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
auto
2024. 03. 29. péntek

CarPlay képernyőt kapott a Mobiliti applikáció

2020. 11. 24 - Antalóczy Tibor - 0

A telefonok képernyőjének kiterjesztését kínáló Apple Carplay és Android Auto funkciók igazi áttörést hoztak az okos eszközök használatában. Az erre optimalizált applikációk ugyanis így elérhetővé váltak az autók központi képernyőjén, ahol sokkal biztonságosabb és egyszerűbb a kezelésük vezetés közben, mint a telefonnal való babrálás. Eleinte az Apple és a Google is csak a hívás (telefon, Viber, Zoom, stb.), zenelejátszó (pl. Spotify, online rádiók) és hangoskönyv (pl. Audible) applikációk számára tették elérhetővé ezt a felületet, de szépen lassan megnyílnak a külső képernyők más alkalmazások számára is. Az iOS-en már a töltőkereső applikációknak is engedélyezik a második monitort, így elkészült a Mobiliti applikáció legújabb, CarPlay-t is támogató változata.

A kiterjesztett képernyőn természetesen nem jelenik meg az alkalmazás összes funkciója, hiszen az vezetés közben nem lenne biztonságos (ráadásul az Apple nem is engedné). Az új kezelőfelület legfontosabb feladata, hogy segítsen megtalálni a közelben, vagy az adott környéken található Mobiliti indítású töltőket. A telefon képernyőjével szemben ezen nem jelenik meg minden töltő, csak azok, amiket az applikációból indítani is lehet. A térképen a megszokott módon lehet navigálni (ez az autóban lévő képernyők képességétől függően eltérő), a bal szélen megjelenő listában mindig a kiválasztott területen található töltők jelennek meg (ha hosszú a lista, akkor csak az első néhány töltő – érdemes ránagyítani a területre). Az adott töltő részletes adatai és elérhetősége a listában a megfelelő sorra kattintva jeleníthető meg. Itt fontos megjegyezni, hogy amelyik autókban a térkép kivágás csúsztatásához nézetet kell váltani (és a bal szélről eltűnik a lista), ott a töltő kiválasztásához előbb vissza kell lépni a normál nézetbe (a Kész gomb megérintésével). A töltőpontot jelölő marker megérintésével nem lehet kiválasztani a készüléket.

A közelben lévő töltők listázásához érdemes a képernyő tetején a második (Közeli töltők) ikonra kattintani. Itt egy jobban kezelhető lista vár ránk, amin nemcsak a töltő elnevezése, de a szolgáltató ikonja, a töltő távolsága (légvonalban), és a csatlakozók elérhetősége is látható. Ez elsősorban akkor jó, ha ismerjük a környéket, és konkrétan tudjuk a keresendő töltő nevét, címét. A lista elemeire kattintva természetesen megjeleníthető az adott töltő adatlapja is.

Ha vannak kedvenc töltőink, akkor azokat a harmadik fülön (Kedvencek) is listázhatjuk, de ide is csak azok a töltők kerülnek be, amiket a Mobiliti applikáció indítani is tud. A listát a mobiltelefonon kell összeállítani, a sorrendet pedig a töltőtől mért távolság adja, így legfelülre a hozzánk legközelebb eső kedvenc töltők kerülnek.

Ha megvan a megcélzott töltő, akkor természetesen kérhetünk navigációs segítséget is a töltőoszlop megtalálásához. Az útvonaltervet persze nem a Mobiliti app nyújtja, hanem a telefonunkra feltelepített navigációs szoftverek valamelyike. Bár a Mobiliti applikációban a telefonon ki lehet választani, hogy ilyenkor melyik alkalmazás kapja meg a feladatot, a CarPlay képernyőn ez egyelőre nem működik. A rendszer minden esetben az Apple Térképek szolgáltatást részesíti előnyben. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez rendszerszintű korlátozás az Apple-nél.

A töltőhöz érve a töltőnyílást kinyitni és a kábelt csatlakoztatni még kézzel kell, de a töltésindítás már történhet a CarPlay képernyőről, amennyiben ezt az autó támogatja. A Nissan Leafnél a töltés csak teljesen kikapcsolt autón indítható (ilyenkor pedig nincs CarPlay), de egyes CCS csatlakozós autókon (vagy mindegyiken?) a töltés készenléti állapotban is elindul. Ha máshogy nem megy, akkor az indításhoz az RFID token vagy a Mobiliti app mobiltelefonon elérhető képernyője használható.

A folyamatban lévő töltés az utolsó (Töltés) fülön követhető nyomon. Az indítás után el kell telnie egy-két percnek, hogy ide is megérkezzen az adat, de utána már egészen részletesen látjuk a töltés legfontosabb paramétereit (eltelt idő, hozzávetőleges ár, felhasznált energiamennyiség, a pillanatnyi teljesítmény, a töltöttségi szint, és az utolsó frissítés óta eltelt idő). Ezzel végre olyan autókon is elérhetővé válik például a töltési teljesítmény kiírása, amelyek ezt az adatot a saját szoftverükben valamiért titkolják.

A töltés leállítása is erről a képernyőről kezdeményezhető, de ahogy a kábel csatlakoztatását, úgy a töltőre való visszaakasztást is manuálisan kell (még) megtenni. A töltés végén ugyanúgy, ahogy a telefonon, itt is kapunk egy összesítést, amin a töltés díja, hossza, az elhasznált energia mennyisége, a töltés kezdete és vége, a kezdeti és végső töltöttségi szint, illetve a töltés helyszíne látható. Ez az összesítő az utolsó fülön később is visszanézhető.

Bár a plug&charge kényelmét még ez a megoldás sem nyújtja, az autók alap funkcióinak hiányosságaiból nagyon sokat pótol a Mobiliti applikáció. Az Apple CarPlay verzió (4.0.5) már elérhető, de az Android Autón használható verzióra sem kell már sokáig várni.

Ha tetszik az új Mobiliti alkalmazás, akkor szavazz rá az Év applikációja versenyben!

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

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.