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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Új szervezet fogja össze a hazai mobilitás iparági szereplőit

események

Ma délelőtt megtartotta első bemutatkozó sajtótájékoztatóját az idén ősszel, 20 iparági szereplő összefogásával létrehozott Jövő Mobilitása Szövetség. A 2020. szeptember 14-én megalapított, majd október 30-án bejegyzett szervezet célja az iparági érdekek képviselete, aminek keretében komoly hangsúlyt kívánnak helyezni az edukációra, a fenntartható fejlődés támogatására, az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztésére, és a szabályozó hatóságok támogatására.

A szövetség nem elektromobilitási platform, hanem egy sokkal szélesebb kört megcélzó együttműködés, ami az elektromos autók mellett a mikromobilitást és a közösségi autómegosztást is igyekszik képviselni. A meghajtási módok terén sem céljuk, hogy az akkumulátoros elektromos rendszerekre szűkítsék le a kört, így nem zárják ki a benzines közösségi autókat sem, és vizsgálják a hidrogén üzemanyagcellás meghajtás jövőbeni lehetőségeit is.

A szervezet küldetéséről és terveiről Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke elmondta: „Azért alapítottunk iparágakon átívelő szövetséget, hogy mind a szabályozót, mind a mobilitással, e-mobilitással foglalkozó szakmai közösséget, azaz a fenntartható közlekedési megoldások minden érintettjét összehozzuk egy élhetőbb és tisztább környezet érdekében, az Európai Unió törekvéseivel is összhangban. Célunk, hogy szakmai és érdekképviseleti munkánkkal támogassuk a fenntarthatóbb gazdasági modellek meghonosítását, valamint segítsük a városokat és a társadalmat a jövő mobilitási rendszereire való átállásban. Fontos, hogy szövetségként működjünk, azaz az iparág érdekeit képviseljük és nem az egyes tagok üzleti érdekeit.”

A szövetség első feladatai között emelte ki a céges autók otthoni töltésének elszámolhatóságát lehetővé tevő környezet kialakításának segítését, de a jövőben szeretnék előmozdítani az áttekinthetőbb árazási struktúrák kialakulását és töltési szolgáltatók közötti roaming megteremtését is. A jövőben nagy hangsúlyt kapnak az utolsó km-es közlekedés lehetőségei, és szeretnék, ha az elektromobilitás mielőbb bekerülne az autóvezető-oktatás rendszerébe is.

A Jövő Mobilitása Szövetség alapító tagjai a BÉFLEX, a Blinkee.city, a Driving Camp, az E.ON Hungária, az Elektromotive Hungaria, az Environmental Research Institute, a Gerinfo, a H1 Systems, a Hyundai, az Innoplace, a KIA Motors, a KPMG, a Mercarius Flottakezelő, a Neosoft, a Nissan, az OTP Mobil, a Pappas Auto, a Porsche Hungária, a Posta Biztosító és a Vodafone. A szervezethez megalakulás után azonnal csatlakozott az MVM Csoport, a MÁV Szolgáltató, a ShareNow, és a GreenGo is, de további hat jelölttel, illetve nagyvárosok képviselőivel is folynak már az egyeztetések.

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.