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
auto
2024. 04. 20. szombat

Az elektromobilitás elterjedésének felgyorsulásával egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a hagyományos értelemben vett autógyártás a végéhez közelít. A nagy autógyártó vállalatok többé már nem csak autók összeszerelésével foglalkoznak, hanem technológiai, és energetikai cégekké válnak, széles körű szolgáltatásokat kínálva ügyfeleiknek – erről beszélt többek között a Renault Csoport vezérigazgatója is, illetve a Kia Motors cégnév megszűnését is ez indokolja. Az elektromos autók gyártása mellett elkerülhetetlenné válik olyan területekre kibővíteni a tevékenységi kört, mint például a töltési megoldások, illetve a használt akkumulátorok kezelése. A Volvo Group esetében ezeket a feladatokat a frissen alapított Volvo Energy fogja ellátni.

Volvo: az új technológiákat kell támogatni az autóiparban

A svéd járműgyártó vállalat közleményében az olvasható, hogy a Volvo Energy elsődleges küldetése akkumulátorokat, és töltőberendezéseket szolgáltatni a Volvo Group többi része számára, de emellett a külsős cégeket is ez a divízió látja majd el használt, felújított, újragyártott akkumulátorokkal a különböző applikációkban való újrahasználathoz. Ez segíti az akkumulátorok élettartamának meghosszabbítását, és így karbonlábnyomának csökkentését, illetve a bolygó véges erőforrásainak megőrzését is ösztönzi. A Volvo Energy menedzseli továbbá a hidrogén-töltőhálózat fejlesztését vállalatcsoport üzemanyagcellás járművei számára, tehát összességében az új energiaosztály a vállalatcsoport elektromosítási stratégiájának megvalósítását támogatja.

Elektromos változatot kapnak a Volvo teherautói

A Volvo Group már számos szegmensben jelen van alacsony/zéró kibocsátású gépezeteivel: elektromos buszai világszerte járják a városokat, a hulladékszállítás is lehetséges már Volvo márkájú teherautóval, építkezéseken, valamint bányászati területeken is találkozhatunk már a svédek munkagépeivel, és persze különböző méretekben és teherbírással az áruszállításhoz is kínál haszongépjárművet. A Volvo régóta ismert a nagy arányban hibridizált személyautó-kínálatáról, de tisztán elektromos modell egyelőre csak egy van, az XC40 P8 Recharge. A következő villanyautó idén márciusban debütál.

Frissítés: A Volvo Group nem összekeverendő a kínai Geely tulajdonában lévő Volvo Cars személyautó-gyártó vállalattal, a most alapított Volvo Energy az előbbihez tartozik. Cikkünket ennek megfelelően javítottuk.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.