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
auto
2024. 03. 28. csütörtök

Egy magyar startup üzemelteti az ország legnagyobb elektromos autó töltőszigetét

Parkolással foglalkozó cégként a Parkl 2019-ben 30 töltőállomást, és 53 aktív töltőpontot üzemeltetett, ez a szám viszont egy év alatt négyszeresére nőtt. Ugyan az ingyenes parkolás kiesést jelentett a vállalkozásnak, e-mobilitásban viszont ez időszakban komoly eredményt értek el: a magyar startup üzemelteti az ország jelenleg legnagyobb elektromos töltőszigetét a fővárosban.

Nem volt kihívásoktól mentes az elmúlt év szinte egyik szektornak sem, ez a parkolásra pedig különösen igaz. Az ingyenes parkolás hatalmas kiesést jelentett a vállalkozásoknak is, ám több szereplő a megtorpanás helyett más területekre helyezte a növekedési fókuszt.
Ilyen például az e-mobilitás, ami a töltőhálózatok és az infrastruktúra, valamint az elektromos autók számának növekedése – mely itthon tavaly elérte már a 25 ezret is – nemcsak a nagyvállalatok, hanem kisebb, hazai startupok szolgáltatásainak fejlődését is magával hozta, eddig felderítetlen lehetőségeket hordozva magában.

A Parkl terjeszkedése számokban is erősen meglátszik

Az érintésmentes okosparkolásról ismert cég rövid időn belül jelentős eredményeket tudott elérni az e-mobilitási piacon: jelenleg 113 töltőállomást, 200 töltőpontot üzemeltet szerte az országban, missziója pedig, hogy nemcsak a parkolást, hanem az elektromos töltést is egyszerűbbé, kényelmesebbé tegye a digitalizáció segítségével. Mindamellett, hogy kiterjedt töltőhálózatot alakított ki Budapesten, többek között irodaházak és plázák parkolóiban, már több vidéki nagyvárosban (úgymint Nyíregyházán, Győrben és Székesfehérváron) is jelentős számú nyilvános töltőpontot üzemeltet. A magyar startupok között ezzel az első, a teljes szektort nézve pedig a negyedik helyen állnak a versenyben, lefedve a teljes piac kb. 10%-át.

fotók: Parkl / Socially / Bognár Bogi

„Bár egy kihívásokkal teli évet tudhatunk magunk mögött, a motivációnk csöppet sem csökkent, éppen ezért a tavalyi évben is minden erőnkkel arra törekedtünk, hogy továbbfejlesszük, és minél több helyre eljuttassuk szolgáltatásainkat. Az e-mobilitásban fedeztük fel azt a lehetőséget, hogy portfóliónkba beépítve egy jövőbe mutató, komplett megoldást tudjunk adni mind az autósoknak, mind a parkolóüzemeltetőknek. A növekedésünk során azt a koncepciót követtük, ami szerint a parkolás és a töltés kéz a kézben jár, így mindenki számára az a legelőnyösebb, ha ezek mind egy platformon kezelhetők. Az okosparkoláson túl emiatt most a desztinációs töltőhálózatunk bővítésén is gőzerővel dolgozunk és célunk, hogy az országban egyre több helyre vihessük el integrált szolgáltatásunkat.” – mondta Somogyi Zsolt, a Parkl ügyvezetője.

Desztinációs töltés, a jövő igényeinek szolgálatában

A Parkl fejlesztésének és gyors térnyerésének hátterében többek között az áll, hogy amellett, hogy a parkolás és töltés egy felületen működik, könnyen tudják integrálni a rendszerükbe a legkülönfélébb márkájú e-töltőket is, ezáltal lehetővé tudják tenni a saját applikációjukon keresztüli töltéskezelést, a töltőpont kereséstől a fizetésig. „Az e-mobilitási stratégiánkat arra a tényre építettük fel, hogy a villanyautózás terjedésével egyre nagyobb töltőkapacitásra lesz szükség, nemcsak az otthonokban és az autópályák mentén, de gyakorlatilag minden olyan helyszínen, ahol az autónk parkol.”

A desztinációs töltés lényege, hogy olyan helyeken teszik elérhetővé a töltőpontokat, ahol a villanyautó tulajdonosok várhatóan több időt terveznek eltölteni (szállodák, bevásárlóközpontok, sportklubok, múzeumok stb.), a töltés ideje alatt pedig – az autót teljes biztonságban tudva – kényelmesen tudják teendőiket intézni.

„A legutóbbi nagyszabású projektünk a Múzeum Mélygarázsban, egy hatalmas pozitív visszacsatolás volt számunkra, hogy jó úton haladunk. Itt ugyanis pont az integrált megoldás tette lehetővé, hogy a parkoló megfeleljen a jelen és a jövő elvárásainak, és mobilon keresztül, teljesen érintésmentesen lehessen intézni az itt történő folyamatokat, a parkolóba való bejutástól a fizetésig. Úgy gondoljuk, hogy jelenleg ez az ország legmodernebb mélygarázsa, nevezhetjük akár a jövő parkolóházának is.”

A jövő garázsa és az ország legnagyobb töltőszigete

Tavaly decemberben került átadásra a Liget Budapest keretein belül megvalósuló Múzeum Mélygarázs a Városligetben, ahol a Parkl applikációval 24 töltőpont használható (20 db 22 kW-os AC és 4 db 90 kW-os DC töltőpont), ezzel az ország legnagyobb villanyautó töltőszigete vált elérhetővé. Az applikációval itt azonban nem csak töltés, de okosparkolás (a sorompó automatikus felnyílásával), sőt, telefonnal hívható lifthasználat is elérhető. Már a tervezési és építési szakaszban is számoltak azzal, hogy a jövőbeli igényeket ki tudja majd szolgálni. Az elektromos autózásban élenjáró Norvégiában például az ekkora méretű töltőszigetek létrehozása teljesen megszokott jelenség. Az előrejelzések és tendenciák pedig azt mutatják, hogy pár év múlva hazánkban is hasonlóan magas igény lesz az elektromos autózás, és ezáltal az elektromos töltés iránt. A Múzeum Mélygarázsban található töltősziget átadásának célja az volt, hogy mind a jelen, mind a jövő igényeire koncentrálva tudják biztosítani azokat a szolgáltatásokat, amiket az e-mobilitás fejlődése megkövetel.

Szeretnél elektromos töltőt telepíteni, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Írj a Parkl csapatának a sales@parkl.net e-mail címre és mutatjuk a megoldást!

További információ:
https://parkl.net/hu/e-mobility
www.facebook.com/parklapp
www.instagram.com/parklapp

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