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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

Ismét cáfol a Hyundai – mégis marad a benzinmotor fejlesztés?

elektromos autó

Két héten belül másodszor cáfol média értesüléseket a Hyundai. A mostani egy fokkal érdekesebb, mint a múltkori, mivel a Korea Economic Daily egy belső levélre alapozta állítását, amelyből idéztek is december 23-i írásukban.

Nem zörög a haraszt?

Eldőlt a következő dominó: bezárt a Hyundai fejlesztőközpontja

Mégis marad a fejlesztés

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a koreai gazdasági napilap megszerzett egy belsős levelezést, amiben a Hyundai csoport frissen kinevezett K+F igazgatója arról tájékoztatta a kollégákat, hogy megszüntetik a benzin és dízel motorok fejlesztését. A lap úgy értesült, a területen dolgozó 12 ezer kolléga munkáját átszervezik, és csak egy kis csapat marad a meglévő hajtóművek reszelgetésére, de új belsőégésű motort már nem fejleszt a cég.

A Motor1.com-nak azonban a héten azt nyilatkozta a vállalat, hogy a találgatásokkal ellentétben nem állították meg a belsőégésű motorok fejlesztését, és továbbra is elkötelezettek amellett, hogy a világon mindenütt versenyképes zéró emissziós és belsőégésű kínálattal rendelkezzenek.

A cég nemrég hasonló nyilatkozatot adott ki a hidrogénes autóinak fejlesztése kapcsán is. Akkor egy másik koreai lap jelentette azt, hogy egyelőre megállították a 3. generációs hidrogénes hajtáslánc fejlesztését, mert műszaki problémák és az anyagi erőforrások észszerűbb összpontosítása miatt, inkább az akkumulátoros autókra koncentrálnak. A vállalat pár napon belül ezt is cáfolta.

Kármentés?

Nehéz eldönteni, hogy a koreai lapoknak, vagy a vállalat hivatalos álláspontjának higgyünk. A helyi sajtó az ország nagy cégei kapcsán általában nagyon jó forrásokkal szokott rendelkezni, és egy 12 ezer főt érintő átalakításnál törvényszerű, hogy szivárogni fognak információk. A sajtóértesülések és a vállalat közleménye azonban nem szükségszerűen zárják ki egymást teljes mértékben. Akár mind a kettő igaz lehet.

Korábban már az Audi is bejelentette, hogy 2025-ben mutatják be utolsó új generációs belsőégésű motorjaikat, de a Ford is azt tervezi, hogy 2030 után már csak elektromos kínálattal rendelkezik majd kontinensünkön. Egy  teljesen új generációs motort viszont akár egy évtizedig is használhat egy autógyártó. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy 10 évig változatlan formában gyártják azt. Az apró fejlesztések, a fogyasztás csökkentése, a teljesítmény növelése, az új károsanyag kibocsátási előírásokhoz történő igazítás folyamatos. De mást jelent egy teljesen új, következő generációs motor kifejlesztése, mint egy meglévő dizájn reszelgetése, finomhangolása. Mivel 2030., de legkésőbb 2035. után már nem nagyon fognak belsőégésű motoros személyautókat eladni Európában, 2040-től pedig az USA-ban sem, így előbb utóbb időszerű kitűzni a nagyszabású fejlesztések végdátumait.

A Hyundainál is valami hasonlóról lehet szó. A sajtóhírek nem arról szóltak, hogy december 23-án az utolsó mérnök is elhagyta az épületet. Arról írtak, és így mi is megírtuk, hogy egy kisebb csapat marad a meglévő technika további fejlesztésre. Elképzelhető, hogy a vállalatnál nem szeretnék, hogy a vásárlók azt gondolják, a következő 8-10 évben elavult motorokkal készülnek a benzines és dízel autóik, ezért nem örültek a szivárgó híreknek és azok kontextusból kiragadott értelmezésének.

Mégis folytatódik a hidrogénes Hyundaiok fejlesztése?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.