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
auto
2024. 04. 19. péntek

Így alakul a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség jövője

elektromos autó

Ma reggel sajtótájékoztatót tartott a Renault csoport, a Nissan és a Mitsubishi által alkotott szövetség a jövőben követendő stratégiájáról. A legfontosabb változás, hogy a három vállalat vezetői jóváhagyták a szövetség tagjai számára a vezető-követő rendszer alapelveit.

A vezető-követő stratégia előnyei a szövetség tagjai számára a következők:

  • a szövetség szabványosítási stratégiájának további elmélyítése a platformoktól kezdve a karosszériáig
  • lehetővé teszi a tagvállalatok számára, hogy egy alapjárműre összpontosítsanak (vezető autó), a testvérjárművek mellett, amit a vezető cég tervez a követő csapatok támogatásával
  • biztosítja az egyes márkák számára, hogy a járművek a lehető legversenyképesebbek legyenek
  • folytatják a könnyű haszongépjárművek szegmensében a termékek megosztását, hiszen ebben a kategóriában már eddig is alkalmazták a vezető-követő rendszert.

A szövetség tagjai között elosztották a világ részeit is, melyeket referencia-régiónak neveznek. Ennek eredményeképp mindegyik vállalat a kiemelt régióra összpontosíthat, ahol a legversenyképesebbek között lehet, a többiek számára pedig referenciaként szolgálhat a versenyképességük fokozása érdekében. Az együttműködés új rendszere várhatóan 40%-kal csökkenti majd a rendszerbe bevont járművek esetén a befektetések csökkentését a termelés csoportosításával.

Jean-Dominique Senard, a Renault elnök-vezérigazgatója

A Nissan referencia régiója Kína, Észak-Amerikai és Japán lesz. Európa, Oroszország, Dél-Amerika és Észak-Afrika területén a Renault kapja a vezető szerepet. Délkelet-Ázsia és Japán pedig a Mitsubishi referencia régiója lesz.

A vezető-követő rendszer az egyes vállalatok esetében a következő termékportfólió frissítést követően jelenhet meg, amelyről néhány gyakorlati példát is ismertettek.

Az együttműködés értelmében a  C-SUV szegmens 2025-től várható megújulását a Nissan vezeti majd, míg a B-SUV szegmensben a Renault kapja a vezető szerepet. Dél-Amerikában a B-szegmens termék platformját racionalizálják majd, így a jelenlegi négy változat helyett csak egy közös platform lesz a jövőben, amelyet együtt használ majd a Renault és a Nissan. A közös platformot két üzemben gyártják majd. Délkelet-Ázsiában és Japánban például a Nissan és a Mitsubishi a kei car kategóriában fog szorosabban együttműködni.

Az új együttműködési rendszernek köszönhetően 2025-re a szövetség modelljeinek közel 50%-át már a vezető-követő rendszerben gyártják majd.

Az egyes tagvállalatok továbbra is megosztják majd egymás között a platformokba, erőátviteli rendszerekbe és technológiákba invesztált befektetéseiket, hiszen ez már bizonyította hatékonyságát és ez tette lehetővé a Renault Clio és a Nissan Juke által megosztott CMF-B platform sikeres kifejlesztését, de említhetnénk a Nissan Dayz és a Mitsubishi eK Wagon közös kei-car platformját is. Hamarosan megjelenik a közös CMF-C/D és a CMF-EV platformok is.

A vezető-követői rendszerben az egyes platformok és technológiák fejlesztése is megoszlik majd. Az önvezető rendszerek és autonóm járművek esetén a Nissan kapja a vezető szerepet. A connected services területét a Renault fejleszti majd az Android alapú platform tekintetében, de Kínában a Nissan kapja a vezető szerepet. Az elektromos autók architektúrájának központi rendszerét a Renault fogja fejleszteni. A CMF-A/B platform esetében az e-PowerTrain (ePT) fejlesztője a Renault lesz, azonban a CMF-EV ePT a Nissan fennhatósága alá kerül. A Mitsubishi kapja a C/D szegmens konnektoros hibridjeinek fejlesztését, amely nem meglepő a Mitsubishi Outlander modell világszerte elért sikereinek tekintetében.

A sajtótájékoztatón számos kérdést tettek fel az újságírók arról, hogyan valósul meg az új stratégiában az Emmanual Macron francia elnök által tegnap bejelentett elektromobilitási forradalomhoz. Ezzel kapcsolatban a szövetség vezetői elmondták, hogy véleményük szerint a stratégiájuk teljes mértékben összhangban áll Franciaország törekvéseivel, a Renault stratégiájával kapcsolatos részleteket azonban a péntekre meghirdetett sajtótájékoztatón tudhatunk majd meg.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.