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
auto
2024. 04. 19. péntek

A Tesla tulajdonosok számára évek óta természetes, hogy ha megadnak egy hatótávon kívüli célpontot az autó navigációjának, akkor a szoftver megtervezi a töltéseket is. Egyéb gyártóknál már annak is örülni szoktunk, ha a beépített navigáció tartalmazza a töltőpontok aktuális listáját és vezetés közben nem benzinkutakat kínál fel pihenőként a navi.

Navigáció villanyautósoknak: Sygic, Plugsurfing integrációval

Sokan azonban az Android Auto vagy Apple Carplay támogatással rendelkező mobiltelefonos navigációs szoftvereket használunk útvonaltervezésre. Gyakran ezek is korlátozottan tartalmazzák a töltőpontokat és nem is tudnak automatikusan tervezni azokkal. Léteznek persze remek, villanyautókhoz készült alkalmazások, például az A Better Route Planner (ABRP), valamint a sokak által használt, közösség által frissíthető töltő adatbázist tartalmazó PlugShare is rendelkezik útvonaltervezővel. Nemrégiben a szlovák fejlesztésű Sygic nevű szoftver Plugsurfing töltőadatbázis integrációjáról számoltunk be. A nagy hajók azonban nehezebben fordulnak – szokták mondani.

A Google Térképek esetében is elindult már az elektromos autó töltők integrációjának folyamata, most pedig az Apple termékek felhasználói kaptak jó híreket.

Fejlődik a Google Maps villanyautó töltőállomás keresője

Az Apple ugyanis bejelentette, hogy az Apple Maps for iOS 14 következő frissítése villanyautós navigációt is tartalmaz majd. Ráadásul nem csak egyszerűen a töltőpontok kerülnek be POI-ként a szoftverbe, hanem valódi elektromos autós szolgáltatásokat kapnak az autósok. Nem nekünk kell ugyanis kiválasztani a töltőpontokat és köztes célpontként megadni az útvonaltervezéshez. A célpont megadását követően automatikusan megkapjuk az érintendő töltőpontokat és az ezeknél szükséges töltési időt, így jelentős mértékben megkönnyítve a villanyautós útvonaltervezést.

Az Apple megoldása a frissítést követően tehát már-már Tesla-szerű élményt kínál egyéb típusokhoz. Az Apple az EV-útvonaltervezés integrálását jelenleg a BMW-vel és a Forddal együttműködésben végzi, de terveik szerint a későbbiekben számos egyéb gyártóval is kompatibilis lesz a szoftver.

A megfelelő navigációhoz természetesen meg kell adni, hogy milyen típusú autóval közlekedünk és milyen típusú töltőberendezéseket tudunk vagy kívánunk használni. A navigációnál a szoftver figyelembe veszi a leküzdendő emelkedőket, a lejtőket, azaz a tengerszint feletti magasság változását, valamint az időjárást is, hiszen ezek mind befolyásolják a villanyautók hatótávolságát.

A frissítést követően további elektromos autó töltő kereső alkalmazások kapnak majd CarPlay támogatást, így kényelmesebb lesz a megszokott alkalmazások használata is az autó saját képernyőjén. Ez akkor lehet különösen hasznos, ha nem egy hosszabb útvonalat szeretnénk megtervezni, hanem a pillanatnyi helyzetünkhöz legközelebbi töltési lehetőséget kívánjuk megtalálni az általunk jól ismert alkalmazásban.

További hasznos újdonság, hogy a térkép fokozatosan megismeri majd a világszerte egyre több nagyvárosban bevezetett „zöld zónákat”, ahová szennyező autókkal egyáltalán nem, korlátozottan vagy csak külön „dugódíj” megfizetése mellett hajthatunk be. Miután az Apple integrálta ezeket a zónákat, a szoftver a beállított autótípus és preferenciák figyelembe vételével kerüli majd el, vagy tervez keresztül az ilyen területeken. A szoftvert felkészítik arra a kínai megoldásra is, ahol az autók rendszámától függ, hogy mely napokon hajthatnak be egyes városokba.

Nem konkrétan villanyautóhoz, de a környezetvédelemhez kapcsolódó további fejlesztés a kerékpáros mód integrációja, amivel kerékpáros útvonalakat tud majd tervezni az alkalmazás a jelenlegi autós, gyalogos és tranzit útvonaltípusok mellett.

A napokban megjelent 15 dolog, amire semmi szükség egy modern autóban című cikkünk nagy port kavart, sokak szerint túlzásokba esett Tibor a felsorolásnál. Érdekesség, hogy az Apple is hasonlóan gondolkozik, ugyanis a közeljövőbeli fejlesztéseiknek köszönhetően nem kell majd magunkkal hordanunk az autónk kulcsát, elég lesz, ha az iPhone nálunk van.

15 dolog, amire semmi szükség egy modern autóban

 

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.