök fogalmaznak, mint valami mocsárba, úgy ragad meg a tárgyalás a sok belsős ellenérdekelt fél miatt.

További részletek a Porsche és Piëch családok, valamint a szakszervezetek harcáról és a VW egyéb bajairól a Handelsblatt fent linkelt cikkében.

Hadüzenet

Ha valaki azt hinné, hogy a fenti nehézségek elbátortalanították Diess urat, akkor nagyon téved. Az egyik legnagyobb német lap, a Süddeutsche Zeitung birtokába jutott dokumentum szerint ugyanis 3 nappal a fenti Handelsblatt cikk megjelenése után jóváhagytak egy 23 oldalas „bizalmas” jelzésű belső anyagot, amellyel a törvényhozóknál kívánnak lobbizni, hogy gyökeresen alakítsák át a villanyautó támogatási rendszert.

Volkswagen I.D. Neo –   hírek szerint kb. 4,25 méter hosszú lesz. Milyen szerencse! Forrás: Volkswagen

A lap egy héttel ezelőtti írása részletesen taglalja az anyagot, de mielőtt részletezzük azt, idézzük fel, hogy működik most a rendszer. Jelenleg 60 ezer Euró alatti autókra lehet igénybe venni a 4000 Eurós támogatást, melynek felét a gyártó, felét a német állam állja.

A „Javaslatok az elektromobilitás németországi előmozdítására és támogatására” című munka a támogatások drasztikus emelése mellett büntetések kiszabását is kéri a törvényhozóktól. Az anyag leszögezi, hogy a német és uniós káros anyag kibocsátási célok eléréshez a jelenlegi felzárkózási ütem elégtelen és mind a villanyautók támogatásában, mind a töltési infrastruktúra kiépítésében drasztikus változásokra van szükség.

Az egyik legmeglepőbb javaslat, hogy a 20.000 Euró, tehát nagyjából 6,5 millió Forint alatti villanyautókat ingyen töltési lehetőséggel kellene támogatni. A VW szerint ezt az állam, az energiaszolgáltatók és az autógyárak közösen finanszíroznák. Egy másik sarkalatos pont az autók vételárának támogatása. Bár a VW a 200 kilométer hatótáv feletti és 4 méter alatti autókat 5000 Euróval támogatná, 4,65 méteres hossz felett pedig már csak 2000 Euró járna. És, hogy miért 4,65 méter? Nos a német lap szerint ezzel azonnal diszkvalifikálnák a BMW, a Mercedes, valamint a Tesla összes modelljét is. Igen, a Model 3-at is, ami már most a német villanyautó eladási listák élére tört, de „sajnos” 4 centivel hosszabb a VW által szabott határnál. Még ilyet, micsoda pech!

A német gyár javaslata nem kíméli a hibrideket sem. 2020-ra az ilyen vegyes üzemű autókat már csak 1500 Euróval segítenék, 22-ben pedig teljesen megszűnne a támogatásuk és a cégautó-adókedvezményük is. A Süddeutsche szerint ez egyértelműen a BMW-nek és a Daimlernek fájna.

A BMW hibridek bajban lesznek. Forrás: BMW

A VW a jelenlegi 300 milliós töltőhálózat építési támogatást is megduplázná – 600 milliót kérnek a német államtól erre a célra. Szimpatikus, hogy szigorítanák a töltőhelyeken a belsőégésű motorral szerelt, valamint a nem töltő, csak simán parkoló villanyautók büntetését is. Azt kérik, hogy ezeket a helyi szervek konzekvensen büntessék és szállítsák el. Javasolják továbbá, hogy jelentősen egyszerűsödjön a magánüzemeltetésű töltők engedélyeztetése és gyorsuljon az eljárás. Szeretnék, ha minden szupermarket legalább 2 töltőt telepítene és ezt az állam is támogatná. Így 140 ezer új töltő kerülne átadásra.

A dízel halála?

Még ugyanaznap megjelent a Handelsblatt hasábjain egy másik cikk is, ami hasonlóan nagy port kavart. Diess, nem kevesebbel fenyegetőzött állítólag, mint, hogy ha a BMW és a Daimler nem áll be mögé a sorba, a VW kilép a német autópari szövetségből a VDA-ból. Ez a szervezet a 3 nagy óriás szövetsége volt, amellyel egységesen léptek fel a múltban az érdekeik védelmében. Most Diess nem kevesebbet kért, mint a dízelek támogatásának megszüntetését és a teljes villamosítást. A VW belső számításai szerint ugyanis, ahhoz hogy Németország teljesítse a Párizsi Klímaegyezmény előírásait, 2030-ra 7-10 millió villanyautónak kell lennie az utakon és az új autó eladásokban 75%-ra kell emelkednie az arányuknak –  a mai 1,7 százalékról. De Diess ennél is magasabb célt tűzött ki, és állítólag 30 milliárd Eurót akar elkölteni az átállásra, hogy 11 év múlva már összesen 22 millió elektromos Volkswagen legyen az utakon.

Herbert Diess és a VW ID Crozz koncepció. Forrás: Wikimedia / Matti Blume

Csakhogy a dízelek támogatásának megszüntetése és a hibridek száműzése a BMW és a Daimler számára a hírek szerint elfogadhatatlan, mivel szerintük legnagyobb limuzinjaik és SUV-ik csak ezekkel a motorokkal képzelhetőek el. A logikát mondjuk én nem értem, hiszen a Model S és X példája jól mutatja, pontosan ezeknél a nagyon drága modelleknél lehet a villamosítás költségeit szépen lebújtatni az árakban. Igaz, hogy ekkor azonban a vastagon nyereséges csatahajók nem tudják eltartani az olcsóbb modelleket.

Válságtanácskozás, békepipa és egy szép nagy szőnyeg

Március 20-án jött az ügyben az újabb hír, az újabb fordulat. Eszerint a 3 konszern vezérigazgatója – Herbert Diess VW, Dieter Zetsche Daimler, Harald Krüger BMW – egy 40 perces telefonbeszélgetést folytatott, aminek során megállapodtak, hogy mindannyian az elektormobilitásban és a tisztán villanyos autókba látják a jövőt. A vállalatok ki fognak dolgozni egy közös javaslatcsomagot a támogatási rendszerre és az átállásra, a VW pedig marad a VDA-ban.

Az idő azonban sürgeti őket, mivel már akár áprilisban összehívhatja a német kormány azt a csúcsértekezletet, amely az elektromobilitásról és a német autóipar jövőéről szól. Nem jó hír, hogy a legnagyobb ellentétet most egyszerűen a szőnyeg alá söpörték. A BMW és a Daimler továbbra sem hajlandó elfogadni a VW javaslatát a dízelek állami támogatásának csökkentésére, márpedig mire a német kormány elé állnak, ildomos lenne egy nótát fújniuk.

A 3 vezér a Handelsblattt montázsán. A képek eredetijének forrása: Bongarts/ Getty Images, Axel Schmidt/Reuters, Dirk Bruniecki/laif

És ez nem az egyedüli gond. Akik német autós fórumokat, cikkek, hírek kommentjeit rendszeresen olvassák, talán nem lepődnek meg azon, ha azt mondom a közvélemény még elég erősen villanyautó ellenes. Bár az elmúlt egy-két évben már valami javulás látszik, a fenti Handelsblatt írás kommentjei között – ennek a cikknek az írásakor – csak és kizárólag olyan hozzászólásokat olvasni, hogy ez az egész CO2 hűhó csak Brüsszel erőszakos hülyesége, amivel rákényszerítik a villanyautókat az emberekre, vagy hogy milyen jó is a hibrid, mert az akkumulátorok gyártása hihetetlenül erőforrásigényes a töltéshez megtermelt áram pedig piszkos.

Lesz itt még munka – főleg ha német munkások tízezreit rúgják ki az átállás alatt.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.