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
auto
2024. 04. 16. kedd

Európába érkezhet a kínai Model Y, októberben jön a Model S Plaid

elektromos autó

A Tesla eredeti tervei szerint az európai vevők berlini gyártású Model Y-t kaptak volna, de egyre hangosabbak azok az értesülések, hogy nem váratják tovább a vásárlókat.

Tesla Model Y átadó Kínában. Forrás: Tesla_Mania / Twitter

Kínai Model Y-t kapunk

A vállalat eredetileg nagyjából most, év közepén akarta megkezdeni a termelést a berlini gyárban, de, mint arról mi is többször beszámoltunk, pár hónapos csúszásban van a projekt. A német építési szabályozás minden jelentősebb változásnál újraindítja az órát, és egy 2 hónapos lakossági meghallgatást ír elő – a legújabb ilyen kör pénteken kezdődhet.

Az első hónap célja, hogy az érintetteknek legyen elég ideje a részletek megismerésére, majd ezt követi a következő 30 napos periódus, amikor benyújthatják kifogásaikat. Az érintettek köre egyébként nincs igazán definiálva, ezért fordulhatott az elő, hogy bajor környezetvédők tiltakoztak a brandenburgi projekt miatt. Ez olyan, mintha egy nyíregyházi gyárépítés okán a győri környezetvédők emelnének kifogást – de ez a német rendszer. Ettől még persze az üzemben folynak a munkálatok, hiszen 15 darab előzetes részengedélyt kaptak eddig, de a gyártás megkezdése inkább a harmadik negyedév végén, a negyedik negyedév elején valószínű, és mint mindig, eleinte csak alacsony darabszám várható. FRISSÍTÉS: a legfrissebb kiszivárgott információk szerint házon belül novemberre tervezik a berlini gyártás megkezdését.

Pár napja kering a hír, több helyen olvastuk, de mostanra már tényleg több forrásból megerősített pletykák szerint azonban a Teslának rengeteg európai előrendelése van a Model Y-ra és nem akarják tovább váratni a vásárlókat. A kínai termelés remekül halad, és a jelenlegi információink szerint a sanghaji gyártású Teslák kifogástalan összeszerelési minőséggel büszkélkedhetnek. Így úgy döntött a cég, hogy megemeli a kínai termelési rátát a következő negyedévben és elkezdi az európai előrendelések kielégítését is.

Csodálkoznánk, ha már most, júniusban megnyitná a konfigurátort a cég, hiszen nem nagyon szeretnének Model 3 visszamondásokat egy olyan termékért, amit még csak alacsony darabszámban tudnak importálni, viszont nem lepődnénk meg a július eleji indulás esetén.

A hírek szerint egyébként a texasi gyár indulása (és felpörgetése) utána Tesla felhagyhat a Model Y fremonti készítésével, hogy helyet szabadítson fel a kaliforniai üzemben. Én személy szerint egy ideje már arra tippelek, hogy ennek helyén kezdődhet majd meg az új Roadster gyártása. Érdekes részlet, hogy állítólag a texasi Y picit el fog térni a berlinitől. Lehet az európai modell kicsit a helyi piachoz lesz igazítva?

A megbízhatónak számító források egyike egyébként arról is beszél, hogy októberben megkezdődhet a Model S Plaid európai megrendeléseinek kiszállítása is. A Tesla eredetileg szeptemberre ígérte a szállítások megkezdését, de úgy néz ki egy hónapot ez is csúszik. Aki most rendelné csak meg a 49 millió forintos autót, az 2022 elejénél korábbi átadásra ne számítson.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.