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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Támogatás használt villanyautóra – jó ötlet?

elektromos autó

Nemrég beszámoltunk már róla, hogy az új amerikai elektromosautó-támogatási rendszer kibővíti az elérhető új villanyautók körét, mivel újabb 400.000 eladott darabig ismét jogosultak lesznek a GM és a Tesla ügyfelei az adó-visszatérítés igénybevételére.

De nem ez az egyetlen változás, ami hamarosan életbe léphet.

Jelentősen olcsóbbak lesznek a GM és a Tesla villanyautói Amerikában

Ha az új még így is drága

A törvényjavaslat javarészt meglévő rendelkezéseket módosít, de van benne egy teljesen új elem is, mégpedig a használt elektromos autók vásárlásának támogatása.

Az új rendszerben a használt, minimum 4 kWh akkumulátor-kapacitású, konnektorról tölthető, azaz plug-in hibrid, vagy tisztán elektromos autók 2500 dollár támogatásra jogosultak – 4 kWh alatt ennek a fele, 1250 dollár jár. A támogatás az új autóknál megszokott módon itt is adó-visszatérítést jelent, és az összege nem lehet több, mint a használt autó árának 30%-a. A kocsi nem kerülhet többe, mint 25.000 dollár, illetve minimum 2 évesnek kell lennie.

Az esetleges visszaélések elkerülésére beleírtak a törvénybe pár korlátozást is. Így egy adott autóra csak egyszer vehető igénybe a támogatás, egy adott adózó pedig legfeljebb háromévente élhet a lehetőséggel. Azt is kikötötték, hogy csak autókereskedésben vásárolt járműre vonatkozik a kedvezmény.

Forrás: carmax.com

Működne ez nálunk?

A fenti kérdés már többször felmerült a szerkesztőségünkben is. A vélemények megoszlottak arról, hogy egy hasonló rendszer mennyire működne nálunk, illetve mennyire lenne azonnal visszaélések, ügyeskedések melegágya egy „megoldjukokosba” országban. Én személy szerint azon a véleményen vagyok, hogy nagyon nagy szükség lenne erre Magyarországon – talán nagyobb is, mint Amerikában. A közel 4 milliós autóparkhoz képest elenyésző az évi 100-150 ezer újautó-értékesítés, és ebből amúgy is – még – csak pár ezer elektromos, vagy konnektoros hibrid. Ezzel az ütemmel az életben nem fog javulni a hazai helyzet a környezetszennyező járművek lecserélése kapcsán, de ott, ahol az átlag másfél millió körüli használt kocsit tud csak megengedni magának, maximum szemlesütve lehet a 8 milliós új villanyautót olcsónak nevezni.

Alapvetően ha alvázszámhoz, azaz autóhoz kötjük a támogatást, egy adott járműre csak egyszer lehet igénybe venni az összeget, és a tulajdonos is csak 3 évente élhet a lehetőséggel, akkor elég jól ki lehet szűrni azokat, akik vissza akarnának élni a lehetőséggel. Az érték- és korhatárt is hozzá lehet igazítani a magyar viszonyokhoz, hogy egy használt Ioniq mondjuk még beleférjen, de egy Model S már ne – már ha valakinek csípi a szemét, hogy a „gazdagokat” támogatjuk. Sőt, akár roncsautó prémiumként, egy kohószökevény leadásához is lehetne kötni a támogatást.

A kérdés sokkal inkább az, hogy ez érdemben változtatna-e a helyzeten?

Az amerikai piacon a fenti feltételekkel sok Leaf, Bolt, de akár még i3 is beleférhet a keretbe. Itthon a már autónak nevezhető (minimum 4 ülés) tisztán elektromos járművek 2,7 milliónál indulnak a C-Zero/Ion/I-Miev hármasikrekkel, 3 milliótól már Leafet is kapni, 5 milliónál belépnek a kis akkus i3-ak, 6 millió magasságában pedig már közepes akkus i3, vagy villany-Ioniq is van.

Vajon mekkora támogatás kellene, hogy szélesebb körben lehessenek vonzók ezek az autók idehaza?

Ha az amerikai rendszerhez hasonlóan 750 ezerrel olcsóbbak lennének ezek az autók, akkor a lista alja már belelógna a 2 milliós küszöbbe, de lássuk be, ezek az autók még nem biztos, hogy teljes mértékben ki tudnák váltani egy szegényebb család egyetlen füstös autóját, ahhoz pedig még mindig túl drágák lennének, hogy egy félmilliós második kocsit váltsanak le. És vajon mennyiben segítene, ha a 6 milliós, élhetőbb villanyosok csak 5 millióba kerülnének, ha az átlag magyar használt autónál ez még így is minimum háromszor többe kerül?

Ráadásul, támogatás ide vagy oda, lenne-e ettől lényegesen több elérhető autó a magyar piacon? Az addig rendben van, hogy nyugaton is kezdik lecserélni ezeket a régebbi modelleket, de valószínűleg ott is sokan keresnek használt villanyautót, nem biztos, hogy ide hoznák ezeket eladni.

De a legfontosabb, hogy a fentiek elegendő indokot képeznek-e arra, hogy egyáltalán meg se próbáljuk?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.