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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Beindult az új Model S gyártása, rekordokat dönt a Plaid

elektromos autó

Úgy néz ki most már tényleg nagyüzemben folyik az új Model S gyártása, mivel tucatszámra sorakoznak a kész autók a gyár udvarán. Bár a Model X kicsit később jön, az egyik tuningcég telephelyén feltűnt egy szériaérett darab ebből a nagyvadból is. Mindeközben egy piros Model S prototípus döntögeti a körrekordokat Laguna Secában – egyelőre mindenki a Plaid+ változatra tippel.

Kis Tesla körkép a nagy autókról.

Most már tényleg

Bár már többször, több céldátum szivárgott ki az új Model S gyártásának kezdete kapcsán, az eredetileg februárra ígért autó most már tényleg elindult a vásárlók felé.

A napokban különböző Tesla fórumokon arról számoltak be egyes vásárlók, hogy profiljuk frissült a kiszállítás június-augusztus közötti dátumaival. A különbség a korábbi hírekhez képest, hogy most már okunk is van elhinni a dátumokat. San-Franciscoba szakadt magyar barátunk, Gabe, ismét felküldte drónját a fremonti gyár fölé és a videó tanúsága szerint, most már szépen sorakoznak az Model S-ek az üzem udvarán, sőt, egyiket-másikat tréleren látjuk.

Rekord gyanús itt…

Közben a The Kilowatts lencsevégre kapott egy piros és egy fekete Model S-t, amelyek éppen a Laguna Seca aszfaltját szaggatták széjjel.

A videó alján futó fekete autó 1:32 alatt teljesítette a kört és valószínűleg egy két motoros Long Range, vagy egy 3 motoros Plaid lehet. A felül látható piros kocsi pedig a Plaid vagy Plaid+, és 1:29 alatt ért körbe, ami, ha hivatalos adat lenne, a Top 5-re lenne elég a pályán. Az a kis plusz sokat jelent, hiszen a várakozások szerint a csúcsmodell akár új cellákat, nagyobb akkupakkot is kaphat.

A piros autó hátsó szárnya egyébként úgy néz ki, hogy nem egy ideiglenes tákolmány, hanem a csomagtér fedelébe elektromosan visszasüllyedő kialakítású, és valószínűleg a széria autó része lesz – ezért is tippelnek a videó készítői a Plaid+ változatra.

…rekord gyanús ott

Közben egy héttel ezelőtt a Drive Tesla Canada nevű oldal jelentette, hogy állítólag egy Model S Plaid felállította a leggyorsabb szériaautó gyorsulási rekordját a bakersfieldi Autoclub Famoso Raceway pályáján. Az amerikai szabályok szerint mért számok szerint, a negyed mérföldet 9,23 másodperc alatt tette meg az autó, és a célon áthaladva 245 km/h sebességet mértek a berendezések. (Ez egyébként már egy hajszállal a 150 mérföldes határ fölött van, ahol elvileg lassító-ernyőt kellene használni a megálláskor). Az előző rekordot, a 3,2 millió dolláros Bugatti Chiron Sport tartotta.

Persze ismét hozzá kell, tenni, hogy amíg nem az autó egy szériában gyártott darabja teszi ezt egy mezei vásárló kezei között, addig ezek csak városi legendák, nem hivatalos eredmények. Ezzel együtt, lehet, hogy a rekord kísérletről videofelvétel is lesz majd, ugyanis állítólag az amerikai humorista, talk show házigazda és autógyűjtő műsorvezető Jay Leno is ott volt és futott a kocsival egy 9:50-es időt.

A lap a forrásai védelme érdekében nem közöl fotót az eseményről – korábban egy rövid időre még le is vették a cikket, hogy kigyomláljanak belőle minden a forrás kilétére utaló jelet.

X-akta

Végül akad egy felettébb gyanús eset is, ugyanis jó minőségű videót kaptunk egy új, frissített Model X-ről. Az eset azért fura, mert ez a típus majd csak pár héttel, hónappal az amúgy is csúszó Model S után érkezik majd, és eddig se drónvideókon, se az országot átszelő tesztutakon, Superchargerek mellett álldogálva nem találkozott a nagyközönség a kocsival –  csak a hivatalos weboldal számítógéppel generált képei vannak.

Ugyanakkor a Tsportline videóján kétség kívül egy Yoke kormánykerekes, új Model X látható, tehát valószínűleg ismernek valakit a gyárban, aki megmutatta nekik az egyik prototípust.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.