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
auto
2024. 04. 23. kedd

Panasonic miatt nem bővült a Model 3 gyártása?

elektromos autó

A Panasonic és a Tesla viszonya általában zökkenőmentes szokott lenni, de most mintha kissé feszültté vált volna a viszony. A két cég együttműködése 2011 októberéig nyúlik vissza, és ami egykoron a Model S celláinak gyártásáról szólt csak, az mára egy közös több milliárdos nagyberuházást (Gigafactory 1), közös napelem gyártást (Gigafactory 2) és félmillió legyártott autót tudhat magáénak. A két cég általában kínosan vigyáz arra, hogy óvatosan és a legnagyobb tisztelettel nyilatkozzanak egymásról a média előtt. Nem így a múlt héten.

Az egyik sztori nem igaz

A nézeteltérés akkor kezdődött, amikor a Nikkei ázsiai üzleti lap a múlt hét közepén lehozta a hírt, miszerint a Panasonic és a Tesla jégre tették a nevadai Gigafactory 1 bővítési terveit és a japán cég átgondolja a kínai Gigafactory 3 beruházási terveit is. Állításuk szerint ők márciusra elérték az évi 35 GWh kapacitást és most a Teslára várnak, hogy ehhez felpörgesse az autók gyártását. 

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy, mint a hírt átvevő több nyugati portál megjegyezte, a Nikkei nem jelölte meg az információ forrását, ráadásul – és ezt már csak én teszem hozzá – a történet GF3-ra vonatkozó része is felettébb érdekes, mivel a Tesla még hivatalosan nem választotta ki a cellagyártó partnerét az új üzemhez és a pletykák eleve helyi, kínai beszállítókról szóltak.

Gigafactory 1. Forrás: Ron Hutchings

A hírre válaszul a Tesla úgy tájékoztatta a sajtót, hogy egyelőre a meglévő gyártósorok kapacitásának növelésére fókuszálnak és majd csak ezután költenek a bővítésre. Ez a megközelítés annyival reálisabbnak tűnik, hogy egybecseng azokkal a nevadai, a gyárból korábban szivárgó hírekkel, miszerint a Panasonic jelenleg 10 darab régebbi, napi 300.000 cella kapacitású gyártósort üzemeltet, de már sikerült 3 továbbfejlesztett berendezést is csatasorba állítaniuk, amelyek napi 400.000 cellát állítanak elő.

A hírek hatására a Tesla részvényei ismét esni kezdtek, mert, a cég magyarázata ellenére, nem a prudens beruházási magatartást, hanem a kereslet csökkenését látták bele. (Mondjuk a wall streeti elemzők mindenbe ezt látják bele, így rendre jelennek meg olyan grafikonok, mint például a fenti Bloomberg cikkben is, amelyek a rekord Model 3 gyártás ellenére az 50.900 darabos kiszállítást az előző negyedévihez képest visszaesésnek titulálják. Bár számszakilag igazuk van, figyelmen kívül hagyják, azt a 10.600 Model 3-at, ami a tengerentúli kiszállítások logisztikája miatt éppen úton van a vevőkhöz, noha erre a Tesla fél éve folyamatosan figyelmeztetett, amikor az idei első negyedévre prognosztizált.)

Musk csak nem bírta ki

Elon Musk egy ideig nem kommentálta a megannyi sajtócikket a témában, de szombaton éjszaka egy Twitter kérdésre válaszul cáfolta a Panasonic állításait.

Közleménye szerint a Panasonic tavaly július óta megrekedt az évi 24 GWh kapacitás környékén és emiatt a Tesla kénytelen volt a Powerwall és Powerpack termékekhez más gyártók celláit használni. (Ezt alátámasztja, hogy pl. a rekord Ausztrál akkumulátor parkhoz anno a Samsung SDI által gyártott cellákat használtak – természetesen a Tesla saját receptje alapján készítve). Világossá tette, hogy a Tesla addig egy fillért nem ruház be a kapacitás további növelésébe, amíg a termelés nem közelíti meg a vállalt 35 GWh-át.

További kérdésre kifejtette, hogy bár a jelenlegi gyártósorok elméleti kapacitása éves szinten valóban 35 GWh, a valóságban a gyártási ütem ennek a felső határnak nagyjából a 2/3-a volt. Azt is hozzátette, hogy emiatt képtelenek voltak több Model 3-at legyártani az első negyedévben.

Az igazság kevésbé izgalmas mint a szalagcímek

A korábban többé-kevésé hitelesnek bizonyult, gyári kapcsolatokkal rendelkező internetes források információival kiegészítve talán valósabb képet alkothatunk arról, mi is lehet az igazság.

Forrás: Bloomberg

Az tűnik legvalószínűbbnek, hogy bár a Panasonic valóban telepített évi 35 GWh-hoz szükséges gyártási kapacitást, a termelés nem olyan hatékony, mint azt a partnerek szeretnék. A nézeteltérés abból adódhat, hogy a Tesla nem hajlandó az épületet csak azért bővíteni, hogy a gyártást új gépsorokkal bővítsék, hanem ahhoz tartja magát, hogy a Panasonicnak először a már meglévő kapacitást kell gazdaságosabbá tennie. Tegyük hozzá, ez elengedhetetlen a cellák költséghatékony gyártásához és magyarázat lehet arra, miért növelte a cég az autók árát az Autopilot kötelező csomagolásával. Ez a lépés a Teslának egy fillérjébe nem kerül, hiszen a hardver az autók része, viszont 2500 dollár profitot jelent kocsinként ott, ahol esetleg valaki nem rendelte volna meg a robotpilótát.

A fenti számokhoz azért azt is érdemes hozzátenni, hogy miközben a Gigafactory 1 épülete a tervezett végső méret 1/3-a, a 35 GWh cellagyártási kapacitás annyi, mint a gyár bejelentésekor előrejelzett végső állapot. Ennek fényében már reálisnak hangzik a Tesla 2017-es módosított 105 GWh-ás terve. Sőt, ha sikerül lezárniuk a Maxwell felvásárlását, akkor a cég szárazelektróda technológiája 16X-os (!) gyártási kapacitás bővülést jelez előre.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.