PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 19. péntek

Akkus motorvonatokat vásárol a MÁV

egyéb

A hibrid szó az autók világában elsősorban az elektromos és hagyományos motorral egyaránt működő járműveket jelenti, de a minap a Tesla hibrid akkumulátoráról számoltunk be, amivel úgy készülhetnek hibrid Tesla modellek, hogy azoknak továbbra sem lesz kipufogója.

A vasút világában tulajdonképpen a dízelmotorral hajtott mozdonyok már évtizedek óta soros hibridnek tekinthetők, de az önálló elektromos haladásra képes, akkumulátorral támogatott hibrid mozdony sem példa nélküli, ilyen például a Lillafüredi Erdei Vasút hibrid mozdonya is, amely a fékenergiát tárolja akkumulátorban.

Egy mai sajtóközlemény szerint a MÁV ötven darab zéró emissziós hibrid villamos motorvonat beszerzésére indított közbeszerzési eljárást. Ezek a motorvonatok szerencsére másképp lesznek hibridek, mint a régi dízelmozdonyok. A kettős üzemet az új motorvonatok esetében nem a hagyományos mellé elektromos motor beépítése jelenti majd, hanem a 25 kV AC felsővezetékes és akkumulátoros üzemmód jelenti majd.

A Stadler FLIRT Akku motorvonat akár 150 kilométert képes akkumulátoros üzemben közlekedni. Az akku feltöltése a hagyományos felsővezetékről történik. (fotó: Stadler)

A beszerzés első fázisában 2023-24-ben húsz darab 200 ülőhelyes, a következő 5 éves periódusban pedig 2029-ig harminc darab 150 ülőhelyes motorvonat érkezhet. Az előzetes számítások alapján nem csak a levegőszennyezés csökkenne a beruházásnak köszönhetően, hanem pénzügyi szempontból is megéri a váltás. A MÁV éves szinten járművenként átlagosan 73 millió forintot, azaz 3,6 milliárd forintot takaríthat meg az új motorvonatok üzembe állításával.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy tavaly több mint 46 km-rel nőtt a villamosított vasútvonalak hossza hazánkban a Mezőzombor-Sátoraljaújhely szakasz korszerűsítésének köszönhetően, ezzel a teljes hálózat 41%-a van ellátva felsővezetékkel. Az új járművek beszerzésével a vasút méginkább környezetbarát alternatívát kínálhat az autózással szemben. Az új kettős üzemű motorvonatok Budapest környékén is káros anyag kibocsátás nélkül szállítják majd néhány éven belül az utasokat.

Ehhez hasonló régi dízelmotorral hajtott motorvonatokat váltanak majd az új akkumulátoros hibrid járművek

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója hozzátette: „a kettős üzemű motorvonatok alkalmazási helye erősen függ attól, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. villamosítási tervei hogyan valósulnak meg. Amíg a Balaton északi partján futó vonal csak Balatonfüredig van villamosítva, az első ütemben beszerezni kívánt 20 jármű fele a 29-es vonalon közlekedne. A másik kezdőprojekt a Budapest–Lajosmizsei vonal lehetne. Itt komplex rekonstrukció történhetne, több ütemre tagolt villamosítással, azaz már akkor korszerű hibrid járművek közlekedhetnének ott, amikor még csak a pálya egy szakaszán lenne felsővezeték. A további terveinkben a Győr-Szombathely, a Miskolc–Ózd, az Esztergom–Komárom, a Győr–Keszthely–Kaposvár–Pécs és a Szolnok–Hatvan–Somoskőújfalu vonalak szerepelnek.”

A világ első kizárólag napenergiával meghajtott vonata

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.