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
auto
2024. 04. 23. kedd

Elindítottuk az első magyar használt villanyautós oldalt: ez a VAP!

elektromos autó

Huhh! Na végre nem kell tovább titkolózni, elindult a VillanyautóPiac, azaz a VAP! Útjára bocsátottuk az első magyar használt villanyautós oldalt! Hónapok óta folyik a munka a háttérben, de most már elkészült az első publikus változat.

Higgyétek el, abszolút hiánypótló.

Na, ilyen még nem volt!

A villanyautós közösség tagjaiként és a Villanyautosok.hu stábjaként hivatalból követjük nem csak az új, de a használt elektromos autók piacát is. Az ismert használt autós oldalak többségén villanyautót keresni azonban olyan, mintha 100 évvel ezelőtt lókupecnél próbáltunk volna autót vásárolni. Sajnos általános tapasztalat, hogy a legalapvetőbb elektromos autós paraméterekre sem tudunk keresni.

Mekkora az autó aksija? Vagy beírja a hirdető, vagy nem, de keresni tuti nem tudsz rá. Van-e benne DC töltés és milyen az AC aljzat csatlakozója? Milyen az aksi állapota? Ezekre persze még csak megfelelő mező sincs. Na és a valós hatótáv? Fene tudja, nézz utána! Ellenben van 172 rubrika a hengerek számának, meg a váltó típusának. Egy szónak is száz a vége, ezeket az oldalakat nem nekünk készítették.

És itt lép be a VAP, a VillanyautóPiac, a Villanyautósok testvéroldala, az első olyan használt autó kereső, amely kifejezetten és kizárólag tisztán elektromos és konnektorról tölthető (plug-in) hibridekhez készült.

Mit tud a VAP amit más nem?

Persze kirakni pár új mezőt egy oldalra nem nagy kunszt, de mi ennél tovább akartunk menni.

Az elmúlt hónapokban az oldal technikai, szerkezeti építgetésén és csinosítgatásán kívül készítettünk egy adatbázist is, amely tartalmazza az itthon forgalomban lévő, illetve hamarosan érkező elektromos és plug-in hibrid modellek főbb műszaki paramétereit. Ez mindenképpen a rögösebb út volt, de szavatolja az adatok megbízhatóságát és minőségét. (Amennyiben az általad felötleni kívánt típus mégis hiányzik, vagy hibásak az adatok, jelezd a Kapcsolat oldal segítségével és igyekszünk villámgyorsan segíteni!)

Így nálunk minden típusnak szerepelnek a hivatalos akkuméretei, töltési paraméterei, de még az is, milyen csatlakozóval látták el a kocsit. Sőt.

Egy másik neuralgikus pont az autók hatótávjának kérdése. Van olyan régebbi modell, aminél a gyártó még a korábbi NEDC adatot szerepelteti, az új kocsiknál WLTP-t adnak meg, ha pedig egy amerikai importot akarsz eladni, lehet csak EPA hatótávja lesz a papírokon.

Ezért mi mindent közös nevezőre hoztunk, és minden autónak kerestünk, vagy számítottunk WLTP hatótávot! Sőt.

A gyári hatótáv érték egy dolog, de mit tud az autó a valóságban? Még jó, hogy mi nap mint nap autókat tesztelünk! A valós hatótáv adatok sokaknak segíthetnek a döntésben, az akku állapotánál szereplő százalék figyelembevételével pedig reális képet kaphatunk megfelel-e nekünk a kocsi.

Ezért számtalan típusnak feltöltöttünk valós, 130-as autópályás hatótáv értéket is! Ha nem volt saját tesztünk, kerestünk megbízható nemzetközi forrást.

Itt mindenki villanyautót akar!

Van persze itt még valami, amit csak a VAP tud. Havi több százezer egyedi olvasónk van, akik kifejezetten az elektromos autók iránt érdeklődnek. Idén januári, 1500 fős mintán készült kérdőívünk pedig azt is megmutatta, hogy bár olvasóink közel 2/3-a még nem rendelkezik ilyen járművel, de 3/4-ük a következő 3 évben venni akar egyet. Ráadásul a válaszadók egyenlő arányban gondolkodnak új, illetve használt autóban.

This slideshow requires JavaScript.

Így a VAP nem csak a használt autó kereskedések kedvelt felülete lehet, de az új, illetve szalonautó, tesztautó kínálatra is akadnak majd itt vevők. Merthogy

a VAP-on szereplő hirdetések, hamarosan megjelennek az évi több milliós látogatottságú főoldal, a Villanyautosok.hu felületén is!

Ezért pénzt kértek, ugye?

Az oldal, a mostani tesztidőszak alatt mindenkinek ingyen használható, és ez a magánszemélyeknek a jövőben is így fog maradni! Természetesen hamarosan elindul a fizetős hirdetéskiemelés szolgáltatása is, amit bárki igénybe vehet, de most még mi rakjuk ki a címlapra a legjobb ajánlatokat. Ingyen.

A tesztidőszak alatt a céges partnereink is ingyen hirdethetnek, később pedig kedvező havi, illetve éves előfizetési csomagokat fogunk kínálni nekik. Ennek fejében szerepelni fognak a külön a kereskedések számára kialakított aloldalon is.

Továbbá saját kereskedői profilt kapnak ahol az érdeklődők a teljes kínálatukat egy helyen megtalálják, illetve megoszthatják tapasztalataikat, ezzel ajánlva másoknak a vállalkozást – gyakorlatilag kapnak egy saját weboldalt, közösségi média (Instagram, Facebook, Youtube, Linked In) integrációval.

Megnéztem, korrekt, de lesz itt még más is?

Természetesen dolgozunk újabb szolgáltatásokon, a Villanyautosok.hu tesztjei és a VAP kínálata közötti szorosabb integráción, bővíteni fogjuk az autókról tárolt és mutatott adatok mennyiségét, és tervezünk hirdetésfigyelőt is, amely helyetted nézi, van-e kedvező ajánlat a kiszemelt típusra.

Most induláskor, ennyit tud az oldal, de bízunk benne, hogy már ez is sokaknak segít majd a következő autójuk megtalálásában! Ha tetszik a felület, akkor oszd meg a piac.villanyautosok.hu linket, hogy minél több emberhez eljusson az oldal híre!

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.