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
auto
2024. 04. 20. szombat

Megduplázza az öreg hagyományos meghajtású kisteherautók leadásáért járó roncsprémiumot London polgármestere annak az akciócsomagnak a részeként, melynek célja a brit főváros ultra alacsony kibocsátású területén (ULEZ) működő kisvállalkozások segítése tisztán elektromos szállítási módra váltani. Az immáron 7000 fontos támogatásra azok a cégek számíthatnak, akik az ULEZ szabályait nem teljesítő, Euro 6 szabványnál korábbi dízeles kisteherautótól szabadulnának meg, sőt, egy nulla károsanyag-kibocsátással működő új jármű vásárlása esetén további 2500 fontot ad az önkormányzat az üzemeltetési költségekre. Hosszú távon a vállalkozásoknak már önmagában is megéri elektromosra váltani, hiszen a kis távolságú városi áruszállítást könnyedén lehet teljesíteni valamennyi jelenleg a piacon lévő elektromos furgonnal, a lényegesen alacsonyabb fenntartási költség pedig hamar visszahozza a magasabb vételár miatt elszenvedett veszteséget, amihez most már átszámítva 3,8 millió forinttal is hozzájárul a főváros. Bővül a roncsprémiumra jogosult cégek köre is: míg korábban csupán a kevesebb mint 10 főt foglalkoztató mikrovállalkozások pályázhattak, most már 50 a cégnél dolgozók felső határa.

Forrás: flickr

A roncsprémium még az idén kiterjed a nehéz tehergépjárművekre is, így azok a kis méretű vállalkozások, melyek régi dízelkamiont, vagy olyan buszt üzemeltetnek, mely nem része a TfL (Transport for London) hálózatának, szintén jutalomban részesülnek a leadott szennyező járművek után. Ennek részletei még nincsenek teljesen kidolgozva, de várhatóan körülbelül 15 000 font jár majd egy „roncsért”, és egy cég legfeljebb háromszor juthat hozzá ehhez a támogatáshoz.

„A piszkos levegőnk egy nemzeti egészségügyi válság, amely évente több ezer korai halálesethez járul hozzá. Habár az olyan határozott intézkedések, mint például az Ultra Alacsony Kibocsátású Zónánk kezd változtatni a helyzeten Londonban, azt is szeretnék biztosítani, hogy a környezetbarát járművekre váltó vállalkozások megkapják a szükséges segítséget, függetlenül attól, hogy kisteherautót, kamiont, vagy buszt tartanak fenn. Miközben mi minden tőlünk telhetőt megteszünk a fővárosban, a kormányra is szükségünk van, hogy ugyanekkora ambícióval tevékenykedjen, és támogasson egy nemzeti roncsprémium-sémát, és segítse mindazokat a kisvállalkozásokat, melyek helyesen akarnak cselekedni, és tisztább szállítási módra állnak át szerte az Egyesült Királyságban” – nyilatkozott Sadiq Khan főpolgármester.

Forrás: Wikipedia

Tanulmányok bizonyítják, hogy a légkörbe engedett mérgező gázok minden egyes évben közel 3,7 milliárd fontnyi kárt okoznak a gazdaságnak Londonban, országos szinten pedig akár 20 milliárd font is elúszhat e súlyos környezeti probléma miatt. A fővárosban körülbelül 340 000 ember szenved asztmában, akiknek az életét folyamatosan veszélyezteti a levegő rossz minősége. Tavaly tavasszal egy londoni gyermek volt az első személy az Egyesült Királyságban, akinek a légszennyezést jegyezték be hivatalos halálokként. A felmérések szerint az ULEZ áprilisi bevezetése óta 13 500-zal kevesebb szennyezőforrás köröz a városban minden egyes nap, és a közlekedésből származó NOx-kibocsátás több mint 30%-kal visszaszorult.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.