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
auto
2024. 04. 23. kedd

Néhány napig még mennek a Tesla autó és napelem gyárai

elektromos autó

Vasárnap San Francisco Bay Area hat megyéje úgy döntött, hogy az embereknek otthon kell maradni, szabadságon, vagy otthoni irodában. A Tesla fremonti üzeme is az érintett területen van, ezért elvileg le kellett volna állnia, azonban Alameda megye szóvivője szerint a Tesla „létfontosságú vállalat”, ezért tovább működhet.

Másnap a megye seriffje úgy döntött az autógyártás nem alapvető fontosságú, még akkor sem, ha a régió legnagyobb munkaadójáról van szó, 10 000 alkalmazottal, akik négy műszakban dolgoznak. A történet tovább bonyolódott, a Tesla állítólag megegyezett a hatóságokkal abban, hogy egy műszakban tovább folytatódhat a gyártás, azaz a 10 000 alkalmazott helyett 2500-an dolgozhatnak a létesítményben. Néhány óra múlva kiderült, a megye továbbra is azon az állásponton van, hogy autót nem gyárthatnak az üzemben, csupán az alapvető feladatokat (a létesítmény őrzése, a munkabérek kifizetése) láthatják el. Szemtanúk beszámolója szerint a gyár továbbra is termel.

A szappanopera-szerű történet úgy tűnik hamarosan a végére ér, ugyanis a kiszivárgott emailek, Twitter üzenetek és szemtanúk beszámolója helyett végre hivatalos sajtóközlemény alapján számolhatunk be arról, hogy – a jelenlegi tervek szerint – a Tesla Fremontban és New Yorkban lévő gyárai március 23.-án ideiglenesen leáll.

A sajtóközlemény szerint a Tesla képviselői az elmúlt napokban folyamatosan egyeztettek helyi, állami és szövetségi tisztviselőkkel, eddig is és ezután is betartják az összes jogi útmutatást és biztonsági irányelvet, valamint tiszteletben tartják a szövetségi kormány utasításait. Bár megtettek minden lehetséges óvintézkedést, ennek ellenére a folyamatos üzemeltetés kihívásokat okozott az alkalmazottak, a családtagjaik és a beszállítóink számára egyaránt.

Tesla Model Y karosszéria üzem Fremontban

Ezért március 23-tól ideiglenesen felfüggesztik a gyártást a fremonti gyárban. A dátumot úgy határozták meg, hogy az üzem szabályosan és biztonságosan leállhasson. Az alapműveletek továbbra is folytatódnak. A New York-ban lévő gyár szintén ideiglenesen felfüggeszti a termelést, kivéve az olyan alkatrészek és kiegészítők esetében, amelyek a szolgáltatás fenntartásához, az infrastruktúra működéséhez és a kritikus ellátási láncokhoz szükségesek. A többi létesítmény üzemeltetése tovább folytatódik, beleértve a Nevadában lévő gyárat és a Supercharger hálózat üzemeltetését.

A megrendelt járművek átadása folytatódik, ezt azonban „érintés nélküli” végzik. Az ügyfelek a Tesla alkalmazással nyithatják ki az átadóhelyen parkoló új autójukat, a papírok, melyeket alá kell írniuk, az autókban vannak elhelyezve, majd azt távozás előtt leadhatják az erre kijelölt helyen.

A sajtóközlemény a befektetők számára is nyújt némi megnyugtató információt. A Tesla 2019. negyedik negyedévének végén 6,3 milliárd dollár készpénz állománnyal rendelkezett, ezen kívül a közelmúltban 2,3 milliárd dolláros tőkeemelést hajtottak végre. A gyártó véleménye szerint ez a likviditási szint elegendő akár egy hosszabb bizonytalan időszak sikeres átvészeléséhez is. A cég 2019 negyedik negyedévének végén körülbelül 3 milliárd dollár hitel állománnyal rendelkezett.

A Teslát a tervei megváltoztatására kényszerítheti azonban, hogy péntek reggeltől Kaliforniában kijárási tilalmat rendelt el Gavin Newsom kormányzó. Az emberek csak indokolt esetben, például élelmiszer vagy gyógyszer vásárláshoz, vagy gondozásra szoruló rokonok, barátok meglátogatása esetén mehetnek az utcára. A munkába járás csak 16 kritikus szektor alkalmazottai számára engedélyezett, melyekbe a Tesla gyár működése hasonlóan nehezen szorítható bele, ahogy a létfontosságú vállalkozás kategória értelmezése is ellentmondásos volt.

 

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.