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
auto
2024. 03. 29. péntek

Rétegelt SPAD szenzor segíti majd az önvezetést

egyéb

Ma már nem kérdéses, hogy egy személyautó sok esetben olyan mennyiségű elektronikát tartalmaz, amelyet egy átlag ember el sem tud képzelni. A villanyautók esetében sincs ez másként, ráadásul itt nem csak az akkumulátorok cellamenedzsmentjét, töltés optimalizálását és a gépjármű alap funkcióinak vezérlését végzi elektronika, de a legmodernebb típusoknál a vezetéstámogató rendszerek elképesztő számításigényű, mesterséges intelligenciát is felhasználó szoftvereken alapulnak, amelyek futtatásához komoly célszámítógépekre van szükség.

Akár egyes szintű, akár kettes szintű vezetéstámogató rendszerről beszélünk, a működéshez mindenképpen szükség van forrásadatokra, ezek származhatnak kamera képből, radar távolságmérésből, de akár a komolyabb képességű típusoknál LiDAR szkenner háromdimenziós képéből is.

A Sony már egy ideje dolgozik az egy-foton lavinadiódán alapuló SPAD szenzorain, amelyek sokkal jobban „látnak” sötétben, mint a hagyományos képérzékelők, így éjszaka is lehetőséget kínálnak a tereptárgyak hatékony felismerésére. A gépjárművek esetében azonban kiemelten fontos, hogy a képi adatok lehetőség szerint a legrövidebb késleltetéssel kerüljenek feldolgozásra, ezért a japán gyártó most olyan rétegelt SPAD chipet fejleszt, amely egyrészt tartalmazza a képalkotáshoz szükséges lavinadiódás szenzort, másrészt – ez alatt – tartalmazza az adatok kiértékeléséhez szükséges, távolságmérést végrehajtó elektronikát is. A teljes folyamat válaszideje 6 ns (nanoszekundum) lesz. Mindezt tehát egyetlen chipbe helyezi, amelyet szabványos tokozással lát el, így az autógyártók könnyen cserélhetik a korábbi modellekben használt képérzékelőket a modernebb rétegelt SPAD szenzorral, amely kisebb késleltetésű feldolgozást kínál – állítja a Sony.

A LiDAR háromdimenziós feltérképezésnél használható, 100 kilopixel felbontású, 15 cm pontosságú távolságmérést lehetővé tevő rétegelt SPAD szenzor működéséről és előnyeiről a gyártó egy YouTube videóban számolt be:

Egy másik gyártó, a Canon szintén egy-foton lavina diódás SPAD szenzort fejleszt, ők elsősorban a nagy felbontást tűzték ki célul. Erről a szenzorról, illetve magáról a SPAD működéséről testvérlapunkon, a Pixinfo hasábjain írtunk.

Ultraérzékeny SPAD szenzort fejleszt a Canon

Irházy Róbert