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
auto
2024. 03. 29. péntek

Dráma és káosz a pályán: futam közben merültek le a Formula E versenyautók

elektromos motorsport

Egészen elképesztő jelenetek játszódtak le a Formula E történetének legelső valenciai futamán a szombati versenynapon: egymás után merültek le az elektromos meghajtású versenyautók a pályán, amelyek pedig még bírták energiával, a lehető leglassabban igyekeztek átcsordogálni a célvonalon, hogy legalább be tudják fejezni a futamot. A szerencsétlen helyzet kialakulásában számos tényező közrejátszott, ezek megértéséhez tisztában kell lenni a Formula E igencsak bonyolult szabályrendszerével.

Akik nem követik az elektromos versenysorozatot, azoknak két nagyon fontos szabállyal kell tisztában lenniük. Az egyik, hogy minden E-Prix futam 45 percig és plusz egy körig tart, ami az jelenti, hogy miután letelt a háromnegyed óra, és az első helyezett versenyző átlépte a célvonalat, egy utolsó teljes körig még tart a futam. A másik az energiamenedzsmentre vonatkozik: egy korábbi szabály szerint a biztonsági autó pályára lépésekor a versenyautók által felhasználható akkukapacitást csökkentik – ezt a Safety Car pályán töltött ideje alapján számolják újra.

A valencia hétvége első versenynapjának katasztrofális, és egyben komikus befejezését az okozta, hogy az esős időben a Mini Electric Pacesetter biztonsági autónak öt alakalommal is a pályára kellett gurulnia, ráadásul ötödszörre már a futam utolsó köreiben volt rá szükség. Ez pedig azt jelentette, hogy a csapatok és pilóták gyakorlatilag az utolsó pillanatban tudták meg, hogy pontosan mennyi energiával gazdálkodhatnak.

Forrás: Formula E

A másik csavart az jelentette a történetben, hogy a mezőnyt vezető Antonio Felix da Costa körülbelül 15 másodperccel a 45 perc lejárta előtt gurult át a célvonalon, azaz a pilótáknak nem egy, hanem majdnem két teljes extra kört kellett menniük minimális, 0-4% közötti töltöttséggel.

A futamot végül a Mercedes pilótája, Nyck de Vries nyerte, aki a magasabb töltöttségének köszönhetően könnyedén előzte meg a lassuló élbolyt. A 24 fős mezőnyből mindössze 10 pilóta zárta eredményesen a szombati napot, a többiek vagy a pályán merültek le, vagy utólag diszkvalifikálták őket túlzott energiahasználatért (vagy más okokból). A második helyezett Nico Müller a 22. helyről indult, a harmadik helyezett Stoffel Vandoorne pedig a 24. rajtpozícióból indulva küzdötte fel magát a dobogóra.

Forrás: Formula E

A spanyol nagydíj után durva kritikák érték a FIA energia-gazdálkodási szabályzatát, ám a szervezet Felix da Costa időzítésével magyarázta a furcsa végkifejletet, hozzátéve, hogy a néhány csapat tisztában volt vele, hogy ilyen megtörténhet, és felkészültek rá, míg mások nem. Da Costa erre úgy reagált, hogy nem tudja elfogadni a FIA álláspontját, hiszen ha még lassabban ment volna a Safety Car mögött, akkor még jobban csökkentették volna a rendelkezésre álló energiát. A DS Techeetah versenyzőjét egyébként utólag szintén kizárták a megengedettnél több energia fogyasztásáért.

Csapattársa, Jean-Eric Vergne a hosszú egyenes szakaszokkal teli valenciai pályát kritizálta, melyen kevés lehetőség adódik az energia megőrzésére, illetve a fékezési energia visszagyűjtésére. „Beraksz egy falat a pálya közepére, egy falat ide, egy falat oda, de a pálya maradék része hatalmas” – folytatta, majd hozzátette, hogy az ilyen mesterkélt versenypályák helyett a Formula E-nek a már megszokott utcai helyszínekhez kellene ragaszkodnia.

A vasárnapi futam már nyugodtabb körülmények között zajlott, de a szombati zűrzavar alaposan átrendezte a tabellát. Jelenleg Nyck de Vries vezet 57 ponttal, őt pedig Stoffel Vandoorne és Sam Bird követi 48 és 43 ponttal. Legközelebb május 8-án csapnak össze a versenyzők a módosított monacói pályán.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.