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
auto
2024. 04. 23. kedd

A végén még kinyílik a Tesla Supercharger hálózata

elektromos autó

Érdekes fejleményekre utalgat az egyik megbízható Teslás forrás, de egyelőre még nem tudjuk, elhiggyük-e neki.

Supercharger mindenkinek?

A Tesla egyik fő versenyelőnye a nagy teljesítményű saját töltőhálózata. A célállomás töltők mellett elsősorban természetesen a Superchargerekre gondolunk, amelyek V2-es verziója 150 kW, V3-as kiadása pedig 250kW csúcsteljesítményre képes. Tavaly év végén összesen 2564 helyszínen 23.277 töltőoszloppal rendelkezett a hálózat a világon. A legfrissebb adatok szerint Európában jelenleg 604 helyszínen 5963 oszlop várja a Teslásokat és ebből közel 100 helyen már 1138 V3-as töltőt találunk. A fejlesztés nem áll meg, a supercharge.info közösségi adatgyűjtése 68 újonnan épülő helyszínről tud kontinensünkön, ami további 710 oszloppal növeli a listát. A hálózat nem csak kiterjedtségével, teljesítményével, de használatának egyszerűségével is kitűnik: nem kell sem bankkártya, sem applikáció, csak az autóhoz tartozó fiók, és a csatlakoztatás után már indul is a töltés.

Tesla Supercharger állomás Szerbia, Belgrád (fotó: oritomov – teslamotorsclub.com)

Ezzel igazából csak egy a gond, kizárólag a Tesla tulajdonosok örülhetnek a fenti statisztikáknak, hiszen más autógyártó nem kötött szerződést a kaliforniai konkurenciával. Most úgy néz ki ez változhat.

A Bill Wright (újabban „S”) álnevű Twitter felhasználó már sokszor szolgált megbízható fülessel a Tesla háza tájáról – a városi legenda szerint a kaliforniai cég egy inkognitóban lévő jelenlegi alkalmazottjáról van szó, de azért ez elég nagy vakmerőség lenne. Bill legfrissebb kriptikus üzenetiben arra utalgat hogy hamarosan egy applikáció és – szükség esetén – egy töltőadapter is elég lesz a Supercharger hálózathoz.

Amikor rákérdeztek, melyik nagy autós cégről van szó, Bill azt válaszolta, hogy nem egy másik autógyártó teszi elérhetővé a Superchargereket, hanem közvetlenül a Tesla fogja kínálni a szolgáltatást.

Bill azt is elmondta, az árazásról egyelőre nem tud semmit.

Bár emberünk megbízható forrásnak számít, csak sűrű hümmögés közepette tudom értelmezni legfrissebb híreit. Persze, a Tesla küldetésével egyezne a lépés, hiszen mi segítené jobban a villanyautózás terjedését, mint ha több mint 20 ezer jó minőségű töltőpont lenne elérhető egyik napról a másikra. Ugyanakkor, mint említettük, a Superchargerek a Tesla egyik legnagyobb aduásza, és 20 milliárd dollár készpénztartalékkal a bankban, nem igazán látom miért váltanák aprópénzre ezt, a versenytársak szekerét tolva. De ugye, ez pont annyira őrült ötlet, hogy akár még igaz is lehet.

Azért persze nem kizárt, hogy lesznek különböző apró betűs sorok a majdani bejelentés alatt. Például elképzelhető, hogy a szolgáltatás nem egyszerre és mindenhol indul, vagy lesz egy bizonyos minimum technikai specifikáció (pl. min 100kW töltési teljesítménye fogadása), ami szűkíti a bevonható autók listáját. Musk már korábban is arról beszélt, hogy a dolog anyagi részén túl, az is fontos kikötés lenne ha megkeresné őket a témában egy versenytárs, hogy az autóknak rendelkezniük kell megfelelő töltési teljesítménnyel, hogy ne blokkolják egy órára a töltőoszlopot.

Akárhogy is, erre a sakklépésre nem számítottunk, és még most is csak alig-alig tartjuk hihetőnek.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a cég nemrég egy új gyárat avatott Kínában ami évente 10.000 Supercharger gyártására rendelkezik kapacitással, ami rendkívüli növekedést prognosztizál a hálózatban, hiszen ez a jelenlegi oszlopok számának fele – évente.

Évente 10.000 Supercharger v3 készül majd Kínában

Ugyanakkor, arra is emlékezhetnek olvasóink, hogy tavaly év végén volt egy kis galiba a Tesla hálózatával, mivel szinte minden autóval lehetett rajta tölteni. Lehet, hogy az a tavalyi baki, nem is hiba, hanem tesztelés volt?

Superchargeren tölt az e-Golf, Zoe és Ioniq?

 

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.