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
auto
2024. 04. 16. kedd

Már idén itt lehet a 10 milliós Tesla?

elektromos autó

Mostanában egyre több olyan Teslás pletykát olvasunk, amelyre elsőre csak legyintünk, hogy irreális rajongói várakozás, valószínűtlenül idősíkkal. Azután egyre másra jönnek a hipotézist megtámogató információk, mi meg csak vakarjuk a fejünket, hogy a fenébe a végén még tényleg megcsinálják.

Most is egy ilyen következik.

A nép Teslája

Amikor  2016-ban bemutatták a Model 3 prototípusát és Elon Musk „megfizethető” autóként hivatkozott a nettó 35 ezer dolláros induló árú kocsira, kicsit kínosan feszengtünk innen Magyarországról hallgatva a szavakat. Oké, hogy Amerikában pont ennyi az új autók átlagos eladási ára (átlagos ár != alap ár) de itthon ez még messze nem népautó – pláne a gyenge forinttal, magas áfával, vámmal és szállítási költségekkel megspékelt végleges bruttó árat tekintve.

Tudja ezt a Tesla is, ezért igyekeznek autóik árait lejjebb szorítani, aminek egyik eszköze a helyi gyártás, másik pedig még olcsóbb modellek kifejlesztése. Ez utóbbi lenne az internet által csak Model 2-ként emlegetett nettó 25.000 dolláros alapárú autó.

Hivatalos fotó nincs az új típusról, de egy évvel ezelőtt ezzel a szórólappal toborozták a mérnököket a Tesla kínai fejlesztőközpontjába. Forrás: Twitter/@Tesla__Mania

Musk mind a kínai, mind a német gyár kapcsán beszélt egy-egy helyi gyártású olcsóbb autóról, de egyelőre még nem tudjuk, hogy két külön autóról, vagy ugyanarról a modellről van-e szó. Mindenesetre a legfrissebb sajtóértesülések szerint a kínai nép-Tesla akár már idén év végén megérkezhet.

Változó tervek

Musk eredeti bejelentése szerint az új kínai és német modelleket valószínűleg helyben fogják majd fejleszteni, és a tavalyi akkumulátor napon az hangzott el, hogy 2-3 éven belül tudnak egy meggyőző, 25 ezer dolláros, önvezető autót gyártani az új celláknak köszönhetően. Természetesen már ma is léteznek még ennél is olcsóbb villanyautók, a kulcs a „meggyőző” jelzőben van, ami nagyjából azt jelenti, hogy elfogadható hatótávot, sportautós teljesítményt és nagy teljesítményű DC villámtöltést kapunk ezért a pénzért. (Az önvezetés itt nyilván a beépített hardverre utal, erre senki ne számítson alap áron).

Most azonban úgy néz ki, felgyorsultak az események.

Giga Sanghaj építkezés 2021 február. Forrás: Jason Yang / Youtube

A Tesla kínai gyárának következő bővítési hulláma már nagyban zajlik, a cég újabb területeket vásárolt a meglévő telek mellett, az épület két oldalán új csarnokok emelkednek ki a földből, és elkészült egy többsávos bekötőút, valamint egy ezt kiszolgáló híd is. Ennek a munkának a kapcsán a vállalatnak különböző környezettanulmányi és engedélyeztetési procedúrákat is végig kellett csinálnia, a helyi sajtó pedig megszerezte az egyik ilyen anyagot. Mint a sina.com.cn oldal közzétette, a dokumentumokból és egyéb forrásaikból származó információik szerint a cég valóban készül egy 160.000 jüan, azaz nagyjából 7.4 millió forintos autóval, ami 350-450 kilométer közötti hatótávval és szerényebb teljesítménnyel bír majd és 5 ajtós lesz.

Ami a korábbiakhoz képest új információ, hogy a kocsi nem egy új platformra, hanem a Model 3 alapjaira épül majd és, ha igaz az értesülés, a novemberi Guangzhou Auto Show keretében debütál majd Kínában. A gyártás év végén, vagy jövőév elején indulhat majd.

Giga Sanghaj építkezés 2021 február. Forrás: Jason Yang / Youtube

Óvatosan

A fenti hírek kapcsán azért én továbbra is óvatosságra intenék.

Kezdjük rögtön az árral. A 25.000 dollár, azaz 7,4 millió forint jól hangzik, de ne felejtsük el, hogy amíg ez az autó nem Berlinben készül erre rájön még egy 10%-os EU vám, szállítási költség és a 27%-os magyar ÁFA is. Optimistán azt mondanánk, hogy ez 10-11 millió forintot jelenthet, ami viszont nem annyira rossz hír, hiszen így beleférne a magyar állami támogatás jelenleg ismert keretrendszerébe. Azért egy bruttó 8 millió forintos, Golf méretű 5 ajtós Teslára sokan befizetnének. A legolcsóbb Model 3 jelenleg Németországban kapható Európában, és ennek nettó, támogatás nélküli indulóára 36.500 euró, azaz nettó 13 / bruttó 16,5 millió forint.

Ha már Sanghaj kontra Berlin. A jelenlegi építkezés ütemét látva egyáltalán nem kizárt, hogy év végére, felszerszámozva, gyártásra készen áll az új kínai csarnok. Azonban ez nem jelenti automatikusan az azonnali európai forgalmazás megkezdését. Lehet, hogy a Model Y-hoz hasonlóan meg kell várnunk az európai gyártást, a Giga Berlin második ütemének befejezését, ami simán jelentheti 2022 második felét, vagy végét.

A Giga Berlin első fázisa – kívülről – már szinte teljesen elkészült. Forrás: Tobias Lindh / Youtube

Érdekes ez a Guangzhou Auto Showra utaló megjegyzés is, hiszen a Tesla még soha nem mutatott be autókiállításon új modellt – ez olyan mintha az új iPhonet a CES keretében jelentené be az Apple. Na persze. De, tekintve, hogy ez egy Kínában tervezett és gyártott, elsősorban a helyi piacra szánt autó, lehet hogy alkalmazkodnak az ottani viszonyokhoz ebben a tekintetben is.

És végül, a 25 ezer dolláros alapmodell nem biztos, hogy rögtön a gyártás elején elérhető lesz már. A Tesla, logikusan, mindig a drágább, jobban felszerelt autók gyártásával kezd, majd amikor már elérték a méretgazdaságosság egy szintjét, akkor dobja piacra a legolcsóbb variánst. Ráadásul, érdeklődés hiányában, mind a Model S, mind a Model 3 esetén pár hónap után kivezetésre került a kínálat legalja és egy kicsit drágább, jobb paraméterekkel rendelkező változat vette ét a helyét.

Szóval, óvatosan a várakozásokkal, de egyelőre tényleg úgy néz ki, hogy a vártnál jó egy évvel hamarabb érkezhet az a Tesla, ami már végre itthon is az olcsóbb európai versenytársakkal kerül egy árkategóriába.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.