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
auto
2024. 04. 16. kedd

Újabb fordulat történt a tűzveszélyes LG-akkucellák miatt visszahívásra és akkumodulcserére ítélt Chevrolet Bolt EV és EUV ügyében, ám ezúttal végre valami pozitív hírrel tudott szolgálni a General Motors: bejelentette, hogy sikerült kijavítani az akkumulátorok kigyulladásához vezető gyári hibákat, s az LG Energy Solutions ezennel megkezdte a termelés folytatását az érintett villanyautók számára.

Ne parkoljanak mások közelébe, kéri a villanyautósokat a GM

A GM éppen néhány nappal ezelőtt döntött arról, hogy október közepéig meghosszabbítja a Bolt EV és EUV gyártásának szüneteltetését, miután az LG nem tudott hibátlan cellákat szállítani. Az autógyártó vizsgálatai szerint a dél-koreai partner termékeiben ez idáig két hiba is jelen volt, az egyik az anódot érintette, a másik a szeparátort, ezek egy cellán belüli együttes megléte kellett ahhoz, hogy az elektromos autók bizonyos esetekben töltés közben vagy töltés után lángra kapjanak. Hogy ezeket pontosan mi okozhatta, arról nincs információ.

A GM is akkut cserél a tűzveszélyes autókban

A General Motors arról nem tett említést, hogy az LG Holland, és Hazel Park létesítményeiben történő akkugyártás folytatása mellett is fenntartja-e az autógyártás szüneteltetését, de azt kihangsúlyozta, hogy az akkucserére váró ügyfeleket fogja előnyben részesíteni. Az új cellák október közepén érkeznek a kereskedésekbe, így várhatóan ekkor fog elindulni a hibás aksik cseréje. Az LG azt ígéri, hogy növeli a gyártás kapacitását a GM számára. A vállalat jelenleg azon is dolgozik, hogy a két michigani gyárában bevezetett vadonatúj gyártási eljárást más olyan létesítményeibe is átültesse, amely a jövőben a GM villanyautóiba fog akkumulátort termelni.

Kitiltották a Chevrolet autóját egy parkolóból, mert kigyulladhat

Az amerikai autóóriás emellett egy 60 napon belül érkező új diagnosztikai szoftvert is bejelentett, amely monitorozza az akku teljesítményét, és észleli az akkumulátoron belüli anomáliákat, a GM pedig ez alapján tudja rangsorolni az akkucsere sürgősségét. Hibátlan eredmények esetén a tulajdonosok az akkumulátor teljes kapacitását visszakaphatják. Ezen szoftver telepítéséhez az autósoknak el kell majd látogatniuk egy Chevrolet kereskedésbe.

Addig is, az akkumulátorok kigyulladását megelőző óvintézkedéseket – miszerint ne töltsék 90% fölé az akkumulátort, ne hagyják körülbelül 113 kilométer megmaradt hatótáv alá merülni, valamint közvetlenül töltés után kültéren parkoljanak, illetve ne hagyják a töltőn éjszakára a garázsban – minden tulajdonosnak javasolt betartani. A legutóbbi útmutatást azonban, miszerint lehetőleg ne parkoljanak 15 méternél közelebb más autókhoz, frissítette a vállalat, azt állítva, hogy amennyiben a fenti intézkedésekre odafigyelnek, erre nincs szükség. A GM-nek nincs tudomása olyan tűzesetről, amely annak ellenére történt, hogy megfelelően követték a leírt utasításokat.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.