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
auto
2024. 04. 19. péntek

Villanyautó töltés otthon, napelemmel

energia

(Frissítve: 2022. március 18.)

Az elektromos autók vásárlásakor sok esetben a környezettudatosság és a pénzügyi megtérülés a fő motiváció. Egy napelemes rendszerrel kombinálva mindkettőre tökéletes megoldást találunk. Gyorsabb a megtérülés, hiszen nem fizetünk sem az üzemanyagért, sem az áramért, és ingatlanunk, illetve járművünk is megújuló energiával fedezi szükségleteit. Ha emellett hőszivattyúval biztosítjuk ingatlanunk fűtését, hűtését és meleg víz ellátását, úgy igazán energia-hatékonnyá és környezetbaráttá tehetjük otthonunkat.

Töltse elektromos autóját a Solar Kit napelemes rendszerével!

Sok közös vonás van a villanyautósok és a napelemet telepítők között. Mondhatjuk rájuk, hogy az innovációk korai adoptálói, szeretnek kipróbálni új, izgalmas technológiákat, törődnek a környezetvédelemmel, szeretnék csökkenteni szén-dioxid kibocsátásukat és legfőképpen tudatosan igyekeznek bánni pénzügyeikkel. A mai trendek alapján a hőszivattyút telepítőket is ide kell soroljuk, hiszen a fűtés, melegvíz készítés kiváltása megújuló energiával egy újabb nagy lépés a környezettudatosság és hosszútávú költségoptimalizálás felé.

Aki egy ‘zöld rendszámossal’ szeret spórolni az üzemanyagon, a szervizelés és üzemeltetés költségén és a parkoláson, az minden bizonnyal a rezsijét is szívesen csökkentené napelemmel, hőszivattyúval.

Olvasóink egy része már most is napelemes rendszerrel tölti villanyautóját, és a otthona áramigényét is ezzel szolgálja ki. Az energiahordozók árának emelkedése és esetleges ellátási bizonytalanságok borús trendet mutatnak, így otthonának vagy cége telephelyének energia-hatékonyabbá tétele már rövid távon megtérülő beruházás.

Kérjen ingyenes szakértői tanácsadást, helyszíni felmérést napelemes és hőszivattyús fűtés témában.

2023 végével megszűnik a jelenlegi szaldós elszámolás, mely éves szintű elszámolást jelent (a termelés és a fogyasztás különbözetét kell csak fizetni az áramszolgáltatónak), és felváltja a bruttó elszámolásos rendszer, amelyben az áramszolgáltató más áron fogja vásárolni a többlettermelés miatt hálózatra táplált energiát, mint amennyiért a lakosság vásárolja a többletfogyasztást, amit a napelemes rendszer éppen nem termel meg.Ha szaldós elszámolásban szeretne maradni, mindenképpen érdemes már most belevágni a beruházásba! A szaldó-bruttó elszámolásról részletesen ITT olvashat.

Napelem kisokos

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer az egyik legkényelmesebb napenergia hasznosítási mód napjainkban. Mindemellett már a hibrid rendszerek is terjedőben vannak. A befektetés részei: napelemek (árnyékos, tagolt tető esetében optimalizálókkal), inverter, tartószerkezet, elektromos kábelek, szerelvények, áramszolgáltatói engedélyeztetés, kulcsrakész telepítés, pályázatmenedzsment. Igény szerint, akkumulátor és smart mérő. A napelemes rendszert érdemes a jelenlegi és jövőbeli áramfogyasztáshoz igazodva megtervezni. Az egész évi villamos energia (kWh) fogyasztás ismeretében meg lehet határozni a napelemek ideális számát, majd az ehhez szükséges invertert.

Elektromos autó, napelem, hőszivattyú – a környezetbarát ingatlan.

Meggyőző érvek napelemes rendszer telepítése mellett

Antalóczy Tibor, a villanyautósok.hu főszerkesztője és tulajdonosa mesél napelemes rendszerének megvalósulásáról, melyet a SolarKit-tel csináltatott.

2019 áprilisa óta használjuk a Solar Kit által telepített 6,5 kW-os napelem rendszert, ami az 5 kW-os inverterrel évente átlagosan 7,2 MWh energiát termelt. A rendszer lassan három éve észrevétlenül és meghibásodás nélkül teszi a dolgát, eddig közel 800 ezer forintot spórolva a villanyszámlán. A teljesítmény annak ellenére sem csökken, hogy a napelem táblákat az elmúlt három évben egyszer sem mostuk le, sőt a 2021-es év termelése a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően bő 5 %-kal még jobb is lett, mint a 2020-as. Átlagosan a helyben megtermelt energia 27-28%-át tudjuk azonnal felhasználni, a többi a hálózaton keresztül jut el azokhoz a fogyasztókhoz, akik még nem rendelkeznek háztartási kiserőművel. A rendszer által biztosított felületen keresztül nem csak a pillanatnyi és korábbi termelés, de a háztartás fogyasztása is nyomon követhető. A hálózati forráshoz hozzáadódó helyi termelés napsütéses napokon még a villanyautók gyorsabb töltését is lehetővé teszi.

  • Spórolhat a villanyszámlán az első naptól
  • Hőszivattyús vagy más elektromos fűtési beruházással örökre függetlenedhet a gáztól
  • Növekszik az ingatlan értéke, javul az energetikai besorolás
  • Egyszeri befektetés, gyors megtérülés, 25 év teljesítménygarancia
  • Ad-vesz mérőórával éves elszámolás, kiszámítható energiahozam (csak 2023 végéig!)
  • Minimális karbantartási igény, későbbi bővíthetőség
  • Lokális energiatermelés, kisebb függőség, CO2 kibocsátás csökkentés
  • Okostelefonos távmonitorozás
  • Széleskörű állami pályázatok, vissza nem térítendő támogatások

Költség- és megtérülés számítás

Számításunkban egy átlagos lakossági napelemes ügyfél 18-20 ezer forintos havi villanyszámlát fizet (évente 228.000 Ft), mely egy ~5 kW-os napelemes rendszernek felel meg. A kulcsrakész rendszer nagyjából bruttó 2.1 millió forintba kerül. 

Jelenlegi áramárakkal és rendszerhasználati díjjal kalkulálva nagyjából 9 év alatt megtérül rendszerünk.

A Solar Kit által forgalmazott napelemekre 15 év, inverterekre 10 év termékgarancia vonatkozik. Karbantartással elég öt évente számolni, mely ideális esetben csak egy felülvizsgálatot takar.

Látható tehát, hogy a kezdeti költségek hamar megtérülnek, ezután pedig még évtizedekig pénzt hoznak a konyhára, mindamellett, hogy környezetbarát módon, lokálisan termeljük meg az energiánkat.

Ha igénybe veszünk állami támogatást is napelemes rendszerünkre (például erre költjük az adóvisszatérítésünket, ha jogosultak vagyunk rá, vagy élünk az otthonfelújítási támogatással), a megtérülési idő akár felére, vagy még kevesebbre csökkenhet.

Ha a háztartásban van olyan autó, amivel naponta 50-60 km-t közlekednek, akkor annak elektromosra cserélése is észszerű döntés lehet. Egy középkategóriás villanyautó fogyasztása éves átlagban nagyjából 17 kWh/100 km. Havi 1800 km használatot feltételezve ez 306 kWh extra energiaigényt jelent havonta, ami egy 3,3-3,5 kW-os napelem rendszerrel akár otthon, zölden is megtermelhető. Egy ilyen rendszer nagyjából bruttó 1,8 millió forint. Még egy nagyon takarékos autó esetén is legalább havi 50 ezer forintos az üzemanyag költség, amit egy ilyen rendszerrel nullázni lehet. Tehát kevesebb, mint 3 évnyi normál tankolási költségből kihozhatjuk a villanyautót ellátó napelemes rendszert.

Nem kell önerőből finanszírozni

Spóroljon és valósítsa meg beruházását támogatásból! 2022 végéig még elérhető az otthonfelújítási támogatás!

  • 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás a beruházás 50%-nak összegéig!
  • Falusi CSOK támogatás, amit napelemes rendszerre is fel lehet használni
  • Adóvisszatérítés: költse adóvisszatérítését egy megtérülő beruházásra

Solar Kit napelemes és hőszivattyús rendszerek

Solar Kit tipp

Tegye energia-hatékonnyá egész otthonát! Napelemmel megtermelheti a szükséges energiát, hőszivattyúval pedig függetlenedhet a gázszolgáltatótól! Így megújuló energiaforrásokat alkalmazhat minden területen, amelyek egyrészt megtérülő befektetések, másrészt nagyban csökkentik otthona környezetterhelését!

Napelemes rendszerét panelenként optimalizálhatja, hogy az esetleges árnyékhatások ne rontsanak a rendszer teljesítményén, akkumulátorral pedig tárolhatja is az energiát ahelyett, hogy a hálózatra táplálná fel. Napelemes rendszere okos fogyasztásmérővel kiválóan monitorozható, fontos adatokat láthat rendszere termeléséről és az Ön fogyasztási szokásairól!

Autó töltés napelemes rendszerről.

Intelligens töltés napenergiával!

A Wallbox töltőcsalád tagjai kompatibilisek a fotovoltaikus energiával. A hardver megléte esetén mindössze egy online firmware frissítésre lehet szükség az intelligens napenergiás töltési funkciók használatához. A töltő ezután kommunikálni tud a felhasználó napelemes rendszerével, és úgy vezérli napenergia-használatát, hogy a lehető leghatékonyabban tölthesse elektromos járművét.

A Powerboost fogyasztásmérővel ötvözött Wallbox a myWallbox platformmal együttműködve olvassa le otthona energiafogyasztását, és tölti elektromos járművét a napelemekről és/vagy a hálózatról.

A töltés során 2 üzemmód közül választhatunk:

  1. A Full-Green üzemmód, mely észleli, ha elegendő felesleges energia áll rendelkezésre otthonában a járműve meghajtásához szükséges minimális követelmények kielégítéséhez. Autója ekkor kezd el tölteni, így minden egyes töltés 100%-osan környezetbarát lesz.
  2. Az Eco üzemmód valós időben észleli az otthonában máshol nem használt zöld energiát, melyet hálózati energiával vegyít a gyors és hatékony töltés biztosításához, ezzel minimalizálva hálózati energiafogyasztását.