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
auto
2024. 03. 29. péntek

A szombati miskolci villanyautós találkozón néhányan hiányolták az előző két évben megszokott esőt, de a többség inkább örült neki, hogy ezúttal verőfényes októberi napsütésben tölthettünk együtt egy remek napot Miskolctapolcán az Ellipsum élményfürdő parkolójában az idei év utolsó vidéki villanyautós találkozóján. Péntek délig 89 autót regisztráltak a találkozóra, de még szombat reggel is érkezett e-mail újabb résztvevőktől.

Sokan már péntekre szállást foglaltak a környéken, néhányan péntek este összefutottunk az Avasi Kilátónál, és megbeszéltük, hogy ideje kétnapos találkozókat szervezni. Ezek után nem lepett meg, hogy már a 10 órára meghirdetett gyülekező előtt megjelentek a zöld rendszámos autók az élményfürdő parkolójában, ahol a TEA. töltősora ingyenes töltéssel várta a résztvevőket. A töltők kemény terheléses teszten estek át, ugyanis az öt töltőoszlop 10 db Type2 aljzatán reggeltől estig folyamatosan töltöttek a résztvevők. A nap folyamán összesen 670 kWh energiát vételeztek a villanyautósok, amelyből több mint 60 autóba jutott. A töltést gyorsította, hogy az AGT egy 22 kW-os mobile DC töltőt is hozott.

A kiállítóknak köszönhetően már délelőtt megkezdődtek a tesztvezetések. A 101 EV PARK standján a Tesla Model Y és a Škoda ENYAQ volt megtekinthető, az Ioniq 5 pedig tesztvezethető. A Borsod-Autó Kft. az Ioniq 5 modellt állította ki. A Dongfeng két példányt is hozott a Seres 3 elektromos autóból, melynek magyar árairól a múlt héten mi is beszámoltunk. A Mercedes-Benz Miskolc egy hatalmas meglepetéssel kedveskedett a résztvevőknek, ugyanis az előre meghirdetett, tesztvezethető EQC és a kiállított EQV mellett egy EQS modellbe is beülhettek a látogatók. A Pappas Auto standján pedig az előző év bestsellere, a Kia e-Niro mellett a Kia e-Soul is megtekinthető volt. Az elektromosautobiztositas.hu jóvoltából biztosítási tanácsadást is kaphattak a villanyautó vásárlását fontolgatók, akik pedig az érdekességeket kedvelik, egy elektromosra átépített piros Trabantot, valamint egy e-Porsche 924-est is megcsodálhattak, melyek tulajdonosai lelkesen válaszolgattak a – valószínűleg – már ezerszer feltett kérdésekre.

Délben megtartottuk a hagyományos elektromos gokart bajnokságot, ahol győzött a papírforma, Iván Laci villanyautós társunk, amikor épp nem kap defektet az élen haladva, egyszerűen legyőzhetetlen. Jövőre várjuk a rutinos gokartversenyző kihívókat!

Mire a gokart pályáról visszajöttünk, még több elektromos autó érkezett. Néhányan sajnos sokat késtek, mert az egyik elektromobilitás szolgáltató épp a mai napra ütemezte be az M3 autópályán lévő összes töltőoszlop parkolóinak felfestését. Amíg a festék szárad, a töltők nem használhatók, ezt azonban az applikáció nem jelezte, így volt, aki szinte üres akkuval kényszerült újratervezésre.

Délután megkezdődtek az Ellipsum Élményfürdő által szervezett programok, amely további érdeklődőket vonzottak. Ennek azért is örültünk, mert így nem csak egymással tudtunk beszélgetni, hanem olyanokkal is megismertethettük az elektromobilitást, akik a rendezvény nélkül talán még nem is szembesültek volna azzal, mennyire megugrott az utóbbi időben a villanyautók száma hazánk útjain.

A gyermekprogramok, zenei programok és táncbemutatók mellett véradást is szerezett a Vöröskereszt, amelyen a villanyautosok.hu szerkesztőség jelenlévő tagjai is megjelentek. Amikor Tiborral végeztünk nem sokkal 17:00 előtt, még mindig félig volt a parkoló zöld rendszámos autókkal. Sokan maradtak Miskolctapolcán szombat estére is, este 8-tól hajnali 1 óráig ugyanis zenés éjszakai fürdőzés volt az Ellipsumban.

Köszönjük a kiállítóknak a tesztvezetéseket és a bemutatókat, köszönjük az Ellipsum munkatársainak a szórakoztató programokat, és természetesen a részvételt mindenkinek aki eljött. Reméljük jövőre még többen találkozunk.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.