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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Megdöbbentő nyilatkozatot tett a szilárdtest akku legfőbb szószólója

elektromos autó

Akár még 7 évbe is telhet, mire sorozatgyártásba kerülhetnek a legelső szilárdtest akkumulátorok – vélekedik Henrik Fisker, aki nem is olyan rég még e technológia első számú szószólójaként hirdette a hihetetlen tudományos áttöréseket. A világhírű formatervező 2017-2018 környékén különösen aktívan vonta magára az autóipar és a befektetők figyelmét: ígért egyetlen perc alatt feltölthető szilárdtest aksit, amely 800 kilométerre is emelheti az elektromos autók hatótávolságát, illetve bemutatta az EMotion koncepciót, amihez hasonlóan gyanúsan döbbenetes számadatokat társított egy állítólagos grafén-alapú hibrid szuperkondenzátoros technológia jóvoltából. Ha Fisker számításai helyesek lettek volna, akkor már tavaly piacra dobott volna elektromos autót szilártest akkuval.

1 perc alatt feltölthető akkut ígér Fisker

Ezeknek a nagy bejelentéseknek a tudatában igencsak meghökkentő nyilatkozatokat tartalmaz az az interjú, amit a The Verge hírportál készített Fiskerrel még január végén. Mint kiderült, a dán származású üzletember már közel egy évvel ezelőtt felhagyott a szilárd elektrolitot rejtő akkutechnológia üldözésével. Ennek első jelei 2019 tavaszán már érezhetőek voltak, amikor a Fisker Inc. vezérigazgatója már inkább leghamarabb 2022-re datálta a várva várt technológia érkezését, de mostanra ez a reménye is szertefoszlott.

Aki kevésbé jártas a kémiában és az akkumulátorok világában, annak annyit érdemes tudnia, hogy a szilárdtest aksikra sokan az elektromobilitás messiásaként tekintenek, mivel a jelenleg használt hagyományos lítium-ionos megoldásoknál jelentősen hosszabb élettartamot, nagyobb energiasűrűséget, és gyorsabb töltést ígér. Tehát a legtöbb olyan problémára megoldást nyújt, amik miatt jelenleg sokan ódzkodnak a villanyautózástól.

Kínában már gyártják a szilárdtest akkumulátorokat

A technológiával foglalkozó cégek természetesen időről időre belengetik a mézesmadzagot valami fontos előrelépés kapcsán, és kis volumenekben már most is gyártanak szilárdtest akkut, de az autógyártás kapacitásával megegyező lendület eléréséhez még idő kell. Ráadásul az erre váró autógyártó vállalatok véleménye sem egységes arról, mikor érkezhetnek az első szilárdtest akkumulátoros villanyautók: a Toyota korábban a 2020-as évek legelejét emlegette, de újabban még 2025-re is csak limitált szériás gyártással számol, magas árak mellett. Fisker még ennél is pesszimistább lett az utóbbi egy évben, szerinte hét év, ha nem több, hogy nagy volumenben történjen valami.

Több mint 30 évig is bírhatja a Toyota szilárdtest akkumulátora

Szerinte nem nehéz közel kerülni az áttöréshez, de a megvalósítás, és a tömeggyártás már egészen más kérdés:

„Nagyon sok időt, több évet töltöttünk a szilárdtest akkumulátorok kutatásával. És ez az a fajta technológia, amikor úgy érzed, hogy már 90 százalékban ott vagy, már majdnem teljesen ott vagy, aztán rájössz, hogy az utolsó 10 százalék sokkal nehezebb, mint az első 90 volt. De ezt nem igazán tudod, amíg nem éred el a 90 százalékot. Tehát, amikor ennek a végéhez közeledtünk, vagy fogalmazzunk úgy, hogy amikor közel kerültünk ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük ezt a technológiát, rájöttünk, hogy ez sokkal nehezebb, mint azt előre megjósoltuk és vártuk, mivel nagyon izgatottak voltunk a korai sikerek miatt.”

Hozzátette, hogy valamikor 2019 végén, 2020 elején jött el az a pillanat, amikor ráébredt, hogy a szilárdtest akkumulátorok még nagyon messze vannak, és annak, amin eddig dolgozott, nincs helye a közeljövőben. Nem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben újra visszatér e technológiához, de egyelőre inkább a már elérhető, megvalósítható akkumulátor-megoldásokkal foglalkozik.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.