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
auto
2024. 04. 20. szombat

A Tesla 8 év alatt visszafizetheti a Powerwall árát

energia

Az Egyesült Államok északkeleti részén a Tesla csatlakozott a helyi áramszolgáltató virtuális erőművéhez, így a Powerwall tulajdonosok évente akár 1000 dollárt kereshetnek azzal, ha engedélyezik, hogy az áramszolgáltató hozzáférjen az akkumulátorban tárolt kapacitás egy részéhez. Az utóbbi években egyre nő a virtuális erőművek iránti igény, mivel ezek decentralizált energiaellátást jelentenek az elektromos hálózat ellátásában.

A Tesla már rendelkezik egy hatalmas saját virtuális erőművel is Ausztráliában, Powerwall-ok alkalmazásával, most viszont egy új virtuális erőmű projekten dolgoznak a nemzeti közműszolgáltatóval. A szolgáltató ügyfelei Massachusetts-ben vagy Rhode Island-en a saját Powerwall berendezésükkel csatlakozhatnak a ConnectedSolutions programhoz, amely összekapcsolja az állam teljes területén a telepített akkumulátorokat, így a csúcsidőszakok során jelentős mennyiségű napenergiával termelt, azaz fenntartható áramot tud biztosítani.

Tesla Powerwall (forrás: Tesla)

A programban való részvételnek számos előnye van az ügyfél, az áramszolgáltató valamint a társadalom számára egyaránt. Az ügyfelek jövedelemre tehetnek szert, valamint védettebbek lesznek egy esetleges áramszünettől. Az áramszolgáltatónak egyszerűbb lesz a rendszerirányítás, növekszik a hálózat stabilitása. Ezen felül a teljes társadalom profitál abból, hogy növekszik a napenergiával termelt áram aránya az energiamixben, így csökken az igény a fosszilis energiával üzemeltetett erőművekre.

A legtöbb Powerwall tulajdonos a berendezést eddig elsősorban a napenergia felhasználás házon belüli maximalizálására vagy áramszünetek esetére szünetmentes áramforrásként alkalmazta, mostantól viszont, amennyiben csatlakoznak a virtuális erőműhöz, akkor nem csak lakáson belül tudják felhasználni a tárolt áramot, hanem szükség esetén a helyi áramszolgáltató is hozzáférhet a Powerwall kapacitásához.

Tesla napelemes rendszer és Powerwall (forrás: Tesla)

A Tesla azzal számol, hogy az áramszolgáltató évente kb. 75 napon (60 nyári és 15 téli napon) igényel áramot a Powerwall-ból. A nyár legmelegebb időszakában a legtöbb hétvégén számíthatunk ilyen esetre. Amikor ilyen igény várható, a Tesla előzetesen feltölti az akkumulátort, majd az igény jelentkezésekor kiürítési parancsot ad az akkumulátornak. Minden egyéb időpontban a felhasználó határozhatja meg az akkumulátor viselkedését a Tesla alkalmazással.

Természetesen a Powerwall tulajdonosok kompenzációra jogosultak az energiamegosztásért cserébe. Rhode Island-en akár éves 1000 dollár bevételhez juthatnak azok a Powerwall tulajdonosok, akik napelemes rendszert is üzemeltetnek, ezzel pedig lerövidíthetik a Powerwall beruházás több mint 8000 dolláros telepítési költségének megtérülési idejét.

Tesla Powerwall rendszer (forrás: Tesla)

A ConnectedSolutions rendszerrel elérhető jövedelem attól függ, hogy milyen gyakran igényel az áramszolgáltató áramot az akkumulátorból. A rendszert a Tesla kezeli és a teljesítmény maximalizálására törekszik, persze ez az adott Powerwall rendszertől is függ.

Akkor lehet a Powerwall rendszerrel a lehető legnagyobb jövedelemre szert tenni, ha elegendő napelemes kapacitás áll rendelkezésre ahhoz, hogy az akkumulátort minden nap teljesen feltöltse, hiszen így lesznek képesek a hálózati igények során a lehető legnagyobb kapacitást értékesíteni. Massachusetts-ben maximum évi 700 dollárt, Rhode Island-en pedig akár évente 1000 dollárt kereshet egy elegendő napelemes kapacitással rendelkező Powerwall tulajdonos a ConnectedSolutions programhoz csatlakozással.

Tesla napelemes rendszer és Powerwall (forrás: Tesla)

A napelemes rendszer nélküli Powerwall berendezések nem táplálhatnak vissza energiát az elektromos hálózatra, ilyen esetben a Powerwall kizárólag a házon belüli igények kiszolgálására használható. Ha a házon belüli áramigény az esemény alatt átlagosan 1 kW, akkor a házon belüli igények kiszolgálásával még egy napelemes rendszer nélküli Powerwall tulajdonos is évi 200-290 dollárt nyerhet a programhoz való csatlakozással.

A kifizetéseket a Tesla minden szezon, azaz nyári és a téli időszak végén utalja át a Powerwall tulajdonosoknak. Magyarországon egyelőre nem várható ilyen rendszer kiépülése, mivel egyelőre túlságosan olcsó a lakossági áram ahhoz, és túlságosan kedvező a háztartási méretű kiserőművek szaldós elszámolási rendszere ahhoz, hogy bárkinek megérje egy Powerwall megvásárlása, így nálunk inkább hobbiként jellemzőek akkumulátoros vagy sziget üzemű, áramszolgáltatói hálózattól független napelemes rendszerek.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.