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
auto
2024. 04. 19. péntek

Azt már megszokhattuk, hogy a Tesla minden működő vagy épülő gyára drónvideósok kedvelt helyszíne – külön Youtube csatornák vannak a témának szentelve. Alapvetően az épülő kínai, német, vagy texasi gyárakról szoktunk mi is felvételeket közölni, hiszen általában ez az érdekes téma.

Azonban a cég fremonti gyára is tud meglepetéseket okozni.

Mikor hull le a lepel?

A fremonti üzem nemrég kapta meg a második Giga Presst, azaz a cég új hatalmas prés-öntő gépét, amellyel a Model Y vázának hátulja készül. Hamarosan még fontosabbak lesznek ezek a berendezések, mivel a cég új struktúrális akkumulátora kapcsán a jövőben az autók váza szinte teljesen ilyen gépszörnyekben készül majd.

Videósunk, Gabe, azért küldte drónját a Tesla központi gyára fölé, hogy működés közben videózza le a hatalmas présgépet. Ez sikerült is – a cikk alján megmutatjuk ezeket a felvételeket – és amennyire tudjuk ő az első aki ezt lencsevégre kapta. Csakhogy úgy néz ki, a videózás alkalmával barátunk valami másban is első lett: nem kizárt, hogy ő az első akinek sikerült felvételt készítenie a Tesla Model S frissített kiadásáról.

3 autó fehér lepel alatt a Tesla gyárának udvarán. Forrás: Youtube / Gabeincal

A fenti képen 3 autót látunk fehér ponyva alatt ami felettébb különös. A gyár udvarán száz számra állnak a frissen legyártott Model 3 és Model Y példányok, illetve a december 24-én megkezdett leállás előtt ugyanitt volt az S és az X  átmeneti parkolója is. Innen viszik a kamionok a szalonokba illetve a szállítóhajókhoz és vonatokhoz. Csakhogy ezek az autók nincsenek ponyva alatt, maximum pár védőfólia kerül a hosszabb útra induló példányokra.

Nagyobb mint egy 3, laposabb mint egy X vagy Y. Mi lehet az? Forrás: Youtube / Gabeincal

A most lencsevégre kapott 3 autó elsőre nagyobbnak tűnnek mint a Model 3 vagy Y, de laposabbak mint egy X, na de mégis mi oka lenne a Teslának elrejteni a 8 éve gyártásban lévő Model S-t? Igazából semmi, ha csak ezek nem a frissített változat első próbagyártásnak eredményei.

Jelenleg minden jel arra mutat hogy a vállalat a jövő hét szerdai (negyed)éves pénzügyi jelentés alkalmával, vagy pár nappal ezelőtt rántja le a leplet a megújuló autókról, mert most már a sokadik forrás jelenti, hogy a gyárban azt súgták neki, február elején indul meg az új S és márciusban az új X gyártása. Nemrég pedig az szivárgott ki, hogy a Tesla belső utasításában azt kérte az értékesítő kollégáktól, hogy január végére az összes raktáron lévő S és X kerüljön eladásra, söpörjék ki a készleteket. Jelenleg nagyjából mindössze 250 „Raven” generációs S és X van raktéron az USA teljes területén.

Mint a játékautót

Úgy tűnik Elon Musk nem viccelt, amikor pár éve azt mondta, egyszer majd úgy szeretnék gyártani autóikat, mint a Matchbox gyártja a kisautókat: egy darabból kiöntve. A cég most épülő gyáraiban már eleve úgy készítik elő a csarnokok alapozását, hogy azok elbírják a Giga Press névre keresztelt hatalmas prés-öntő gépeket, amelyek az autó vázának elejét vagy végét egy-egy darabban tudja elkészíteni.

A prés mellett ott sorakozank az elkészült Model Y darabok. Forrás: Youtube / Gabeincal

Ezek az olasz Idra Group által gyártott, 400 tonnás gépek kombinálják a préselést és az öntvény készítést. A hűtött negatív formába nagy nyomással, 36 km/h sebességgel préselnek bele 80 kilogramm alumíniumot, ami ott szinte azonnal meg is szilárdul és, a brossúra szerint, egy ilyen művelet alig 90 másodpercig tart.

Az öntő-prés gépek alapjai – 4-4 van egymással szemben. Giga Berlin, 2020 December. Forrás: Tobias Lindh / Youtube

A most épülő német gyárnál 8 nagy teherbírású alapkészült ilyen gépek fogadására, és a legfrissebb drónvideókon a Giga Texas épülő csarnokában is feltűntek ezek a betonelemek. A fremonti Tesla gyár is kapott tavaly 2 ilyen berendezést – jelenleg ezek készítik a Model Y új, egy darabból préselt hátsó részét. Minden bizonnyal a sanghaji ütem most elkészült második fázisának épületében is ilyen présgép dolgozik, hiszen már megkezdődött az Y ottani gyártása és forgalmazása is.

Giga prés. Forrás: Youtube / Gabeincal

Most Gabe videóján végre működés közben láthatjuk a hatalmas berendezést. A gépek ugyanis akkorák, hogy nem fértek a gyárépületbe, ezért két új, részben fedett állomás készült az egyik csarnok mögött. Itt, a nyitott tetőrészen át 5 perc 20 másodperctől figyelhetjük meg, hogyan is készül a Model Y hátuljának váza.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.