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
auto
2024. 04. 19. péntek

Tovább nőtt a Giga Nevada tetején a napelempark mérete.

Visszavettek

Sokat változtak a Tesla tervei 2014. óta, amikor bejelentették a Giga Nevada (leánykori nevén Gigafactory 1) építését. Akkoriban évi 35 GWh gyártási kapacitást terveztek, de a célokat csakhamar 105 GWh-ra emelték, mert az volt a koncepció, hogy autógyáraikat majd ez az üzem látja el aksikkal a következő években. A vállalat ekkor még úgy gondolta, hogy a méretgazdaságosság mindenekfelett való, hiszen így lehet leginkább csökkenteni az egy cellára jutó költségeket. Azóta már irányt váltottak, és az autógyárak mellé telepítik az aksigyárakat, így a nevadai üzem elsősorban Fremontot szolgálja csak ki. A Giga Nevada valószínűleg soha nem is lesz akkora monstrum, mint eredetileg tervezték.

Az, hogy az üzem mérete az eredeti tervek harmada lesz csak két szempontból érdekes. Az egyik, hogy érdemes megjegyezni, annyival hatékonyabb ma már a gyártás, hogy még ezen a területen is rég elértek már az 2014-ben kitűzött 35 GWh-s éves gyártást. A másik, és történetünk szempontjából fontosabb részelt, hogy emiatt az épület teteje sem lesz akkora mint gondolták, és így nem fér el az eredetileg tervezett 70 MW teljesítményű napelem park rajta. Az új cél, a kisebb tetőn 24 MW, de sokáig még ez is távolinak tűnt. Állítólag a vállalat a gyár első nyolc évére évi 8 millió dollárnyi ingyen áramot kap – ez annak a csomagnak volt a része, amivel anno Nevada államba csábították a Teslát. Így voltak magasabb prioritások is, minthogy napelemet telepítsenek.

Előrelépés

A vállalat napelemes telepítése sokáig megakadni látszott a 3,2 MW teljesítménynél, de tavaly elkezdték bővíteni. Most az Electrek szúrta ki, hogy további bővítés történt. A Building Tesla weboldal arra szakosodott, hogy műholdképeket gyűjt a cég épülő gyárairól – mert, hát természetesen, ha van olyan oldal amelyik a Sanghajból és San Franciscóból induló hajókat, autószállítmányokat követi, akkor ilyen is van. Az amerikai villanyautós oldal is az ő képeiket használta, hogy szemléltesse mekkora a növekedés, úgyhogy most szemtelenül kölcsönvesszük ezt az ötletet mi is:

A napelempark bővítése természetesen azért lényeges, mert az elektromos autók gyártásának legnagyobb környezeti terhelése az akkumulátorok előállítása során felhasznált energiából származik. Bár az élettartamra vetített mérleg még így is rendkívül pozitív a belsőégésű motoros járművekhez képest, ha az akkumulátorokat részben, vagy egészben megújuló energiák segítségével állítjuk elő, akkor az egyenlet eredménye még egyértelműbb. Ha a Tesla sikeresen bevezeti a szárazelektródás gyártástechnológiát, akkor pedig az jelentősen csökkenti majd az akkugyártás energiaigényét is.

A Tesla egyébként az austini és berlini gyárára is napelemek telepítését tervezi, és messze nincsenek egyedül ezekkel a törekvésekkel. Jó példa a Northvolt svéd akkugyára, amely nemrég megkezdte működését és 100%-ban  megújuló energiát használ.

Elindult a termelés a svéd Northvolt akkugyárban

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.