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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

Nyílik a prágai és varsói Tesla bolt és a lengyeleknél lesz a gyár?

elektromos autó

Január elején már beszámoltunk róla, hogy a Tesla bejegyezte cseh és lengyel leányvállalatait és kikerültek az első helyi álláshirdetések is a vállalat weboldalára. Most ismét felrepült a pletyka a prágai és varsói boltokról, illetve arról is beszélnek, hogy a Gigafactory 4 esetleg Lengyelországban épülne meg. Az apropó Elon Musk múlt vasárnapi beszélgetése a lengyel miniszterelnökkel.

Gigafactory 4

Mielőtt túlzottan biztosra vennénk az üzlet létrejöttét, szögezzük le: lassan nincs olyan EUs ország, amely ne szállt volna versenybe a Tesla európai gyáráért. Ráadásul, a vezető politikusok igyekeznek abban a dicsben tetszelegni, hogy ők már nyélbe is ütötték az üzletet- így nem Mateusz Morawiecki az első aki hasonló kijelentéseket tesz.

A lengyel miniszterelnök mostani kijelentése egy vasárnapi találkozó, vagy telefonbeszélgetés kapcsán merült fel (erről részleteket nem tudunk) – az ország vezetője jelenleg éppen az USA-ban tartózkodik és delegációjával igyekeznek amerikai befektetőket vonzani az országba.

Ez a Gigafactory 3 látványterve – a 4. sem különbözhet nagyon. Forrás: Tesla

Egy közelebbről le nem ellenőrizhető Reddites bejegyzés egyébként további részletekkel szolgál a témában. Eszerint Lengyelországban mostanában komoly figyelmet fordítanak a villanyautózásra. Az LG Chem európai gyára mellett egy lengyel villanyautó márka bevezetéséről is beszélnek, amelyet nagyjából 150 milliárd forintnyi złotyival támogatna az állam és bevezetés előtt áll egy igen bőkezű, autónként 3 millió forintnak megfelelő villanyautó vásárlást támogató program is, amely a magyarnak kétszerese.

A helyi elektromos szolgáltatók töltési infrastruktúra beruházásai mellett állítólag előkészületben van egy törvény is, amely kötelezővé tenné a töltők telepítését az új építésű ingatlanok parkolóiban és szó van arról is, hogy előírnák az állami szerveknek, hogy járműveik bizonyos százaléka elektromos legyen.

Természetesen a Teslát ennél sokkal jobban fogják érdekelni azok a kedvezmények, amelyekről a lengyel miniszterelnök a Fox Newsnak adott interjújában beszélt. Eszerint szó van ingatlanadó kedvezményről is és az állam támogatná a munkaerő átképzését az amerikai autógyár igényei szerint.

Érdekesség, hogy az interjúban szóba kerültünk mi is. Ha azon túllépünk, hogy a Fox műsorvezetője szerint országunk szomszédos a lengyelekkel, akkor eljutunk ahhoz a részhez, ahol Morawiecki  arról beszél, hogy ők lesznek Európa Szilícium Völgye és, hogy a magyarok is irigykednek rá, hogy milyen tehetséges programozóik vannak és, hogy 2 egyetemük is bekerült valami listán a top 6-ba a világon. Mondtam már, hogy az úriember politikus?

Május 1

A fent említett Reddit bejegyzés arra is kitér, hogy Prágában és Varsóban is május elsején nyithat a hivatalos Tesla szalon (nem, nem ilyen, hanem tényleg hivatalos). Az állítás valószínűleg nem áll messze a valóságtól, mivel már 3-4 hónapja megvannak a helyi Tesla cégek és folyik az alkalmazottak toborzása is. Hogy a dátumot eltalálták-e azt pár hét múlva megtudjuk, de azért mi inkább másodikára tippelnénk…

De sajnos egyelőre sem a Tesla karrier oldalán, sem a magyar cégjegyzékben nem láttuk jelét a budapesti bolt és szerviz előkészületeinek.

 

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.