PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Közösen fejleszt szilárdtest akkut a Hyundai és a Factorial Energy

elektromosautó-akkumulátor

A jelenlegi lítium-ion technológiánál 20-50%-kal nagyobb hatótávolságot kínáló, ráadásul annál biztonságosabb szilárdtest technológiás akkumulátoron dolgozik együtt a Hyundai csoport és a Factorial Energy.

Az elektromobilitásban nagyon sokan a szilárdtest akkumulátorok megjelenésétől várják az áttörést, mivel a jelenlegi technológiánál nagyobb biztonságot és energiasűrűséget remélnek az új megoldástól. Egyelőre a gyakorlatban a BlueSolutions által gyártott magas (50-80 °C) hőmérsékleten üzemelő LMP (lítium-fém-polimer) akkumulátorainak alkalmazása ismert széles körben, melyek a párizsi autómegosztó flottában a Bolloré autóiban mutatkoztak be 10 évvel ezelőtt, jelenleg pedig a Mercedes-Benz eCitaro elektromos buszaiban alkalmazzák.

Így működik a BlueSolutions szilárdtest akkuja

A háttérben természetesen számos vállalatnál folynak a kutatások, amelyről leggyakrabban a Toyota ígéreteiben hallunk. Ezúttal egy másik ázsiai gyártó, az elektromobilitásban jelentős sikereket elért Hyundai csoport és a massachusettsi székhelyű Factorial Energy együttműködéséről értesültünk az utóbbi cég sajtóközleményéből. A két vállalat stratégiai beruházást is magában foglaló közös fejlesztési megállapodást kötött, melynek értelmében a Factorial technológiáját cella-, modul- és rendszerszinten integrálják, járműszintű integrációt hajtanak végre, és közösen dolgozzák ki a Factorial akkumulátorainak gyártásához szükséges specifikációkat. A Factorial számára ez az első jelentős stratégiai befektetés egy neves autóipari csoporttól.

A Factorial Energy 40 Ah kapacitású szilárdtest akkumulátora nagyobb hatótávot és fokozott biztonságot ígér a hagyományos lítium-ion akkumulátorokhoz képest (fotó: Factorial Energy)

A közleményből megtudtuk, hogy a Factorial áttörést jelentő szilárdtest technológiát fejlesztett ki, amely olyan kulcsfontosságú problémákat old meg, amelyek jelenleg hátráltatják az elektromos járművek széles körű fogyasztói elterjedését. Az újdonság egyszerre növeli az autók hatótávolságát és biztonságát.

A Factorial fejlesztéseinek alapja a FEST (Factorial Electrolyte System Technology), amelyben szabadalmaztatott szilárd elektrolitanyagot alkalmaznak. A megoldás biztonságos és megbízható cellateljesítményt kínál nagyfeszültségű és nagy kapacitású elektródákkal. A 40 Ah-s cellák szobahőmérsékleten is működőképesek, és nem csak biztonságosabbak a hagyományos lítium-ion technológiánál, de 20-50 százalékkal növelhetik a járművek hatótávolságát, és könnyen integrálhatók a jelenlegi lítium-ion akkumulátorgyártási infrastruktúrába.

A sajtóközleményből nem derül ki, hogy milyen időtávon belül számíthatunk az új technológia piacra kerülésére, azaz mikortól várhatunk akár 50%-kal nagyobb hatótávolsággal rendelkező elektromos autókat.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.