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
auto
2024. 04. 19. péntek

A Genfi Autószalon elmaradása nemcsak a nagy autógyártókat késztette egy virtuális prezentáció elkészítésére, hanem az olyan kis start-up vállalatokat is, mint például a Micro Mobility, mely a Microlino 2.0-ás változatát vitte volna a svájci autókiállításra. A srácok a Facebookon rögtönöztek, és élő közvetítésben mutatták be rajongóik számára a kívül-belül megújult tisztán elektromos miniautót. Mint kiderült, nem ez az első eset, hogy egy váratlan esemény meghiúsítja a szépen eltervezett premiert – 2016 januárjában, amikor a cég a Microlino legelső prototípusát szerette volna bemutatni, a jármű a zürichi reptéren kipakolás közben leesett a targoncáról, és összetört. Ennek ellenére azért kiállításra került, „Shit happens” felirattal.

Visszatérve a mostani prezentációra, a Microlino második generációja úgy érkezett meg, hogy az első sosem került gyártásba. A csapat már február végén elárulta, hogy ennek oka egyrészt a dizájn, amit sokkal időtállóbbra akartak csiszolni a tervezők, a másik pedig néhány biztonsági követelmény, aminek akkori szerkezetével nem felelt meg a csöppség. A Microlino eredetileg a BMW Isetta alapján készült, hasonló retro hangulatot tükrözve sokkal cukibb formában, ennek köszönhetően vált népszerűvé és szerzett közel 17 000 előrendelőt a villanyautó. A Micro Mobility viszont szakítani akart ezzel az old school stílussal, ezért modernebbé, elegánsabbá varázsolta a járművet, amit állítólag a rajongók sem bántak, hiszen a start-up a megkérdezésükkel, az új dizájnelemekről indított szavazás után döntött a változtatásokról.

A februári képeknek köszönhetően már nem újdonság, hogyan alakult át külsőre a Microlino. Kerekebb és simább lett, elöl-hátul kapott egy LED-csíkot, ami egyben az irányjelző lámpát is magában foglalja, új dísztárcsa lett rászerelve, s az ablakok is kicsivel nagyobbak lettek. Ami eddig nem volt világos, az a töltőcsatlakozó helye, ez az ajtóról az autó jobb hátsó részére került. A kilincs helye is változik, ám a bemutatón szereplő prototípus ajtaja távvezérléssel nyílt, ezt a sorozatgyártott változat nem fogja tudni.

A legtöbb módosítás a szerkezetet érte: a csővázas keret helyett préselt acélból készül a váz, ami biztonságosabbá és stabilabbá teszi az autót. A lökhárítók kivételével a fejlesztők a karosszéria teljes egészén elhagyták a műanyag alkatrészeket, és alumíniumra, valamint acélra váltottak. Valamennyi kerék saját felfüggesztést kapott, ehhez viszont a hátsó nyomtávot meg kellett növelni 50%-kal. A villanymotor is új, és közel 15%-kal hatékonyabb, mint az előző, a LiFePO4 kémiáról pedig nagyobb energiasűrűségű NMC cellákra váltott a start-up az akkucsomagban, amit a tömeg csökkentésére használt fel. A 2.0-ás változatban már fix a kormányoszlop, azaz nem nyílik ki az ajtóval együtt, így a vezetés pontosabb és könnyebb, az ajtót pedig jobban ki lehet nyitni.

Arról nem tett említést a Micro Mobility, hogy változtak volna a specifikációk, így egyelőre marad a 11 kW-os teljesítmény, 90 km/h-s végsebesség, 100 Nm nyomaték, 125/200 km-es hatótáv a választott akkukapacitástól függően, és 4 kW-os AC tölthetőség.

A bemutatón a Microletta elektromos robogó is szerepelt, erről viszont nem derült ki újdonság a februári infókhoz képest. Gyártási ütemtervet továbbra sem tud hozzá a cég, de ez a jármű egyelőre koncepció, amin további módosítások szükségesek.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.