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
auto
2024. 04. 20. szombat

Videó: így húzott be újabb világrekordot a Porsche villanyautója

elektromos autó

A Taycan elsöprő népszerűségéhez valószínűleg nagyban hozzájárul, hogy sikerült elhitetnie a vásárlókkal, hogy nem egy unalmas idegen a Porsche palettáján, hanem igazi méltó tagja a sportos prémium családnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a márka legelső elektromos modelljeként piacra dobott sportkocsi már bedriftelte, és be is gyorsulta magát a Guinness Rekordok Könyvébe, ami egyben kiváló reklám is a Taycannak és összességében az elektromos hajtásnak egyaránt.

Hajmeresztő látvány, ahogy 165-tel száguldoznak egy épületben

A legújabb rekordért azonban nem a Taycan sportszedánt, hanem a crossoveres kombi változatát, a Cross Turismót indította útra a Porsche, merthogy ez a küldetés magasabb szintű off-road képességeket kíván meg. A feladat az volt, hogy az autó a lehető legmélyebben fekvő helyről indulva a legmagasabbra jusson, és ezzel megszerezze „a világ legnagyobb szintkülönbséget leküzdő elektromos autója” címet.

A Guinness-rekordra az Egyesült Államokban került sor, ahol a legalacsonyabban fekvő pont a Halál Völgyében található 86 méteres tengerszint alatti magasságon. Ennél azonban nagyobb kihívást kerestek a németek, ami azt jelentette, hogy a föld alá kell menni. A túra kiindulópontjához végül a Michigan állambeli Eagle Mine nikkel- és rézbányára esett a választás, ahol körülbelül 540 méterrel a tengerszint alól indult el a Taycan Cross Turismo. A bányába a bányagépeknek épült rámpán keresztül hajtott le a kocsi, és csak azért kaphatott engedélyt erre a mutatványra, mert úgy ítélték meg, hogy meg tud küzdeni a nehéz tereppel, valamint nem pöfékeli tele káros anyagokkal a járatokat. A rekordkísérlet során egyébként végig gyári gumikat használt az autó, és semmilyen egyéb módosításra nem került sor.

A cél a 4302 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő Pikes Peak volt Colorado államban. Vannak ennél magasabb csúcsok is az országban, de nem mindet lehet meghódítani kocsival – a Pikes Peak azonban nemcsak alkalmas erre, de több mint 105 éve rendeznek itt versenyeket, tehát egy nevezetes helyszín az autósport történetében. Mindez persze nem azt jelenti, hogy könnyű felkocsikázni 4000 méter feletti magasságba, az időjárás a Porsche csapatával is majdnem kiszúrt, de végül a sofőrök egy hóvihart szerencsésen elkerülve egy 45 perces ablakot ki tudtak használni arra, hogy villámgyorsan felfussanak a szerpentineken.

A teljes futam végül 33 órát és 48 percet tartott, ez alatt összesen 2274 kilométert mentek a Taycan Cross Turismóval és 4842,267 méter szintkülönbséget hidaltak át. A rajttól a célig összesen mintegy 40%-kal csökkent az oxigénszint, ami a belsőégésű motoros járművekkel ellentétben egy elektromos autónak meg sem kottyan. Összesen egyébként három sofőrcsapat váltogatta egymást az út során, s csak helyet cserélni, tölteni, és szükségleteik kielégítéséig álltak meg. A csapat egy tagja, J.F. Musial a teljes kirándulás során jelen volt az autóban. A több mint egy napig tartó út után azt nyilatkozta, hogy ez a kis túra egy felejthetetlen élmény számára, de egyben az egyik legkeményebb dolog, amiben valaha része volt, így most egy hétnyi alvásra van szüksége.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.