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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Bár a világ szinte leállt 2020-ban, a megújuló energiák a gyorsítósávban előzték a hagyományos technológiákat, így természetesen a december sem telt eseménytelenül. Következzenek az elmúlt hónap legérdekesebb hírei az országból, és a nagyvilágból.

Európa

A Solar Power Europe sajtóközleménye szerint a tavalyi évben 18,7 GW új napelemes kapacitást regisztráltak Európában, ami a valaha volt második legmagasabb érték. Így a növekedés az előző évhez képest, még a járvány ellenére is 11%-ot tett ki. A kontinens legnagyobb piaca ezúttal Németország volt, ahol 4,8 GW-tal nőtt a beépített kapacitás, a második helyezett Hollandia, 2,8 GW-tal, a harmadik pedig Spanyolország 2,6 GW-tal – ez utóbbi nagy része szerencsére már piaci alapon tudott megépülni.

Forrás: Solar Power Europe

Magyarország is kivette a részét a növekedésböl: Kaposváron befejeződött az ország legnagyobb naperőművének építése. A tesztidőszak lezárulása után várhatóan februárban fogja megkezdeni a kereskedelmi működését a kínai China National Machinery Import & Export Corporation által épített 100 MW-os erőmű, amelynek bekerülési költsége 32 milliárd forint volt (320 ezer Ft/kWp).

Forrás: Sungrow

Szlovénia eközben még csak most építi az első naperűmévét. A 6 MW-os egységet a vízerőműveket üzemeltető HESS fogja felépíteni a Száva folyón található egyik erőműve közelében.

2011-ben telepítették a legtöbb napelemet Európában, az akkori rekord még az állami támogatásoknak volt köszönhető, ma már viszont egyre inkább üzleti alapon épülnek a naperőművek. A  dán Better Energy 1 GW-os naperőműves portfóliót épít Dániában és Lengyelországban. A teljesen piaci alapon működő egységek közül az elsők már idén megkezdhetik működésüket.

Németországban tavaly 300 MW-ra becsülték az állami támogatások nélkül megépült naperőművek összkapacitását, idén az EnBW egymaga tervez ennyit megépíteni Brandenburgban. Az állam által kiírt tendereken 10 MW a felső határ, azonban ha valaki a támogatási rendszeren kívüli beruházást valósít meg, nincs felső korlát. A nagyobb pedig olcsóbb, így két 150 MW-os napelempark fog elkészülni 2021 végéig. A beruházásnál odafigyelnek a biodiverzitás megőrzésére is: az erőmű közvetlen környezetében helyben honos növényeket, fákat és bokrokat fognak ültetni, sövényeket létesítenek, és birkákkal legeltetik a füvet. Ez Magyarország számára is követendő példa lehetne.

A fejlődő országoknak is megéri tiszta energiára váltani

A rendszerváltás környékén még sok magyar szakember dolgozott a tengizi olajmezőkön, ma már viszont Kazahsztánban is napelem-mezők nőnek ki a földből.  A hatóságok 55 megawattnyi napelemes kapacitásra írtak ki tendert, amelyen a legalacsonyabb ajánlat 3,5 cent/kWh lett. Ilyen áraknak még egy olajat exportáló ország sem mondhat nemet.

Ahogyan  a Fülöp-szigetek sem mondhat nemet az olcsó napenergiára. A manilai székhelyű Solar Philippines csak az idén 1 GW napelemes kapacitást tervez kiépíteni, teljes egészében piaci alapon. Az országban 2020 közepén körülbelül ennyi volt az összes már meglévő naperőmű teljesítménye.

St. Kitts szigetén letették az alapkövét a karibi térség legnagyobb energiatárolós napelemes projektjének.  A 35,7 MW-os naperőmű és a 45,5 MWh-s akkutelep a sziget áramszükségletének 30-35%-át lesz képes biztosítani, és ennyivel kevesebb gázolajat kell majd elégetni az erőművekben.

Forrás: Lechlanché

Ausztrália

A megújuló energiák, de különösen a napenergia és az energiatárolás felhasználásában Ausztrália a világ többi része előtt jár. Különösen igaz ez Dél-Ausztráliára, ezért érdemes figyelemmel kísérni az ottani fejleményeket.

Az ország egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, a melbourne-i Fashion Capital idén tavasszal 400 parkolóhelyet fog lefedni napelemekkel, a beruházás eredményeként a parkoló egy 1,6 MW-os erőművé változik, és még az autók is árnyékban várakozhatnak. Néhány száz kilométerrel arrébb, Sydneyben egy másik bevásárlóközpont, a Narellan Town Centre másféle megoldást választott. A tulajdonosok egy olyan megállapodást kötöttek a CEP.Energyvel, amely szerint a kivitelező nemcsak megépíti a rendszert az épületkomplexum tetején, hanem ő fogja tulajdonolni és üzemeltetni is – más szóval bérbeadják számukra a tetőfelületet. A rendszer egyébként 10 MW-os lesz és egy 20 MWh-s akkumulátor is tartozni fog hozzá. Hogy miért jó ez a megoldás? Az épület tulajdonosa úgy tudja hasznosítani a tetőfelületét, hogy nem neki kell bajlódnia a kivitelezéssel és az üzemeltetéssel, az üzemeltető pedig kedvező áron jut területhez egy nagyvárosban, azaz a fogyasztási helyhez közel, ahol a hálózati csatlakozás kiépítése sem akkora gond. Magyarországon is egyre nagyobb probléma, hogy  ma már a hálózat fejlesztése nélkül nem lehet új naperőművet létesíteni. A városokban viszont megfelelő lenne a hálózat, csak egy üzleti modellt kell találni arra, hogy a szabad felületek ki legyenek használva.

Egy másfajta együttműködést keresett a Victoria államban található Gannawarra naperőmű tulajdonosa: a helyi gazdák közreműködésével 300 birkát állított hadrendbe a fűnyírás egyébként költséges feladatának elvégzésére. A Gannawarra, Ausztrália legnagyobb hibrid naperőműve, az 50 MW-os csúcsteljesítményt egy 50 MWh-s, a Tesla által gyártott akkutelep egészíti ki. És most már 300 birka is.

Kép: Wirsol

Energiatárolás

A Wood Mackenzie jelentése szerint a harmadik negyedévben minden rekordot megdöntött az akkumulátorok telepítése Amerikában, a 764 MWh-s eredmény  több mint a duplája a korábbi csúcsnak. A legtöbb energiatárolót, 510 MWh-t, Kaliforniában telepítették.

A kaliforniaiak azonban nem fognak a babérjaikon ülni, hiszen megkezdték a világ legnagyobb akkumulátortelepének (Edwards & Sanborn energy project) a kivitelezését. A 2165 MWh-s tároló, amely mellett minden másik akkumulátor eltörpül, egy 1,1 GW-os napelemparkkal fog párosulni. Ahogyan a kivitelező cég alelnöke fogalmazott, a 2022-ben elkészülő hibrid erőmű a nap minden órájában áramot fog szolgáltatni.

A keleti parton is egy óriási méretű energiatároló egység fog épülni. A Con Edison, az egyik new yorki áramszolgáltató egy 400 MWh-s akkumulátortelep megépítésére kötött szerződést, amely a megújuló energia közeljövőben várt növekedésének hatásait fogja ellensúlyozni. A projekt egy korábban bezárt queensi erőmű területén fog megépülni, és ez lesz az állam legnagyobb akkumulátora, de nem sokáig, mert az egyik erőműveket üzemeltető cég már tervezi egy 1200 MWh-s akkutelepet építését.

Az olasz hálózatüzemeltető Terna decemberben lezárult aukcióján összesen 250 MW akkumulátoros kapacitás kiépítésére szolgáló megbízásokat osztott ki a nyertesek számára, az átlagos ár 23 500 €/MW/év lett. A projektek célja, hogy a hálózat rugalmasságát, és az ellátásbiztonságot növeljék, ebben pedig az akkumulátorok verhetetlenek, hiszen egy gázerőműnél gyorsabban képesek reagálni az áramszükséglet változásaira.

Exponenciális növekedés a gyakorlatban

Dél-Ausztrália a megújuló energia 100%-os arányának elérését tűzte ki célul 2030-ra, a kormány azonban a legújabb akciótervében azt jósolja, hogy 2050-re (a jelenlegi áramfelhasználásukhoz képest) akár 500% is lehet ez az arány, az állam pedig a megújuló energia világszintű exportőre lehet. Hogyan lehetséges ez? Teljeskörű elektrifikációval és zöld hidrogénnel. Van benne logika, hiszen az olyan energiaigényes iparágakat, mint az alumíniumgyártás, észszerű lenne a nagy területű, kis népsűrűségű, a megújuló energiában dúskáló államba telepíteni. Dél-Ausztrália egyébként 2020-ban az áramszükségletének 59%-át állította elő nap-és szélenergiából.

A Trina Solar 15 GW-tal növelte gyártási kapacitását, ami egy elképesztő szám – írtam a szeptemberi hírösszefoglalóban, néhány hónappal később azonban erre is rátromfoltak. A Gaojing Solar ugyanis a következő 3 év alatt 50 GW-tal növeli meg modulgyártó kapacitását Kuangtung tartományban egy 2 milliárd dolláros beruházással. 2011 előtt még az egész világon összesen nem létezett 50 gigawattnyi napelem.

Hova fog kelleni ennyi napelem? Még kevés is lehet, ha megnézzük, mi történik Texasban. Amerikában a legfrissebb, októberi adatok szerint 42 GW hálózati méretű napelemes kapacitás működik, ebből 4,2 GW Texasban. Az ottani hálózatirányitó, az ERCOT által közzétett adatok szerint az év utolsó hónapjában azoknak a naperőműveknek az összteljesítménye, amelyeknek a  hálózati csatlakozási kérelemük elbírálás alatt állt 88 GW-ot tett ki, de emellett vár még a sorára 24 – 24 GW szélerőműves és akkumulátoros kapacitás is. Ez a duplája az ország, és hússzorosa az állam meglévő szoláris portfóliójának, méghozzá egy olyan államba, amelyik – és ez a külön pikantériája a dolognak – a kőolajból és földgázból gazdagodott meg. Sok olyan projekt lesz majd persze, amelyik végül nem fog megvalósulni, de a növekedés még így is meredek lesz.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.