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
auto
2024. 04. 19. péntek

Hatótávnövelő OTA szoftverfrissítés jön a Volvo és Polestar villanyautóira

elektromos autó

A legtöbb autó azzal a tudással kerül bontóba, amellyel a gyárból kijött. A márkaszerviz látogatások során persze sok típusnál végeznek szoftverfrissítéseket, ez azonban az esetek túlnyomó többségében hibajavításokra és a navigációs rendszer térkép frissítésére korlátozódik.

A Tesla felforgató tevékenysége ezen a gyakorlaton is változást hoz. Az amerikai gyártó a kezdetektől interneten küldi a vevőknél otthon parkoló autókra  szoftverfrissítéseket, amelyek nem csak hibajavítással, de új funkciókkal, töltési sebesség vagy hatótáv növeléssel is megörvendeztetik a tulajdonosokat. Előfordul persze, hogy egy régebbi autó hardverének képességeit meghaladja az új szoftver, ilyenkor nem minden új funkció lesz elérhető a régebbi modellen.

Mikor kell azonnal szervizbe rohanni a Teslával?

Szerencsére egyre több autógyártó igyekszik a szoftverfrissítés tekintetében is felzárkózni a Tesla mögé. A Volkswagen ID.3 esetében épp jelenleg van napirenden egy olyan új szoftver verzió telepítése a már úton lévő autókra (egyelőre még szervizlátogatás kell hozzá), amely OTA (over-the-air), azaz interneten történő szoftverfrissítési lehetőséggel is felruházza az autókat.

A Volvo és a Polestar a Google Android Auto (nem tévesztendő össze az azonos nevű mobiltelefon tükrözéssel) operációs rendszert választotta elektromos autóira. Természetesen a tech óriás szoftver beszállító számára az OTA frissítés sem jelent megugorhatatlan kihívást, így az autók életében első alkalommal hamarosan OTA szoftverfrissítés érkezik a Volvo XC 40 Recharge és a Polestar 2 elektromos autókra.

Volvo XC40 Recharge

Mindkét típus tulajdonosai az alábbi változásokra számíthatnak:

  • új alap szoftver az autó fontosabb elektronikai rendszerei számára,
  • növekvő töltési teljesítmény,
  • növekvő hatótávolság,
  • a jármű infotainment rendszerén futó Android Automotive operációs rendszer frissítései,
  • egy fontos, a biztonsággal kapcsolatos hibajavítás,
  • számos kisebb frissítés például a Bluetooth csatlakozás, a légkondicionáló időzítés, az autó digitális felhasználói kézikönyvével és a 360 fokos kamera működésével kapcsolatosan.

Polestar 2

Henrik Green, a Volvo technológiai vezetője elmondta: „Az over-the-air frissítések előnyei nyilvánvalóak. Tegnap még a szervizbe kellett autózni ahhoz, hogy az autónk megkapja a legújabb frissítéseket. Ma már csak az OK gombra kell kattintanunk, az elektromos Volvo gondoskodik a többiről. Ennél egyszerűbb nem is lehetne.”

A Google Android Autó rendszere nem csak OTA frissítés tekintetében, de út közbeni töltésekkel történő útvonaltervezésben is igyekszik felzárkózni a Teslához.

A Google Maps is tud már villanyautó töltőkkel útvonalat tervezni

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.