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
auto
2024. 04. 19. péntek

Portugáliában a világon a legolcsóbb a napenergia, energiatárolós naperőmű Magyarországon, és további hírek a tiszta energiák világából augusztusi hírösszefoglalónkban. Témáinkat úgy igyekeztünk összeválogatni, hogy a lehető legjobban reprezentálják napjaink trendjeit.

Megdőlt a legolcsóbb napenergia áprilisi rekordja

Korábbi cikkünkben írtunk az Abu Dhabiban áprilisban lezárult szolártender eredményéről, ahol a legalacsonyabb nyertes ajánlat 1,35 cent volt kilowattóránként, amely egyben új világrekordot is jelentett. Az előző csúcstartó Portugália augusztusban visszavette a vezetést, egy 700 MW-ra kiírt aukción ugyanis a legalacsonyabb nyertes ajánlat 1,32 cent/kWh (körülbelül 4 Ft) volt. A különbség 0,03 cent, ami nem tűnhet soknak, de mindössze 4 hónap kellett a rekorddöntéshez, és azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Európában kevesebbet süt a nap, és drágább a földterület, így ez az eredmény is igazán figyelemre méltó. Az 1 centes álomhatárhoz tehát megint egy kicsit közelebb kerültünk, szerencsére azonban nem csak emiatt bír hírértékkel a portugál aukció, a kiosztott kapacitások többsége ugyanis hibrid erőmű lesz, amelyekhez akkumulátoros tároló is épülni fog. Amerika és Ausztrália után végre Európában is kezdenek teret hódítani a hibrid naperőművek, ami elkerülhetetlen lépés, ha tovább akarjuk növelni az időjárásfüggő megújulók arányát.

Új világrekord Abu Dhabiban: napenergia kilowattóránként 1,35 centért

Az energiatárolós naperőművek Magyarországra is megérkeztek

A Modern Városok Program keretében a békéscsabai sportcsarnok területén egy 1,3 MW-os naperőmű épül, amelynek része lesz egy 1,2 MW/2,4 MWh kapacitású akkumulátoros energiatároló is. A naperőmű részben a sportcsarnok parkolóját fogja árnyékolni, részben szabadonálló lesz, emellett helyi okoshálózati rendszert alakítanak ki, és építenek egy okoshálózati látogatóközpontot is a lakossági szemléletformálás érdekében. A Magyar Villamos Művek szakemberei szerint is úttörő lesz ez a projekt, napelempark létezik már több is, de „ilyen tárolókapacitás még sehol nincs Magyarországon”. A kivitelező INFOWARE Zrt. választása az AEG Power Solutions konvertereire és invertereire esett, amelyek áramszünet esetén sziget üzemben is biztosítani tudják majd a létesítmény áramellátását – adta hírül a AEG sajtóközleménye. A beruházás átadásának határideje 2021 vége.

Napenergia a biodiverzitás szolgálatában

A Baranya megyei Vásárosdombón átadtak egy 0,5 MW-os naperőművet. A kivitelező Astrasun Csoport egyik környezetbarát megoldása, hogy a naperőművei területén a füvet birkákkal legelteti, ami a benzinmotoros kaszálás káros környezeti hatásának kiküszöbölésén kívül számos haszonnal jár: a természetes trágyázásnak köszönhetően a talaj humusztartalma feldúsul, hozzájárulva a helyi biodiverzitás gyarapodásához – nem lesz ez másként Vásárosdombón sem. A vállalat a napelemparkok agrárcélú hasznosításának más formáit is tervezi alkalmazni, így például méhlegelők létrehozását, amelyekkel Amerikában néhány naperőmű már évek óta kísérletezik. Dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN igazgatója hangsúlyozta, hogy a napelemparkok általában barnamezős beruházásként valósulnak meg, de élettartamuk alatt rehabilitálják a területet, és nemcsak a helyi biodiverzitásnak kedveznek, hanem fokozatosan visszaadják a föld termékenységét, lehetővé téve a mezőgazdasági felhasználást is.

Mezőgazdaság és energiatermelés nem zárják ki egymást. Napelempark juhokkal és egy szamárral Tiszakécskén.

Világszerte megújuló energiával váltjuk ki a szénerőműveket

Augusztusban megjelent az Ember Climate elemzése az első félév globális áramtermeléséről. A szén visszaszorulását általában az olcsó földgáz javára szokták írni, a lenti grafikonon azonban azt láthatjuk, hogy 2015 első féléve, és 2020 első féléve között a szén aránya pontosan annyival, azaz 5 százalékponttal csökkent, amennyivel a nap- és a szélenergia aránya nőtt. Itt rögtön arra gondolhatnánk, hogy biztosan a járvány által az áramfogyasztásban okozott visszaesés miatt alakult így, az adatok azonban mást mutatnak. Ha 2015-öt a tavalyi évvel hasonlítjuk össze, az eredmény nagyon hasonló lesz: 4 százalákponttal csökkent a szén aránya, és 4 százalékponttal emelkedett a nap- és a szélenergia aránya, ezzel szemben a földgáz aránya a négy év alatt alig változott. Valójában tehát a szén piaci részesedését már évek óta a nap- és a szélenergia hódítja el, miközben a földgáz tartja a pozícióját.

Mégsem olyan olcsó az atomenergia?

A Chicago Tribune cikke szerint az Exelon két Illinoisban található atomerőművének bezárását helyezte kilátásba, miután Pritzker kormányzó megvétózta az atomenergia pénzügyi támogatásáról szóló törvényjavaslatot. Az ügyfeleik további pénzügyi hozzájárulása nélkül 2021-ben a Dresden és a Byron erőműveket is le fogják állítáni – nyilatkozta az Exelon igazgatója. A vállalat négy évvel ezelőtt már sikerrel fenyegetőzött, 2016-ban a Quad Cities atomerőmű veszteséges működésére hivatkozva kért állami segítséget, amit ha nem kapnak meg, bezárták volna a létesítményt. Az akkor hivatalban lévő kormányzó elfogadtatott egy olyan törvényt, amely alapján az állam lakosainak villanyszámláját évi 235 millió dollárral megnövelve mentették meg a veszteséges atomerőművet.
Illinoisban az olcsó földgáz mellett a gyorsan növekvő, és még olcsóbb szélenergia okoz kihívást az öregedő atomerőműveknek. A mind olcsóbbá váló megújulók miatt egyre többet láthatjuk majd, ahogyan a hagyományos erőművek politikusoknál lobbiznak támogatásokért, miközben néhány évvel ezelőtt még éppen ők kritizálták leghangosabban a megújuló energiáknak nyújtott támogatásokat.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.