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
auto
2024. 03. 29. péntek

137 milliós bírságot kapott a Tesla

egyéb

Amerikában nagyon komolyan veszik a bíróságok a rasszizmus vádját, de valószínűtlen, hogy a büntetés összege változatlan maradna a fellebbezés után.

Érzelmi terror

A minap egy kaliforniai bíróság 137 milliós büntetést szabott ki a Teslára, mert az nem tett meg mindent, amikor rasszista megjegyzések hangzottak el a cégnél dolgozó kollégák között.

Owen Diaz 2015 és 2016 között 9 hónapig dolgozott a vállalat fremonti gyárában, mint kölcsönzött munkaerő. Állítása szerint ezalatt kollégái folyamatosan beszólogattak az afroamerikai férfinak, sértő, rasszista megjegyzéseket tettek rá, valamint a mellékhelyiségben rasszista graffitikkel kellett szembesülnie. A férfi azt mondja a Tesla nem tett meg mindent, hogy rendre utasítsa a renitens kollégákat.

A vállalat azzal próbált védekezni, hogy Diaz nem az ő alkalmazottjuk volt, és a sértegető kollégák egy része is kölcsönzött munkaerő, ezért a felelősség is a munkaerő-kölcsönző partnert terheli. Az esküdtszéket ez nem hatotta meg, és Diaznak adott igazat, a bíróság pedig közel 7 + 130 millió dolláros kártérítést ítélt meg az érzelmi és egyéb károk kompenzálására.

Tesla Fremont

A hatalmas fremonti Tesla gyár. Forrás: Tesla

A Tesla az ítéletre válaszul egy blog bejegyzésben foglalta össze álláspontját. Mint a cég illetékes vezetője elmondta, amikor Diaz jelentette az eseteket, akkor intézkedtek, a mosdókból is eltávolították a falfirkákat. Diaz írásos panaszaiban azonban nem említette egyszer sem a kifogásolt rasszista kifejezést, és arra sem volt tanú, hogy bárki ezt használta volna vele szemben – ez a perben megfogalmazott új vád volt. A Diaz oldalán megszólaló 3 tanú azonban azt is megerősítette, hogy ezt a kifejezést elsősorban más afroamerikai munkatársak használták egymásra, viccből, barátságból.

Az amerikai sajtóban rasszista mivolta miatt csak „n betűs szóként” emlegetett kifejezés az egyik legnagyobb sértés, amit feketékre használni lehet, mivel a rabszolgaságból ered, akkoriban ezzel a szlenggel illették őket a fehérek. A kifejezés emiatt annak a szinonimája, hogy a másiknak nincsenek jogai, nem ember, csak egy tulajdon. Ugyanakkor az amerikai rap kultúrában a mai napig nagyon gyakran használt ez a szó, abban a szövegkörnyezetben inkább a testvér, haver megfelelője lett. Ezzel együtt, még a fekete közöség is megosztott abban, hogy van-e egyáltalán elfogadható szituáció amikor a szó használata megengedett.

A Tesla hozzáteszi továbbá, hogy anno amikor az eseteket Diaz jelentette nekik, két munkatársat elbocsátottak és egy harmadikat felfüggesztettek. Állításuk szerint a per során még a sértett is azt vallotta, hogy nagyon elégedett volt ezekkel a következményekkel. A cég azt is megjegyzi, hogy azzal együtt, hogy Diaz rasszista zaklatással vádolja a céget, az ott eltöltött 9 hónap alatt beajánlotta a fiát és a lányát is a Teslához, és mindkettőjüket felvették a vállalathoz.

A cég azzal zárja sorait, hogy 2016 óta sok minden változott náluk, és ma már jobb folyamatiak vannak az ilyen eseteke kezelésre.

Nem biztos, hogy marad az összeg

A Tesla még nem nyilatkozott arról, hogy fellebbez-e az ítélet ellen. Egyes vélemények valószínűsítik, hogy ha így tesznek, akkor a büntetés összege mindenképpen csökkenni fog. Az amerikai joggyakorlatban állítólag a különböző államok legfelsőbb bíróságai egy számjegyű szorzóban szokták maximalizálni az elrettentő büntetés összegét az érzelmi károkra megítélt pénzhez képest. A szövetségi legfelsőbb bíróság pedig korábbi ítéleteiben szintén hasonló nagyságrendben tett iránymutatást. Bár az általunk fellelt extrém esetekben akár 384-szeres szorzóra is találtunk példát, másodfokon ezeket mindig jelentősen csökkentették, általában 4-5-szörösre.

Itt most az elsőfokú ítélet 18-szoros szorzót alkalmazott.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.