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
auto
2024. 03. 29. péntek

Amikor eldöntöttük, hogy három modern autóval és a ma már remek töltőhálózat mellett megismételjük a 2020 januárjában kitalált villanyautós ágyúgolyó futamot, nem gondoltuk volna, hogy most is a töltőhálózat korlátai határozzák majd meg a célba érkezés sorrendjét. A helyzet persze sokkal jobb, mint 1,5 éve. Ezúttal nem azért vártunk többször egymásra, mert nem mehettünk volna másik töltőhöz, hanem azért, mert úgy ítéltük meg, érdemesebb várni a villámgyors Ionity töltőre, mint egy közeli, útba eső 50 kW-os töltőt választani.

Akik követték élő közvetítésünket, már tudják az eredményt, aki kihagyta, annak röviden összefoglalom: ezúttal három autóval, egy Hyundai Ioniq 5-tel, egy a 101 EV Parktól kapott Tesla Model Y-nal és egy szintén tőlük származó Volkswagen ID.4-gyel vágtunk neki a kb. 500 km hosszú Dunántúli karikának, mely során érinteni kell néhány ellenőrzőpontot (Keszthely, Szombathely, Győr, Tatabánya Turul). Az ellenőrző pontokon kötelező volt 5 percet állni, a pontok között tetszőleges útvonalon lehet haladni. Referenciaként csatlakozott hozzánk egy idei gyártású Tesla Model 3 SR+ is.

Ahogy arra számítottunk, a Balatonkeresztúr közelében lévő Ionity töltőig szorosan egymást követve haladtak az autók. Elsőként a VW és a MY érkezett, így nekik jutott töltőoszlop, a M3 úgy döntött, vár a sorára, az Ioniq 5 azonban tovább ment töltés nélkül. A keszthelyi és szombathelyi ellenőrzőpontra kb. 20 perces előnnyel az Ioniq 5 érkezett elsőként, a VW és a MY egymás nyomában, néha eltérő útvonalválasztás miatt helyet cserélve haladt majdnem végig. A M3 első töltésénél nem csak a szabad töltőre várt, de a töltést indító applikációval is meggyűlt a gondja, így egy teljes órát töltött az első töltőpontnál.

Az Ioniq 5 Szombathelyen egy 50 kW-os villámtöltőt választott, ahol összesen 34 percet álltak (ebből 32 percig töltött az autó), így a VW és a MY átvette a vezetést. Győrbe a VW érkezett először, így az 5 perces várakozás után ebben a sorrendben érték el az autópálya felhajtót, azonban hiába igyekezett padlógázzal a VW besorolni, a Tesla lazán és a szabályokat betartva körbeautózta. Ennek az előzésnek köszönhette végül első helyét a MY, ugyanis a következő töltési helyszínen, az ácsi Ionity állomáson csak egy működő és szabad oszlop várt ránk. Ha nincs a Tesla brutális ereje, akkor az ID.4 kezdheti meg elsőként a töltést, így viszont a Tesla töltött először, a VW csak utána. Az itt szerzett 15 perces előnyt pedig végig meg tudta tartani a Tesla.

Az Ioniq 5 kb. 20 perces előnyéből 15 perces hátrány lett az 50 kW-os töltő miatt. A Volkswagenhez képest ezt majdnem teljesen behozta azon a negyed órán, amennyit az ID.4 várt a töltőre (mire az Ioniq 5 megérkezett Bábolnára már jutott neki szabad töltőoszlop). A Model 3 SR+ természetesen nem tudta ledolgozni az első töltőnél összeszedett hátrányát, így egy órával lemaradva ért célba.

A vasárnapi élő közvetítésből sajnos az erőforrás hiánya miatt kimaradt, de az összefoglalóban mindenképp érdemes megemlíteni, hogy egy ötödik autó is teljesítette a futamot, mégpedig egy Kia Soul EV, Nagy László villanyautós társunk vezetésével. Laci 40 perccel előttünk indult, majd a M3 után 15 perccel célba is ért, bizonyítva, hogy egy jóval kisebb akkuval felszerelt, idősebb, nem száguldozásra optimalizált villanyautóval sem lehetetlen a kör teljesítése.

 

A statisztikai adatok kedvelői böngésszék át az alábbi táblázatot, amelyből szinte bármi kideríthető. Kiszámolható például, hogy ki nyert volna egy ideális világban, ahol nem kell várnunk a töltőkre. Megcsinálhattuk volna az ágyúgolyó kört éjjel, kihalt utakon, egyesével indulva is, de véleményünk szerint az túlságosan steril lett volna, ez így sokkal életszerűbb. Egy valódi utazásnál is megeshet, hogy épp foglalt az általunk kiszemelt töltő, sőt az is egyre gyakoribb, hogy több villanyautós együtt indul hosszabb útra. Amire kíváncsiak voltunk így is bebizonyosodott, a mai autók között elenyésző a különbség. Az autók tudásánál sokkal többet számít egy elnézett autópálya lehajtó, egy sorompó, baleset miatti terelés, vagy az emberi szükségletek. Én például már Szombathelytől WC-re szerettem volna menni. Egy valódi utazáson meg is álltam volna, és ha már megállok miért ne töltsek? Mivel verseny volt, úgy gondoltam kibírom Bábolnáig, arra persze nem számítottam, hogy az OMV kúton épp fél órás takarítás folyik, a McDonalds pedig teljesen be van zárva.

A táblázathoz némi magyarázat: a megtett táv azért eltérő, mert volt aki eltévedt, volt aki másik utat választott egy-egy rövidebb szakaszon. A felhasznált áram oszlopban a töltőoszlopok által kijelzett energiát tüntettük fel. Az autók tele akkuval indultak, de közel üressel érkeztek, a kettő különbségét otthoni töltésként számoltuk, 37 Ft/kWh árral és 10% töltési veszteséggel. Ebből fakad, hogy a táblázatban két fogyasztási adatot is feltüntettünk. Az egyik az autó kijelzőjén megjelenő adat, a másik az oszlopok kijelzése alapján (illetve az otthoni 10% veszteséggel) számított érték. Azért tartjuk fontosnak ezt az adatot is megadni, mert ezt kell kifizetnünk, bármit is ír az autó.

A nyilvános töltőoszlopoknál Ionity esetében a lehető legrosszabb, 280 Ft/kWh árral számoltunk, a való életben aki gyakran tölt ott, ennek feléből is megúszhatja, ha köt valamelyik roaming szolgáltatónál egy előfizetést. A Mobiliti töltésnél a jelenleg mindenkinek elérhető 80 Ft/perc árazást vettük figyelembe.

Végül nézzük meg, hogyan befolyásolta volna az eredményt, ha pl. Norvégiában ejtjük meg ezt a tesztet, ahol lényegesen sűrűbben találhatók ultragyors töltők.

Mi lett volna ha, avagy alternatív valóságok…

Ha Tibor másképp dönt

Ha az Ioniq 5 inkább kivárja a sorát Balatonkeresztúron ahelyett, hogy Szombathelyen egy lassú töltőt használ, akkor a 34 perces megálló helyett 11 perc várakozással és 9 perc töltéssel talán épp megnyerhette volna a versenyt. A bábolnai töltőhöz így sem érkezett volna elsőként, de ha ott épp nem kényszerül várakozásra, akkor a villámgyors töltési képességének köszönhetően szoros versenyben lehetett volna a két másik SUV modellel.

Ha nem egyszerre (vagy éjjel) indulunk ugyanerre az útra

Éjjel kevesebben vannak úton, így nagyobb esélyünk lett volna arra, hogy senkinek ne kelljen várakozni a töltésre. Ebben az esetben valószínűleg az Ioniq 5 nyerte volna a versenyt 6 óra körüli idővel, majd 10 percen belül befutott volna a MY és az ID.4 is. Ugyanakkor, ha Balázs jobban ismeri az autót, a három autó közül legkevesebbet fogyasztó Teslával megkockáztathatta volna hogy kihagyja a balatonkeresztúri töltést és teljesen üres akkuval lendületből begurul a bábolnai töltőre. A többieknek ehhez már nagyon vissza kellett volna fogni a sebességet.

Ha bárhol van töltő

A balatonkeresztúri Ionity töltő ezen a körön ezekkel az autókkal nem volt ideális helyen. 40-50% közötti akku töltöttséggel érkeztünk ide, márpedig a 4 autó közül legalább 3 lényegesen gyorsabban töltött volna, ha 10%-ról indítjuk a töltést, de az Ioniq-nak sem mindegy, hogy üresről vagy félről kezd tölteni. A Volkswagen ID.4 Balatonkeresztúron 65 kW körüli teljesítménnyel töltött 45-70% között, Bábolnán 10%-ról indítva viszont már 127 kW volt a legnagyobb leolvasott érték. A Tesla Balatonkeresztúron 90 kW körül kezdett tölteni, Bábolnán pedig 186 kW-tal. Tehát az ideális tartományban töltve felezhető a töltési idő.

Kénytelenek voltunk persze a félig tele akkura rátölteni Balatonkeresztúron, különben nem értük volna el a bábolnai Ionity állomást. Ha ugyanezt a kört fordított irányba kell megtennünk, akkor egy töltés is elegendő lett volna, mert éppen eljutottunk volna közbenső töltés nélkül Balatonkeresztúrig, ahol az üres akkut 50-60%-ra töltve már roboghattunk volna tovább Budapestre, sőt, azt is választhattuk volna, hogy csak 35-45%-ig töltünk, majd egy másik megállással Kajászónál rátöltünk még 15%-ot.

Ha már ideális világot feltételezünk, akkor nem csak fordított irányba haladhattunk volna, miért ne lehetne 10 kilométerenként egy 800 voltos 350 kW-os töltő, valamint egy V3-as Supercharger? Ez esetben minden autót a számára legideálisabb tartományban töltve 10 perc töltéssel bármelyik autó célba ért volna az 500 kilométeres körön.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.