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
auto
2024. 04. 19. péntek

Megérkezett a Tom-Tom felhő alapú navigációs rendszere

elektromos autó

Sajnos a legtöbb autó beépített navigációs rendszere folyamatosan többé-kevésbé elavult térkép adatbázissal működik. Új utak viszonylag ritkán épülnek, elektromos autók esetében viszont robbanásszerűen fejlődik a töltőpontok adatbázisa. Többségünk ezért előnyben részesíti a mobiltelefonon használható online navigációs szoftvereket, melyeken nem csak a térképek frissülnek folyamatosan, de a közlekedési információk, például forgalmi dugók is azonnal megjelennek. A legtöbb mai autó infotainment rendszere rendelkezik mobiltelefon tükrözési lehetőséggel, így az autó saját képernyőjéről vezérelhetjük a mobiltelefont. Vannak persze hátrányai ennek a megoldásnak, elveszítjük például a szélvédőre vetített (HUD – Head-up-Display) utasításokat.

Így kellene működnie egy villanyautós navigációnak

Végre az egyik nagy navigációs a cég, amely egyben autóipari beszállító is, úgy döntött, hogy ideje változtatni azon a megoldáson, hogy egy térképfrissítéshez szervizbe kell mennünk az autóval. Megérkezett a Tom-Tom felhő alapú navigációs megoldása az autógyártók számára. Az új generációs szoftver felhő alapú, hibrid, online és offline helyzetekben egyaránt használható. Megújult a felhasználói felület is, amely már nem csak hagyományos, de elektromos járművekbe is implementálható.

A TomTom két új API kiadásával támogatja a villanyautós navigációt

A felhő alapú megoldás legfontosabb előnye a villámgyors tervezés, valamint a naprakész, állandóan friss térkép adatbázis, de közben működőképes marad offline módban is. Amennyiben nem áll rendelkezésre adatkapcsolat, a rendszer átvált a fedélzeti szoftverre és térkép adatbázisra. Az új rendszer tehát egyesíti az autók beépített rendszerének kényelmét az okostelefonos megoldások mindig naprakész adatbázisával.

Navigáció villanyautósoknak: Sygic, Plugsurfing integrációval

Az intuitív kezelőfelület nem csak többféle képernyő felbontást és képarányt ismer, de támogatja a napjainkban egyre inkább jellemző több képernyős rendszereket, így kihasználja a HUD, a középső infotainment képernyő, a műszerfal, de akár az utas előtt elhelyezett képernyő lehetőségeit is. Megfelelő illesztőprogram alkalmazásával a TomTom navigációja képes kommunikálni az Amazon Alexa, a Cerence vagy a Houndify digitális asszisztens és hangvezérlési rendszerekkel.

Villanyautós módot kap az Apple navigációja

Az új generációs TomTom szoftver integrálható a jármű érzékelőivel, ezzel lehetővé téve az együttműködést a fejlett vezetéstámogató rendszerekkel, valamint az elektromos járművek töltöttségi szintjét figyelembe véve lehetőség lesz a töltési lehetőségek megjelenítésére is. A dinamikus hatótávolság-meghatározás segíti a villanyautók vezetőit a járművük pillanatnyi hatótávolságának megjelenítésével. Amennyiben a becsült hatótávolság nem elegendő a kiválasztott úti cél eléréséhez, a rendszer figyelmezteti a járművezetőt, hogy keressen egy töltési lehetőséget. A szoftver lehetőséget biztosít az útvonalon és hatótávolságon belül elérhető töltőpontok megjelenítésére, azok költségeinek összehasonlítására, végül a kiválasztott töltőpont köztes pontként hozzáadható az útvonaltervhez.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.