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
auto
2024. 04. 20. szombat

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Németországban az otthoni energiatárolók száma a tavalyi évben elérte a 206 ezret, és az új háztartási napelemes rendszerek 84%-át már akkumulátorral együtt telepítik. Magyarországról nézve ezek a számok a science-fiction kategóriájába tartoznak, vagy úgy is mondhatnánk, hogy Németországot szemlélve az energetika jövőjét láthatjuk kibontakozni. A következőkben egy kis bepillantást szeretnénk nyújtani ebbe a jövőbe, hiszen az uniós előírások miatt Magyarországon is lehetővé kell tenni a Sonnenhez hasonló virtuális erőművek létrejöttét, és ha nem is máról holnapra, de idővel számíthatunk a megjelenésükre.

Otthoni energiatárolás Németországban: hobbi vagy üzlet?

De mi is az a virtuális erőmű? A virtuális erőmű egy olyan rendszer, amely decentralizáltan elhelyezkedő kisebb egységeket fog össze egy nagyobb kapacitássá, és úgy viselkedik az ellátásban, mint egy igazi nagyerőmű. Egy virtuális erőműhöz bármilyen technológiát alkalmazó egység csatlakozhat, lehet az egy kisebb gázerőmű, egy napelemes rendszer, vagy egy energiatároló berendezés is.

Amikor a fogyasztó termelővé is válik

A fotovoltaika, az energiatárolás és az okos megoldások fejlődése révén egy olyan jövő körvonalazódik előttünk, ahol innovatív vállalatok lépnek az energiaszolgáltatók helyére, a fogyasztók az erőművek helyére, a decentralizált és tiszta áramtermelés pedig a monopolisztikus és szennyező áramtermelés helyére.
Erre az útra lépett a Sonnen, mely nemcsak akkumulátorokat biztosít ügyfelei számára, hanem a SonnenFlat platform révén egy teljes ökoszisztémát is.

Forrás: sonnen.de

Egy család átlagosan az áramszükségletének negyedét-harmadát képes közvetlenül a napelemeik termeléséből fedezni. Ebben az esetben a termelés többi részét a szolgáltató fogja megvásárolni körülbelül 10 centes áron, míg a fogyasztó 30 centet fizet a hálózatból vásárolt áramért kilowattóránként. Egy megfelelő méretű energiatárolóval az önellátás mértéke 50-75%-ra növelhető, azonban a SonnenFlat révén elérhető a teljes függetlenség a hagyományos áramszolgáltatóktól.

Amikor az előfizető a napelemek termelését sem felhasználni, sem eltárolni nem képes, a felesleget a hálózaton keresztül megosztja a többi előfizetővel, cserébe pedig maga is ugyanolyan mennyiségű áramot vehet igénybe a közösségtől amikor szüksége van rá. Ezzel az ügyfél tulajdonképpen megkapja a nálunk megszokott, és lassan kivezetésre kerülő szaldós elszámolást, sőt többet is.

Élet a szaldós elszámolás megszűnése után

Ha valaki a saját fogyasztásánál kevesebb áramot termel, a Sonnentől tudja megvásárolni a hiányzó mennyiséget. Abban az esetben, ha az ügyfél nem használja fel a közösségi keretét, akár azért mert túltermelése volt, akár azért mert keveset fogyasztott, pénzvisszafizetésben részesül. Ilyenkor az átvételi ár megegyezik azzal az árral, amit ő maga fizet a Sonnen számára, ha áramot kell vásárolnia. Ez így még jobb ajánlat a magyarországi szaldós elszámolásnál, ahol a fogyasztói árnál jóval kevesebbet kaphatunk a túltermelésünkért.

Mindezen túl az akkumulátor frekvenciaszabályozási szolgáltatást végez a hálózat részére, cserébe pedig a tulajdonosok egy éves díjat kapnak, amely az akkumulátor méretétől függően akár évi 119 euró is lehet.

Forrás: sonnen.de

Nem szükséges napelemmel vagy akkumulátorral rendelkezni ahhoz, hogy valaki csatlakozzon: a Sonnen a fogyasztókat is szívesen látja. Havi 10 euró előfizetési díjért, és régiónként eltérő, de többnyire a normál fogyasztói árnál kicsivel alacsonyabb tarifáért bárki vásárolhat zöld áramot a virtuális erőműtől. Mivel a platformhoz bármilyen megújuló energiát előállító erőmű csatlakozhat (pl. szélerőmű, biogáz erőmű), így egész évben, a nap minden órájában biztosított a 100% tiszta energia az előfizetők részére, amin a régi vágású energiaszolgáltatók egyetlen centet sem keresnek, mivel a közösség tagjai egymás között kereskednek.

Az Egyesült Államokban és Ausztráliában is terjeszkedő cég igazgatója az ausztrál 9News tévécsatornának adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy ők a felmutatott középső ujj az áramszolgáltatóknak és a politikusoknak.

A videóban azért még az is elhangzik, hogy az akkumulátor tulajdonosa évente 4 000 dollárt takarít meg a napelmek és Sonnen akkumulátorának segítségével.

A közösség

SonnenCommunity a neve a termelők és fogyasztók közösségének, melyhez fogyasztóként bárki csatlakozhat, aki tiszta áramot szeretne használni.
A Tesla esetében sokszor elhangzik, hogy a saját ügyfeleik adják el a legtöbb autójukat. A Sonnen ezt a módszert vitte tovább, amikor készített egy térképes alkalmazást, feltüntetve rajta az összes akkumulátoros rendszerüket, kiemelve azokat, amelyek tulajdonosai készek az érdeklődők számára személyesen is bemutatni saját energiatárolójukat. Néhány kattintás, és időpontot egyeztethetünk a hozzánk legközelebb eső, lelkes SonnenBatterie felhasználóval.

A kék pontok jelölik a térképen a Sonnen által telepített akkumulátorokat. Forrás: sonnen.de

Carlos Moedas, az Unió kutatási, tudományos és innovációs biztosa 2017-ben egy fenntarthatósági konferencián tartott beszédében azt mondta, hogy szerinte a Sonnen (a virtuális erőművek terén) innovatívabb a Teslánál, és többet kellene a hírekben szerepelnie. Ebben sok igazság volt, de persze 2017-ben kisebb gondja is nagyobb volt a Teslának, minthogy a lakossági energiatárolásra koncentráljon. Elon Musk azonban remélhetőleg ezen a téren is előhúz valamit a cilinderből a közeli jövőben. A fogyasztók és a környezet is csak nyerne a verseny fokozódásával.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.