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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Elektromobilitási mintaprojektet indít Astypalea szigetén a Volkswagen Csoport, az Égei-tengeren található mintegy 100 négyzetkilométeres földterületen minden olyan közlekedési és energetikai megoldás életre kel, mellyel a jelenlegi technológiai ismereteink szerint a leggyorsabb módon meg tudjuk valósítani az áhított klímasemlegességet. Az egyelőre hatéves időszakra tervezett úgynevezett Lighthouse projekt során a görög sziget teljes közlekedési rendszere tisztán elektromossá válik, beleértve a közösségi közlekedést, autóbérlést, valamint a hatóságok járműveit is, az ehhez szükséges energia pedig maradéktalanul megújuló forrásból érkezik majd.

Astypaleán jelenleg egy mindössze kéttagú buszflotta jelenti a tömegközlekedést, amely csak a sziget egy kis területén szállítja a körülbelül 1300 lakost és az évente idelátogató mintegy 72.000 turistát. A terület energiaellátása majdnem kizárólag fosszilis energiahordozókon alapul. A sziget teljeskörű, és fenntartható bejárhatósága érdekében a Volkswagen egy digitális szolgáltatáson alapuló mobilitási hálózatot hoz létre, ami magában foglalja az egész évben elérhető ride-hailing platform elindítását a konszern villanyautóival, illetve a helyi bérbeadással foglalkozó cégekkel együttműködve a Seat elektromos robogói és rollerei is megjelennek a kölcsönözhető járművek között. A projekt célja nem csupán a gépjárművek elektromosra cserélése, hanem azok számának csökkentése is, hogy a sziget egy élhetőbb hellyé váljon a lakosság számára. A tervek szerint 1500 belsőégésű motorral szerelt járművet körülbelül 1000 elektromos eszköz fog kiváltani.

Az ID.3 és az ID.4 biztosan ott lesznek az autómegosztók és kölcsönzők kínálatában, illetve az állami szektor flottáiban, de mire a mintaprojekt megvalósul, számos más villanyautó is megjelenik a Volkswagen palettáján. A töltőinfrastruktúra a német autógyártó Elli nevű leányvállalatának berendezéseiből épül fel, mellyel mintegy 230 magán, és számos nyilvános töltőpont fog kiépülni.

Görögországban is épülhet Tesla energiatároló

Görögország egyébként aktívan keresi a módját a fosszilis energia terhe alól történő felszabadulásnak, aminek elsősorban nem az éghajlatvédelem az oka, hanem az ország földrajzi adottságaiból eredő energetikai problémák. Az Égei-, és a Jón-tengeren körülbelül 230, ember által lakott sziget sorolható görög fennhatóság alá, melyek között nagy számban vannak olyanok, melyeket nem lehet, vagy nem kívánatos a fő energiahálózatra csatlakoztatni. Ezek a kontinenstől távol eső szigetek erőteljesen függnek a fosszilis üzemanyagokkal működő generátoroktól, ami nem csupán jelentős környezeti terhelést jelent az energiatermelés során, de az üzemeltetési költségei is jelentősek. Nincs más út, mint megújuló energiára és akkumulátoros energiatárolásra átállni. Az ezt szorgalmazó stratégiának köszönhető például az is, hogy az ezzel foglalkozó energetikai vállalatok, köztük a Tesla is kinézte magának a görög szigeteket mikrogrid rendszer kiépítésére.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.