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
auto
2024. 04. 19. péntek

Ez lenne Elon Musk következő nagy dobása?

elektromos autó

Gyakorlatilag a földterület megszerzése óta követjük a sanghaji Tesla Gigafactory 3 autó és akkumulátor gyárt történetét – már csak azért is mert döbbenetes sebességgel készült el az üzem. A GF3 kapcsán szinte hetente, naponta jelennek meg pletykák, alig egy napja tettük ki például mi is az első kiszivárgott képeket az építés alatt álló szerelősorokról. Most azonban egy olyan cifrát olvastunk, ami megér egy külön posztot.

Ez még Muskhoz képest is sok

Csak emlékeztetőül, a földmunkák tavaly év végén kezdődtek, a gyár alapkövét idén január elején tették le, májusra már szerkezetkész volt az épület, a nyáron meg is kezdődött az első ütem felszerszámozása és a munkaerő toborzása a szeptemberi próbagyártás reményében, az üzem pedig nemrég rekord sebességgel, 3 nap alatt megkapta az első hatósági engedélyeket a gyártás megkezdésére. A tempó döbbenetes, még akkor is ha tudjuk, hogy Kínában kicsit kevesebb fecskefészket telepítenek át az ilyen monstre beruházások alkalmával mint ideát.

Akárhogy is, a  közelmúltban már valószínűleg a károgók arcára fagyott a gúnyos mosoly, mert úgy nézett ki, hogy a Tesla, történetében talán először, tartani tudja az irreálisan ambiciózus belső határidőket és November magasságára megindulhat a gyártás is. Ekkor persze még nem fog minden helyben készülni, például még csak most fog eldőlni, hogy ki – a friss pletykák szerint az LG – gyártja majd a Tesla specifikációja szerinti cellákat.

Már júliusban telepítették a gépek és robotok egy részét. Forrás: Tesla 2019 II. negyedéves pénzügyi jelentés

Ezért aztán még mi is a „túl szép hogy igaz legyen” kategóriába soroljuk azt a hírt, miszerint

már a héten, konkrétan holnap, azaz csütörtökön bemutathatja Musk az első Kínában készült Model 3-at.

OK, emberünk épp pár órája reptetett meg 150 méter magasba egy 10 emeletes panelház nagyságú bádoghengert, hogy aztán a Marsra induló űrhajóvá fejlessze, de ez azért még önmagához képest is érdekes barba trükk lenne.

Nincs lehetetlen? A képen a 40 méter magas Starhopper próbaútja. Forrás: SpaceX Youtube

Egy bolond százat csinál?

A hír forrása a kínai média – bármit is jelentsen ez – a szenzációt pedig mostanra már több villanyautós portál is lehozta.

Az értesülést erősíteni látszik az a pár fotó ami a napokban került ki és amin a félkész gyártósorok mellett látható egy-két Model 3 kaszni (Body in White) is. Az életszerűbb magyarázat az lenne, hogy ezek Amerikából, a kaliforniai gyárból kerültek oda, azért, hogy bekalibrálják a gépeket, a robotokat, a futószalagokat, stb.

Táptalajt ad azonban a pletykának, hogy Elon Musk a hírek szerint csütörtökön meglepetés díszvendég lesz a sanghaji World Artificial Intelligence Conferencen, azaz a mesterséges intelligenciával foglalkozó világkonferencián, ahol az összejövetel nyitányaként Jack Maval, az Alibaba internetes kereskedelmi óriás (kb. kínai Amazon) alapítójával fog beszélgetni a színpadon a közönség előtt. A helyi sajtó hírei szerint, ekkor húzza majd elő a nyuszit, azaz a Model 3-at a kalapból és a színpadon bemutatja az első helyi gyártású autót.

Az ominózus Model 3 váz a kínai gyárban. Amerikai próbababa, vagy Made in China? Forrás: Teslarati / Weibo /Battery King

Ha sikerül a bravúr, akkor az valószínűleg lökéshullámként söpör majd végig a világsajtón, hiszen nemcsak validálná Musk ambiciózus kínai terveit, de azt is jelentené, hogy minimum egy negyedévvel a tervek előtt járnak és valószínűleg az elemzőknek át kellene számolniuk az idei gyártási/eladási várakozásaikat is.

Azért ne szaladjunk ennyire előre, eléggé valószínűtlen ez a premier és úgy egyébként a novemberi gyártás is biztosan megdönt majd pár világrekordot – ne legyünk telhetetlenek.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.